Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

TESE/PESA

TESE en PESA zijn chirurgische methoden om zaadcellen te verkrijgen wanneer er geen zaadcellen (azoospermie) in het sperma worden aangetroffen.

Een (Percutane) Epidydimale Sperma Aspiratie (PESA/MESA) kan worden uitgevoerd wanneer er blokkades in de bijballen of zaadleiders zijn. Dit wordt veroorzaakt door een verstopping, na een sterilisatie of wanneer er geen zaadleiders aanwezig zijn. Het is een behandeling waarbij met een naaldje vocht met zaadcellen uit de bijbal wordt opgezogen.

Soms is er geen blokkade aanwezig, maar is de rijping van zaadcellen verstoord. Met een Testiculaire Sperma Extractie (TESE) is het soms toch mogelijk om middels een biopt uit de zaadbal zaadcellen te verkrijgen.

Voorafgaand aan de ingreep wordt de kans op het vinden van zaadcellen ingeschat. Wanneer zaadcellen na PESA of TESE verkregen zijn, is hierna ICSI de aangewezen vervolgstap. Zowel PESA al TESE zijn ingrepen waarvoor bijzondere expertise nodig is, die wij gelukkig in huis hebben. Alhoewel de kansen na met name TESE iets lager liggen dan na een ‘gewone’ ICSI-behandeling, hebben onze patiënten een zeer goede kans op succes.

Bij vragen of voor een intakegesprek, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  Wanneer al door de huisarts wordt vastgesteld dat er geen zaadcellen aanwezig zijn in het sperma, vindt voor de man een verwijzing plaats naar de uroloog en voor de vrouw met haar man naar CVB. Zo kunnen we voordat de man een ingreep ondergaat, vaststellen of er geen bezwaren zijn voor een behandeling later bij de vrouw.

  Hoe werkt het precies?
  Ik ben alleengaand, kan dat ook?

  Veelgestelde vragen

  Vergoedt mijn zorgverzekering de behandelingen?
  Is het pijnlijk?
  Wat is een PESA?

  PESA (Percutane Sperma Aspiratie) kan uitkomst bieden na bijvoorbeeld een eerdere sterilisatie of wanneer zaadleiders afwezig zijn. De aanmaak van de zaadcellen is in orde, maar de weg naar buiten is geblokkeerd. De zaadcellen die zich in de bijbal hebben opgehoopt, kunnen daar uitgezogen worden en gebruikt worden voor ICSI.

  Kan ik zaadcellen in laten vriezen, omdat ik voor mijn werk soms naar het buitenland moet?

  Ja, dat kan, maar de kwaliteit van de zaadcellen wordt vaak slechter en soms is de bedoelde behandeling niet meer mogelijk. Dan is het inleveren van vers zaad beter. Het invriezen van zaad om logistieke redenen komt voor rekening van de patiënt.

  In het buitenland bieden ze allerlei extra mogelijkheden aan tijdens het IVF- of ICSI-behandeling. Doen jullie dat ook?

  Deze extra mogelijkheden worden ‘add ons’ genoemd. Denk dan aan bijvoorbeeld aan assisted hatching, scatching of iets dergelijks. De meerwaarde van deze mogelijkheden is niet bewezen. Ook staat niet altijd vast of ze wel 100% veilig zijn. Zij maken daarom geen onderdeel uit van onze routine.

  Neemt CVB deel aan onderzoeken?

  We nemen deel aan wetenschappelijke onderzoeken naar vruchtbaarheidsproblemen zodat we hiermee de mogelijke behandelingen kunnen verbeteren. Een arts kan je daarom vragen om deel te nemen aan een lopende studie.

  Wat is TESE?

  TESE staat voor Testiculaire Sperma-extractie en is een chirurgische methode om zaadcellen bij mannen uit de testikel(s) te halen wanneer mannen zelf geen zaadcellen kunnen produceren (azoospermie). Hierna kan een ICSI-behandeling worden opgestart waarbij de tussentijds ingevroren zaadcellen gebruikt kunnen worden. Of iemand voor TESE in aanmerking komt, wordt door de uroloog vooraf beoordeeld.