Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

 IVF/ICSI

IVF en ICSI zijn behandelingen waarbij eicellen samengebracht worden met zaadcellen in het laboratorium om een bevruchting tot stand te brengen. Het beste embryo wordt vervolgens in de baarmoeder geplaatst.

Wat is IVF?

Wanneer de eicellen buiten het lichaam in contact met de zaadcellen worden gebracht en op deze manier een spontane bevruchting kan plaatsvinden, spreken we van een IVF behandeling. IVF staat voor In Vitro Fertilisatie. Als de bevruchte eicellen voldoende ontwikkeld zijn, plaatst de arts het beste embryo (een bevruchte eicel) in de baarmoederholte terug. De arts stelt IVF voor wanneer:

 • De eileiders van de vrouw afgesloten zijn waardoor de zaadcellen niet bij de eicellen kunnen komen.
 • Er geen duidelijke oorzaak is gevonden voor de verminderde vruchtbaarheid. Meestal is dit een volgende behandeling als resultaat na IUI uitblijft.

Wat is ICSI?

Als blijkt dat de zaadcellen niet in staat zullen zijn op eigen kracht door de wand van de eicel heen te dringen en zo deze te bevruchten, bespreekt de arts met jullie de mogelijkheid van een ICSI-behandeling. ICSI staat voor IntraCytoplasmatische Sperma Injectie. Met behulp van een micro-injectie wordt onder een microscoop één levende zaadcel in de eicel geïnjecteerd. Wanneer de bevruchting (samensmelting) is gelukt en er embryo’s zijn gegroeid, plaatst de arts het beste embryo (een bevruchte eicel) in de baarmoeder.
De arts stelt ICSI voor wanneer:

 • De zaadkwaliteit van de man verminderd is (door het lagere aantal of te weinig beweeglijkheid van de zaadcellen)
 • Bij een eerdere IVF behandeling geen of weinig bevruchting heeft plaats gevonden.

Hoe werkt deze vruchtbaarheidsbehandeling?

Tijdens de behandeling dient de vrouw zich te injecteren met hormonen, zodat de eierstokken meerdere eicellen laten rijpen en we deze kunnen verzamelen tijdens een punctie. De eicellen gaan we daarna bevruchten in het laboratorium waarna we de embryo-ontwikkeling kunnen volgen. Vervolgens plaatsen we het beste embryo in de baarmoeder waarna hopelijk een innesteling volgt.

Aan deze behandelingen is een aantal risico’s verbonden, waarbij de kans op een ovariëel hyperstimulatiesyndroom (OHSS) de belangrijkste is.

IVF ICSI behandeling
ben je vruchtbaar als je ongesteld bent

Hoe ziet de behandeling er uit voor heterostellen?

IVF/ICSI behandelingen zijn ingrijpend, misschien psychisch nog wel meer dan lichamelijk. De meeste zorgverzekeraars vergoeden drie behandelingen (eicelpuncties) per doorgaande zwangerschap. Hopelijk ontstaan uit een behandeling cryo-embryo’s. Dit zijn embryo’s die niet meteen geselecteerd worden voor een terugplaatsing, maar te goed zijn om verloren te laten gaan. Door ze in vloeibare stikstof te bewaren kunnen ze later alsnog gebruikt worden en voor extra kansen zorgen. De vergoeding van deze cryo-terugplaatsingen valt onder de vergoeding van de punctie zelf.

Maak kennis met een van onze artsen

Wil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 16.45 uur

Fertiliteitskliniek CVB in ETZ

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  Begeleiding tijdens het behandeltraject

  Wanneer je merkt dat je het tijdens je behandeltraject wat moeilijk hebt, bijvoorbeeld door angstig, verdrietig en/of  onzeker te zijn, dan is dat niet raar of gek. Veel patiënten van ons hebben soms behoefte aan wat extra ondersteuning.

  De artsen en met name de verpleegkundigen kunnen je een luisterend oor bieden, we ondersteunen je met behulp van een lifestyle app (MijnFertiCoach), bij het Kinderwenscafé kun je gelijkgestemden ontmoeten en indien nodig ga je in gesprek met onze maatschappelijk werker of psycholoog. Zo sta je er niet alleen of met z’n tweeën voor.

  Heterostellen met kinderwens in vruchtbaarheidskliniek

  Onze specialisten

  Ilse van Rooij

  Gynaecoloog

  Esther Geenen

  Fertiliteitsarts

  Jesper Smeenk

  Gynaecoloog

  Veelgestelde vragen