Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Zaadcelpreservatie

Mannen kunnen om meerdere redenen behoefte hebben om zaadcellen in te laten vriezen voor later gebruik.

Mannen kunnen om meerdere redenen behoefte hebben om zaadcellen in te laten vriezen voor later gebruik. Enkele voorbeelden zijn wanneer mannen bijvoorbeeld veel van huis zijn, productieproblemen verwachten op de dag van behandeling of optreden als zaaddonor.

Daarnaast kunnen er ook dringende medische redenen zijn om zaadcellen in te vriezen, bijvoorbeeld bij gebruik van schadelijke medicatie of een operatie waarbij een testikel wordt weggehaald. Ook voor transvrouwen die nog in transitie gaan, kan de wens bestaan om zaadcellen veilig te stellen voor de toekomst.

Wanneer zaadcellen ingevroren worden, gaat dit bijna altijd ten koste van de kwaliteit. Voor een behandeling gaat dus de voorkeur uit naar gebruik van vers semen. Afhankelijk van de reden van verzoek tot invriezen, worden de kosten eventueel vergoed door de zorgverzekeraar.

Bij vragen of een voor intakegesprek, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

   

   

  Vruchtbaarheid controleren mannen
  Hoe werkt het precies?
  Ik ben alleengaand, kan dat ook?

  Veelgestelde vragen

  Vergoedt mijn zorgverzekering de behandelingen?
  Is het pijnlijk?
  Kan ik zaadcellen in laten vriezen, omdat ik voor mijn werk soms naar het buitenland moet?

  Ja, dat kan, maar de kwaliteit van de zaadcellen wordt vaak slechter en soms is de bedoelde behandeling niet meer mogelijk. Dan is het inleveren van vers zaad beter. Het invriezen van zaad om logistieke redenen komt voor rekening van de patiënt.

  Wat is fatherhoodbanking?

  Wanneer een man een behandeling moet ondergaan voor kanker, kan hij hierna onvruchtbaar raken. Dit hangt af van de plaats van operatie, bestraling en/of soort chemotherapie. Voorafgaand aan de kankerbehandeling bestaat er de mogelijkheid om zaadcellen in te vriezen, na zelf produceren of indien nodig tijdens een operatie. Dit invriezen wordt vergoed door de zorgverzekering. Ook indien een man Methotraxaat moet gebruiken en dit niet langer dan 3 maanden kan stoppen, is fatherhoodbanking een mogelijkheid.

  Wat is TESE?

  TESE staat voor Testiculaire Sperma-extractie en is een chirurgische methode om zaadcellen bij mannen uit de testikel(s) te halen wanneer mannen zelf geen zaadcellen kunnen produceren (azoospermie). Hierna kan een ICSI-behandeling worden opgestart waarbij de tussentijds ingevroren zaadcellen gebruikt kunnen worden. Of iemand voor TESE in aanmerking komt, wordt door de uroloog vooraf beoordeeld.