Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie is een behandeling waarmee geprobeerd wordt een vrouw zwanger te maken. Hiervoor worden de beste zaadcellen op het juiste moment met een dun slangetje rechtstreeks in de baarmoeder worden gebracht.

Waarom donorinseminatie?

Intra-uteriene inseminatie staat voor een behandeling waarbij zaadcellen met een dun slangetje via de baarmoedermond in de baarmoederholte worden gebracht. Deze behandeling wordt toegepast wanneer de oorzaak van een uitblijvende zwangerschap na onderzoek onverklaard is of wanneer het zaad van minder goede kwaliteit blijkt. Ook bij seksuele problematiek en voor gebruik van donorsemen met een goede kwaliteit is dit een geschikte oplossing.

Hoe werkt IUI?

Inseminaties kunnen worden uitgevoerd in een eigen natuurlijke cyclus of in een cyclus die licht gestimuleerd wordt met hormonen. Met de arts wordt tijdens de behandeling afgesproken of stimulatie wordt ingezet. In een natuurlijke cyclus worden de eigen kansen vergroot door de beste zaadcellen op het juiste moment in te brengen. In een cyclus met stimulatie wordt de kans vergroot door het laten rijpen van twee tot drie eicellen.

IUI behandelkamer CVB

Het voordeel van deze behandeling is dat het relatief eenvoudig is. Een nadeel van een gestimuleerde behandeling is het iets vergroot risico op een meerling. Bij gebruik van donorsemen wordt in het algemeen in een natuurlijke cyclus geïnsemineerd. IUI in een natuurlijke cyclus wordt ongeveer 3x toegepast, IUI met hormonen 4-6x en de behandelingen worden in principe vergoed door de zorgverzekering, ongeacht het aantal.

Maak kennis met een van onze artsen

Wil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 16.45 uur

Fertiliteitskliniek CVB in ETZ

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

 

    Voor een inseminatie (IUI)  is het belangrijk dat er voldoende zaadcellen zijn, minstens een miljoen van goede kwaliteit. Daarnaast moet het onwaarschijnlijk zijn dat beide eileiders geblokkeerd zijn.

    Vaak wordt eerst geprobeerd om een vrouw zwanger te laten worden door een of meerdere inseminaties. Als dat niet lukt, kan IVF de vervolgstap zijn.

    Vruchtbaarheidsonderzoek mannen en vrouwen

    Veelgestelde vragen