Eicelpreservatie
Eicelpreservatie heeft tot doel eicellen te bewaren voor een moment later in het leven. Eicellen worden op dezelfde manier als bij IVF en ICSI verkregen, er volgt echter geen bevruchting en terugplaatsing.
Sociale indicatie of medische indicatie
Sociale indicatie
Eicelpreservatie vindt plaats op sociale indicatie of op medische indicatie. We spreken van sociale indicatie wanneer een vrouw nog geen geschikte partner heeft en ze het vervullen van een kinderwens uit wil stellen. Door op tijd voldoende eicellen in te laten vriezen, kan zij daar later gebruik van maken. Om deze inspanningen succesvol te laten zijn, is het belangrijk voldoende eicellen in te vriezen.
Medische indicatie
Eicelpreservatie wordt op medische indicatie verricht bij vrouwen die bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling moeten ondergaan en daarna verminderd vruchtbaar zullen zijn. We voeren dan een spoedprocedure uit. Ook als vrouwen sterk vervroegd in de overgang dreigen te komen, kan eicelpreservatie een medische reden hebben. In beide gevallen hebben deze vrouwen (nog) geen vaste partner. Wanneer zij dat wel hebben, heeft een spoed IVF-behandeling met het invriezen van embryo’s de voorkeur boven het invriezen van eicellen. Soms wordt uitgeweken naar eicelpreservatie wanneer op de dag van de eicelpunctie er onverwachts geen zaadcellen beschikbaar blijken voor IVF/ICSI. De eicellen gaan dan niet verloren.
Een enkele behandeling duurt ongeveer twee weken. Echter om voldoende eicellen te verzamelen zijn vaak meerdere behandelingen nodig.
Meer over het invriezen van eicellenWil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op
Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur
In het weekend van 10.00 uur – 12.00 uur
Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.
Diagnostiek
Om achter de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid te komen, starten we met een Oriënterend FertiliteitsOnderzoek (OFO). Dit onderzoek duurt gemiddeld twee maanden. Via een vragenlijst en diverse onderzoeken worden verschillende onderdelen met jullie besproken. Denk hierbij aan:
- onderzoek van de baarmoeder, eileiders en buikholte
- gebruik van donorzaad via spermabank of van een bekende donor
- leefstijlfactoren, zoals leeftijd, roken, drugs of gewicht
Onze specialisten
Pettie Maas – van Son
Fertiliteitsarts
Angelique Marcelissen – Bastings
Senior Analist
Jeannine Bernards
Fertiliteitsarts