Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Eigen kansen

Na een jaar proberen is 90% van de paren zwanger. De helft van de paren bij wie het nog niet lukte, raakt het tweede jaar alsnog zwanger. Als er geen duidelijke belemmeringen blijken na onderzoek, zijn eigen kansen dus nog heel waardevol.

Zwanger worden op eigen kansen voor heterostellen

Soms voegen behandelingen (nog) niets toe aan de spontane kans van ongeveer 20% per maand op zwangerschap. Wanneer een gezonde leefstijl wordt aangehouden, er regelmatig onbeschermde seks plaatsvindt, de zaadkwaliteit voldoende is, er een regelmatige cyclus is en geen risicofactoren op eileiderschade aanwezig zijn, is afwachten de beste optie. Om de kansen hiervoor in te schatten gebruiken we de Hunaultscore. Wanneer deze boven 30% uitkomt, is een afwachtend beleid van 6-12 maanden op zijn plaats.

Tussendoor verrichten we vaak een eileideronderzoek in de vorm van een HSG. Dit is een gevoelig onderzoek waarbij contrasthoudende olie door de eileiders wordt gespoten. We gebruiken dit met name om de spontane kansen een beetje te vergroten. Het dient dan meer als een behandeling omdat we weten dat daarna iets meer zwangerschappen ontstaan.

Om de kansen zo goed mogelijk te benutten, is het advies bij een regelmatige cyclus van 28 dagen vanaf ongeveer cyclusdag 12 zo’n vier keer om de dag gemeenschap te hebben. Bij een langere cyclus van bijvoorbeeld 30 dagen, verschuift het advies dan naar een start op ongeveer cyclusdag 14 en bij een kortere cyclus juist naar voren. Omdat zaadcellen langer overleven dan eicellen, geeft gemeenschap voor de eisprong een aanzienlijk hogere kans op zwangerschap dan na de eisprong.

Nadat de afwachtende periode voorbij is, is de eerste stap IUI MOH (inseminaties met milde stimulatie). We gaan hier dan vervolgens de kansen mee vergroten.

Wil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur

Fertiliteitskliniek CVB in ETZ

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

 

    Diagnostiek

    Om achter de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid te komen, starten we met een Oriënterend FertiliteitsOnderzoek (OFO). Dit onderzoek duurt gemiddeld twee maanden. Via een vragenlijst en diverse onderzoeken worden verschillende onderdelen met jullie besproken. Denk hierbij aan:

    • leefstijlfactoren, zoals leeftijd, roken, drugs of gewicht
    • cyclusanalyse
    • zaadonderzoek
    • onderzoek van de baarmoeder, eileiders en buikholte
    Eigen kansen zwanger worden? Visual voor lesbische stellen, heterostellen en alleengaanden

    Maak kennis met een van onze specialisten

    Peggy van de Sanden

    Verpleegkundig Consulent Fertiliteit

    Mandy Smeekens – Pigmans

    Doktersassistente

    Astrid Monnée

    Beleidsmedewerker Kwaliteit en Veiligheid

    Veelgestelde vragen