Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Ovulatie-Inductie (OI)

Wanneer een vrouw geen of een onregelmatige cyclus heeft, vinden er geen eisprongen heeft en is de kans op een zwangerschap klein. Met hormonen kunnen we de cyclus herstellen en de kansen vergroten.

Waarom ovulatie inductie voor heterostellen?

Ovulatie-inductie is een behandeling die tot doel heeft de cyclus te herstellen als deze niet goed loopt en daardoor de spontane kansen te vergroten. Vaak duurt de cyclus langer dan 37 dagen en vindt er geen of niet vaak een eisprong plaats. Er is dan een duidelijk verminderde kans op een zwangerschap.

We kijken naar de oorzaak van het uitblijven van de eisprong. Heb je overgewicht, dan wordt je eerst gevraagd af te vallen. Meestal is je cyclusprobleem op te lossen met hormoontabletten. Zij herstellen het hormoonevenwicht, de eisprong vindt weer plaats en de menstruaties komen weer regelmatig of, nog beter, je raakt zwanger. Mocht het met tabletten niet lukken, dan hebben we de mogelijkheid hormonen te injecteren.

OI is gemakkelijk

Het voordeel van deze behandeling is dat het een gemakkelijke oplossing kan zijn, maar soms is het moeilijk de juiste strategie te vinden. Een ander nadeel is het risico op een meerlingzwangerschap. Gelukkig is dit risico klein.

Tijdens de eerste cyclus vinden echocontroles plaats of wanneer de dosering opgehoogd is. Wanneer hormonen geïnjecteerd worden, vinden iedere cyclus echocontroles plaats. Dit traject duurt in principe maximaal een jaar.

Maak kennis met een van onze artsen

Wil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 16.45 uur

Fertiliteitskliniek CVB in ETZ

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  Gemeenschap is belangrijk

  Voor ovulatie-inductie is het belangrijk dat er geregeld (minstens om de dag) rondom de eisprong  gemeenschap plaatsvindt en de kans op eileiderproblemen klein is. De zaadkwaliteit is minder belangrijk wanneer een vrouw nog geen goede kans heeft gehad om zwanger te worden.

  Ongeveer 80% van de vrouwen met cyclusproblemen wordt binnen een jaar zwanger met ovulatie-inductie.

  Wanneer er seksuele problemen spelen in je relatie, is het belangrijk dit met je arts te bespreken, zodat je samen kunt kijken naar een oplossing.

  Alleenstaande met een kinderwens op gesprek bij de arts

  Onze specialisten

  Pettie Maas – van Son

  Fertiliteitsarts

  Angelique Marcelissen – Bastings

  Senior Analist

  Veelgestelde vragen