Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

TESE/ESA

TESE en ESA zijn chirurgische methoden om zaadcellen te verkrijgen wanneer er geen zaadcellen (azoospermie) in het sperma worden aangetroffen.

TESE/ESA

Wanneer in het sperma van een man geen zaadcellen worden aangetroffen. kan er een probleem zijn op twee niveau’s.
Het kan zijn dat de zaadleiders (de verbinding tussen de zaadballen (testikels) en het begin van de plasbuis) verstopt zitten of niet aanwezig zijn. Ze kunnen verstopt zijn geraakt door een eerdere sterilisatie, infectie of pech of door een genetisch foutje niet zijn aangelegd.
Het kan echter ook zijn dat er in de zaadballen nauwelijks tot geen zaadcellen worden aangemaakt. Voor de verschillende problemen komen verschillende oplossingen in beeld.
Om de oorzaak op te helderen vindt altijd verwijzing plaats naar de uroloog die onder andere lichamelijk onderzoek zal verrichten en een echo van de testikels zal maken.

Wat betekent TESE?

TESE staat voor testiculaire sperma-extractie. Middels een TESE-procedure wordt een biopt genomen uit de testikels. Dit gebeurt onder een roesje of na een ruggenprik. Het weefsel wordt op het laboratorium onderzocht op zaadcellen en indien ze aanwezig zijn, verdeeld over een aantal rietjes. Vervolgens wordt het weefsel ingevroren totdat we de zaadcellen nodig hebben om een ICSI-behandeling uit te voeren.
Voorafgaand aan een TESE wordt altijd genetisch en chromosomaal onderzoek ingezet en vindt er een hormoonscreening plaats om de kans van slagen vooraf in te schatten.
De kans dat we op deze manier nog zaadcellen vinden en biologisch vaderschap nog mogelijk lijkt, bedraagt 50%.

Waar staat de afkorting ESA voor?

ESA staat voor epididymale sperma-aspiratie. Tijdens deze procedure, onder een roesje of een ruggenprik, worden zaadcellen uit de bijbal opgezogen omdat de zaadleiders afwezig of verstopt zijn. De zaadcellen worden vervolgens in verschillende rietjes ingevroren op het laboratorium voor later gebruik tijdens een ICSI-procedure. De ESA-procedure verloopt bijna altijd succesvol.

ICSI of IVF?

Wat is de vervolgstap na een TESE of ESA behandeling?

Zoals hierboven beschreven zal het verkregen materiaal later gebruikt te worden voor het bevruchten van eicellen middels een reguliere ICSI-behandeling.

Mochten er helaas geen zaadcellen aangetroffen zijn in het materiaal, dan is biologisch vaderschap niet haalbaar en is bijvoorbeeld een traject met donorsemen te overwegen.

Wanneer al door de huisarts wordt vastgesteld dat er geen zaadcellen aanwezig zijn in het sperma, vindt voor de man een verwijzing plaats naar de uroloog en voor de vrouw met haar man naar CVB. Zo kunnen we voordat de man een ingreep ondergaat, vaststellen of er geen bezwaren zijn voor een behandeling later bij de vrouw.

Wil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 16.45 uur

Fertiliteitskliniek CVB in ETZ

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

    Veelgestelde vragen