Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Eiceldonatie

Eiceldonatie is een behandeling waarbij de eicellen van een donor afgestaan worden aan een vrouw (wensmoeder) die zelf geen goede eicellen meer heeft. Na IVF wordt de bevruchte eicel in de baarmoeder geplaatst van de wensmoeder.

Wat is eiceldonatie?

Eiceldonatie is het afstaan van eicellen door een vrouw (donor) met als doel een zwangerschap bij een andere vrouw (wensmoeder) mogelijk te maken. De benodigde zaadcellen komen van de partner van de ontvangster (wensvader).

Het afstaan van eicellen biedt hulp als de wensmoeder:

 • Een ernstige ziekte erfelijk kan overdragen aan haar kind (genetische afwijking)
 • Ze geen eigen eicellen kan gebruiken
 • Eerdere IVF/ICSI-pogingen te weinig eicellen hebben opgeleverd
Zwanger worden tips

Wanneer kies je voor eiceldonatie?

Eiceldonatie is een behandeling die geschikt is als een vrouw zelf onvoldoende eicellen heeft. Zij (acceptor) maakt gebruik van de eicellen van een donor. Deze donor moet dan een IVF-stimulatie en eicelpunctie ondergaan. De donor moet een bekende zijn die op vrijwillige basis haar eicellen afstaat aan de acceptor. Zij wordt geregistreerd zodat een toekomstig kind kan achterhalen wie de biologische moeder is.

Zo verloopt het traject bij CVB

Voorafgaand aan het traject vinden meerdere gesprekken plaats met onze donorspecialisten. Er vindt screening plaats, bijvoorbeeld om vooraf in te schatten of stimuleren met hormonen voldoende zal zijn voor een eicelpunctie. Daarnaast vinden een of meerdere gesprekken plaats met een psycholoog in ETZ, bijvoorbeeld te onderzoeken of iedereen hier vrijwillig voor kiest met de juiste bedoelingen.

Na de eicelpunctie worden de eicellen bevrucht met zaadcellen van de wensvader (de partner van de acceptor) en worden een of twee embryo’s in de baarmoeder geplaatst van de acceptor. De donor heeft dan afstand gedaan van de eicellen en geen rechten meer tegenover een eventueel toekomstig kind.

In principe kan een donor tweemaal eicellen afstaan na een IVF-stimulatie.

Maak kennis met een van onze artsen

Wil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 16.45 uur

Fertiliteitskliniek CVB in ETZ

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  Onze specialisten staan voor je klaar

  Voor eicel- en zaaddonatievraagstukken hebben wij speciale spreekuren. De artsen en verpleegkundigen die hier een rol in vervullen kunnen je met advies helpen een juiste keuze te maken en de behandeling begeleiden. Ook bieden we psychologische counseling aan gericht op dit onderwerp.

  Uiteraard werken wij volgens de Nederlandse wetgeving.

  Lesbische stellen met kinderwens in vruchtbaarheidskliniek

  Onze specialisten

  Corina van Houtum – van Mol

  Verpleegkundig Consulent Fertiliteit

  Malika Azarfane

  Doktersassistente

  Yolanda Houben

  Senior Analist

  Veelgestelde vragen