Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Eigen kansen

Na een jaar proberen is 90% van de paren zwanger. De helft van de paren bij wie het nog niet lukte, raakt het tweede jaar alsnog zwanger. Als er geen duidelijke belemmeringen blijken na onderzoek, zijn eigen kansen dus nog heel waardevol.

Zwangerschap op eigen kansen

Omdat zaadcellen langer overleven dan eicellen, geeft gemeenschap voor de eisprong een aanzienlijk hogere kans op zwangerschap dan na de eisprong. Om de kansen zo goed mogelijk te benutten, is het advies bij een regelmatige cyclus van 28 dagen vanaf ongeveer cyclusdag 12 zo’n vier keer om de dag gemeenschap te hebben. Bij een langere cyclus van bijvoorbeeld 30 dagen, verschuift het advies dan naar een start op ongeveer cyclusdag 14 en bij een kortere cyclus juist naar voren.

Hunaultscore

Soms voegen behandelingen (nog) niets toe aan de spontane kans van ongeveer 20% per maand op zwangerschap. Wanneer een gezonde leefstijl wordt aangehouden, er regelmatig onbeschermde seks plaatsvindt, de zaadkwaliteit voldoende is, er een regelmatige cyclus is en geen risicofactoren op eileiderschade aanwezig zijn, is afwachten vaak de beste optie. Om de kansen hiervoor in te schatten gebruiken we de Hunaultscore. Wanneer deze boven 30% uitkomt, is een afwachtend beleid van 6-12 maanden op zijn plaats.
Bereken hier de Hunault score

 

Eileideronderzoek

Tussendoor verrichten we vaak een eileideronderzoek in de vorm van een HSG. Dit is een gevoelig onderzoek waarbij contrasthoudende olie door de eileiders wordt gespoten. We gebruiken dit met name om de spontane kansen een beetje te vergroten. Het dient dan meer als een behandeling omdat we weten dat daarna iets meer zwangerschappen ontstaan.

Nadat de afwachtende periode voorbij is, is de eerste stap vervolgens IUI MOH (inseminaties met milde stimulatie). We gaan hier dan vervolgens de kansen mee vergroten.

Wil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur
In het weekend van 10.00 uur – 12.00 uur

Fertiliteitskliniek CVB in ETZ

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

 

  Diagnostiek

  We starten met een Oriënterend FertiliteitsOnderzoek (OFO). Dit onderzoek duurt gemiddeld twee maanden. Via een vragenlijst en diverse onderzoeken worden verschillende onderdelen met je besproken en onderzocht. Denk hierbij aan:

  • onderzoek van de baarmoeder, eileiders en buikholte
  • gebruik van donorzaad via spermabank of van een bekende donor
  • leefstijlfactoren, zoals leeftijd, roken, drugs of gewicht

  Om je nog meer te vertellen over het OFO hebben we een animatie gemaakt waarin het onderzoek uit wordt gelegd. Bekijk de video via onderstaande knop:

  Naar de video
  Eigen kansen zwanger worden? Visual voor lesbische stellen, heterostellen en alleengaanden

  Maak kennis met onze specialisten

  Peggy van de Sanden

  Verpleegkundig Consulent Fertiliteit

  Mandy Smeekens – Pigmans

  Doktersassistente

  Astrid Monnée

  Beleidsmedewerker Kwaliteit en Veiligheid

  Veelgestelde vragen