Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

 IVF/ICSI

IVF en ICSI zijn behandelingen waarbij eicellen samengebracht worden met zaadcellen in het laboratorium om een bevruchting tot stand te brengen. Het beste embryo wordt vervolgens in de baarmoeder geplaatst.

IVF

Wanneer de eicellen buiten het lichaam in contact met de zaadcellen worden gebracht en op deze manier een spontane bevruchting kan plaatsvinden, spreken we van een IVF behandeling. IVF staat voor In Vitro Fertilisatie. Als de bevruchte eicellen voldoende ontwikkeld zijn, plaatst de arts het beste embryo (een bevruchte eicel) in de baarmoederholte terug. De arts stelt IVF voor wanneer:

 • De eileiders van de vrouw afgesloten zijn waardoor de zaadcellen niet bij de eicellen kunnen komen.
 • Er geen duidelijke oorzaak is gevonden voor de verminderde vruchtbaarheid. Meestal is dit een volgende behandeling als resultaat na IUI uitblijft.

ICSI

Als blijkt dat de zaadcellen niet in staat zullen zijn op eigen kracht door de wand van de eicel heen te dringen en zo deze te bevruchten, bespreekt de arts met jullie de mogelijkheid van een ICSI-behandeling. ICSI staat voor IntraCytoplasmatische Sperma Injectie. Met behulp van een micro-injectie wordt onder een microscoop één levende zaadcel in de eicel geïnjecteerd. Wanneer de bevruchting (samensmelting) is gelukt en er embryo’s zijn gegroeid, plaatst de arts het beste embryo (een bevruchte eicel) in de baarmoeder.
De arts stelt ICSI voor wanneer:

 • De zaadkwaliteit van de man verminderd is (door het lagere aantal of te weinig beweeglijkheid van de zaadcellen)
 • Bij een eerdere IVF behandeling geen of weinig bevruchting heeft plaats gevonden.

Tijdens de behandeling dient de vrouw zich te injecteren met hormonen, zodat de eierstokken meerdere eicellen laten rijpen en we deze kunnen verzamelen tijdens een punctie. De eicellen gaan we daarna bevruchten in het laboratorium waarna we de embryo-ontwikkeling kunnen volgen. Vervolgens plaatsen we het beste embryo in de baarmoeder waarna hopelijk een innesteling volgt.

Aan deze behandelingen is een aantal risico’s verbonden, waarbij de kans op een ovariëel hyperstimulatiesyndroom (OHSS) de belangrijkste is.

IVF/ICSI behandelingen zijn ingrijpend, misschien psychisch nog wel meer dan lichamelijk. De meeste zorgverzekeraars vergoeden drie behandelingen (eicelpuncties) per doorgaande zwangerschap. Hopelijk ontstaan uit een behandeling cryo-embryo’s. Dit zijn embryo’s die niet meteen geselecteerd worden voor een terugplaatsing, maar te goed zijn om verloren te laten gaan. Door ze in vloeibare stikstof te bewaren kunnen ze later alsnog gebruikt worden en voor extra kansen zorgen. De vergoeding van deze cryo-terugplaatsingen valt onder de vergoeding van de punctie zelf.

Maak kennis met een van onze artsen

Bij vragen of voor een intakegesprek, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  Wanneer je merkt dat je het tijdens je behandeltraject wat moeilijk hebt, bijvoorbeeld door angstig, verdrietig en/of  onzeker te zijn, dan is dat niet raar of gek. Veel patiënten van ons hebben soms behoefte aan wat extra ondersteuning.

  De artsen en met name de verpleegkundigen kunnen je een luisterend oor bieden, we ondersteunen je met behulp van een lifestyle app (MijnFertiCoach), bij het Kinderwenscafé kun je gelijkgestemden ontmoeten en indien nodig ga je in gesprek met onze maatschappelijk werker of psycholoog. Zo sta je er niet alleen of met z’n tweeën voor.

  Onze specialisten

  Ilse van Rooij

  Gynaecoloog

  Esther Geenen

  Fertiliteitsarts

  Jesper Smeenk

  Gynaecoloog

  Hoe werkt het precies?
  Ik ben alleengaand, kan dat ook?

  Veelgestelde vragen

  Vergoedt mijn zorgverzekering de behandelingen?
  Is het pijnlijk?
  Kan ik extra psychologische begeleiding krijgen tijdens het traject?

  Wanneer je bij ons patiënt bent, bieden we je extra ondersteuning. Dit kan in de vorm van een extra ondersteunend gesprek met een verpleegkundige, of we verwijzen je intern door naar een medisch maatschappelijk werker (bijvoorbeeld bij relatieproblematiek), medisch psycholoog (bijvoorbeeld voor EMDR of gedragstherapie) of naar een psychiater. Begeleiding door deze professionals wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

  Mag ik sporten, vrijen en werken tijdens de behandeling?

  Als je het prettig vindt mag dit, tenzij je andere voorschriften hebt gekregen. Op de dag van de punctie wordt door ons afgeraden om te werken en het die dag rustig aan te doen. Je mag, doordat je medicijnen van ons hebt gekregen die de rijvaardigheid beïnvloeden, dan geen auto rijden.

  Mag ik bij de tandarts een behandeling ondergaan?

  Ja, dat mag. Ook de meeste röntgenfoto’s van het gebit zijn niet schadelijk voor de vrucht. Wanneer er geen spoed is kun je om psychologische redenen de foto wellicht beter uitstellen tot na de zwangerschap.

  Wat is het Kinderwenscafé?

  Het Kinderwenscafé biedt gelegenheid om in een veilige en gezellige setting in contact te komen met lotgenoten. Onder begeleiding van een arts en verpleegkundige van CVB worden stellingen ingebracht en gaan deelnemers samen in gesprek. Dit leidt vaak tot (h)erkenning van situaties waar mensen met een onvervulde kinderwens tegenaan lopen. De Kinderwenscafe’s worden 4 keer per jaar georganiseerd in Gouden Carolus in Hilvarenbeek en het drankje en wat lekkers worden gesponsord.