Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Eicelpreservatie

Eicelpreservatie vindt plaats op sociale indicatie of op medische indicatie. We spreken van sociale indicatie wanneer een vrouw nog geen geschikte partner heeft en ze het vervullen van een kinderwens uit wil stellen. Door op tijd voldoende eicellen in te laten vriezen, kan zij daar later gebruik van maken. Om deze inspanningen succesvol te laten zijn, is het belangrijk voldoende eicellen in te vriezen.

Het bewaren van eicellen (preserveren) is mogelijk doordat we ze kunnen invriezen (eicelvitrificatie). Hiervoor behandelen we via hormooninjecties de eierstokken waarna we de eicellen die klaarliggen verzamelen. Dit invriezen van eicellen is een uitkomst voor:

 • Vrouwen die een behandeling voor chemotherapie of bestraling moeten ondergaan
 • Vrouwen die een verhoogde kans hebben op vervroegde overgang en nu eicellen willen laten invriezen voor toekomstig gebruik
 • Wanneer het de partner op de dag van de punctie tijdens een IVF/ICSI behandeling niet lukt een zaadlozing te krijgen zaad kan produceren of wanneer er geen beweeglijke zaadcellen gevonden worden.

Eicelpreservatie wordt op medische indicatie verricht bij vrouwen die bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling moeten ondergaan en daarna verminderd vruchtbaar zullen zijn. We voeren dan een spoedprocedure uit. Ook als vrouwen sterk vervroegd in de overgang dreigen te komen, kan eicelpreservatie een medische reden hebben. In beide gevallen hebben deze vrouwen (nog) geen vaste partner. Wanneer zij dat wel hebben, heeft een spoed IVF-behandeling met het invriezen van embryo’s de voorkeur boven het invriezen van eicellen. Soms wordt uitgeweken naar eicelpreservatie wanneer op de dag van de eicelpunctie er onverwachts geen zaadcellen beschikbaar blijken voor IVF/ICSI. De eicellen gaan dan niet verloren.

Een enkele behandeling duurt ongeveer twee weken. Echter om voldoende eicellen te verzamelen zijn vaak meerdere behandelingen nodig.

Ben ik vruchtbaar? Fertiliteitskliniek

Maak kennis met een van onze artsen

Bij vragen of een intakegesprek, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  Voor eicelpreservatie op sociale indicatie is leeftijd de belangrijkste factor voor de kans op slagen. Hoe ouder een vrouw wordt, hoe slechter de eicelkwaliteit en de eicelvoorraad is. Het is belangrijk om voldoende eicellen in te kunnen vriezen van goede kwaliteit. Voorafgaand aan het traject zullen we een inschatting maken van de kans op succes en de voor- en nadelen bespreken. De kosten van het invriezen voor eicellen voor later gebruik op sociale indicatie komt voor eigen rekening van de patiënte.

  Onze specialisten

  Pettie Maas – van Son

  Fertiliteitsarts

  Angelique Marcelissen – Bastings

  Senior Analist

  Selçuk Colak

  Klinisch Embryoloog (in opleiding)

  Hoe werkt het precies?
  Ik ben alleengaand, kan dat ook?

  Veelgestelde vragen

  Vergoedt mijn zorgverzekering de behandelingen?
  Is het pijnlijk?
  Wat zijn de tarieven?

  In onze kliniek verschillen de tarieven per behandeling. Klik hier om de tarieven te zien.

  Kan ik extra psychologische begeleiding krijgen tijdens het traject?

  Wanneer je bij ons patiënt bent, bieden we je extra ondersteuning. Dit kan in de vorm van een extra ondersteunend gesprek met een verpleegkundige, of we verwijzen je intern door naar een medisch maatschappelijk werker (bijvoorbeeld bij relatieproblematiek), medisch psycholoog (bijvoorbeeld voor EMDR of gedragstherapie) of naar een psychiater. Begeleiding door deze professionals wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

  Wat is het Kinderwenscafé?

  Het Kinderwenscafé biedt gelegenheid om in een veilige en gezellige setting in contact te komen met lotgenoten. Onder begeleiding van een arts en verpleegkundige van CVB worden stellingen ingebracht en gaan deelnemers samen in gesprek. Dit leidt vaak tot (h)erkenning van situaties waar mensen met een onvervulde kinderwens tegenaan lopen. De Kinderwenscafe’s worden 4 keer per jaar georganiseerd in Gouden Carolus in Hilvarenbeek en het drankje en wat lekkers worden gesponsord.