Acute problemen
Acute problemen geven altijd onrust. Loop je tegen een acuut probleem aan, neem dan contact met ons op voor overleg. Wij zullen er voor je zijn!
Acute problemen tijdens zwangerschap
Wanneer er een acuut probleem ontstaat, geeft dat onrust. Denk aan bijvoorbeeld hevig bloedverlies, ernstige buikpijn, overstimulatieklachten of problemen met medicatie. Gelukkig zijn wij altijd bereikbaar. Tijdens kantoortijden en in het weekend tussen 10.00 uur – 12.00 uur kun je CVB bellen. Buiten deze tijden word je altijd geholpen door een medewerker van de verloskamers.
Problemen met medicatie
Tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling is het belangrijk op het juiste moment de goede dosering van de voorgeschreven medicatie te gebruiken. Toch kan daar weleens iets mis mee gaan. Je bent bijvoorbeeld vergeten je medicatie te spuiten, je injectiemateriaal hapert of je komt tekort. Overdag bel je daarvoor naar CVB, buiten kantoortijden naar Fam. We helpen je dan snel verder.
Contact buiten kantooruren
Buiten kantooruren zijn wij bereikbaar via de spoeddienst van Fam. Heb je een prangende vraag of maak je je grote zorgen, dan mag je daar naartoe bellen. Zo nodig is er overleg met een medewerker van CVB.
Bloedverlies
Acuut vaginaal bloedverlies krijgen is een nare ervaring. Je kunt dit krijgen in combinatie met een miskraam, maar ook bijvoorbeeld wanneer je vleesbomen (myomen) in de baarmoeder hebt. Wanneer je vloeit met flinke stolsels, is het verstandig contact op te nemen. Dan bekijken we samen of je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet komen.
Overstimulatie
Mocht je klachten ervaren die passen bij een overstimulatie, zoals het aankomen in gewicht van meer dan 2kg, misselijkheid, bolle buik of benauwdheid, dan moet je contact opnemen. Een overstimulatie kan optreden als een vervelende complicatie van een IVF- of ICSI-stimulatie. Hoe meer eicellen rijpen tijdens een behandeling, hoe groter de kans op problemen, zoals het dikker worden van het bloed. Hierdoor neemt de kans op trombose (bloedstolling) en embolieën (afsluiting door bloedstolling) toe en daarmee de kans op blijvende schade aan belangrijke organen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig kiezen voor veilige stimulatieschema’s en zijn gaandeweg het traject mogelijkheden om de kans op een complicatie sterk te verkleinen.
Buikpijn
Buikpijn kan het gevolg zijn van verschillende problemen.
Heb je grote eierstokken door stimulatie met hormonen of bijvoorbeeld door een grote cyste, dan is een eierstok extra kwetsbaar om te draaien rond haar bloedtoevoer. Deze komt dan in het nauw en kan acute pijn veroorzaken, vaak samen met misselijkheid. Het is dan belangrijk de bloedtoevoer snel te herstellen.
Ben je zwanger, dan kan het zijn dat de zwangerschap niet netjes in de baarmoeder zit, maar bijvoorbeeld in een eileider. Dan kan je plotseling buikpijn krijgen, met vaak wat misselijkheid. Dit gebeurt met name bij zwangerschappen rond de zes weken. Ook dan is haast geboden.
Heb je naast je buikpijn ook koorts, dan kan sprake zijn van een ontsteking in je buik. Je kan denken aan een blaasontsteking, een geslachtsziekte of aan een infectie na bijvoorbeeld een eicelpunctie of een blindedarmontsteking. Reden dus voor extra onderzoek en zo nodig een passende therapie.