Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie is een behandeling waarmee geprobeerd wordt een vrouw zwanger te maken. Hiervoor worden de beste zaadcellen op het juiste moment met een dun slangetje rechtstreeks in de baarmoeder worden gebracht.

Wat is Intra-uteriene inseminatie

De afkorting IUI staat voor Intra Uteriene Inseminatie. Tijdens deze pijnloze behandeling worden de in het laboratorium opgewerkte zaadcellen van de donor rechtstreeks met een dun slangetje via de vagina en de baarmoedermond in de baarmoederholte gebracht. De zaadcellen vervolgen daarna zelf hun weg en komen onderweg in contact met de eicel, waarna een spontane bevruchting kan plaatsvinden.

De beste zaadcellen op het juiste moment

Inseminaties kunnen worden uitgevoerd in een eigen natuurlijke cyclus of in een cyclus die licht gestimuleerd wordt met hormonen. Met de arts wordt tijdens de behandeling afgesproken of stimulatie wordt ingezet. In een natuurlijke cyclus worden de eigen kansen vergroot door de beste zaadcellen op het juiste moment in te brengen. In een cyclus met stimulatie wordt de kans vergroot door het laten rijpen van twee tot drie eicellen.

Voordeel van IUI

Het voordeel van deze behandeling is dat het relatief eenvoudig is. Een nadeel van een gestimuleerde behandeling is het iets vergroot risico op een meerling. Bij gebruik van donorsemen, wordt in het algemeen in een natuurlijke cyclus geïnsemineerd. IUI in een natuurlijke cyclus wordt 3-6x toegepast, IUI met hormonen 4-6x en de behandelingen worden in principe vergoed door de zorgverzekering, ongeacht het aantal. Voor donorinseminaties gelden andere voorwaarden.

Maak kennis met een van onze specialisten

Bij vragen of een intakegesprek, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur
In het weekend van 10.00 uur – 12.00 uur

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

 

  Diagnostiek

  Om achter de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid te komen, starten we met een Oriënterend FertiliteitsOnderzoek (OFO). Dit onderzoek duurt gemiddeld twee maanden. Via een vragenlijst en diverse onderzoeken worden verschillende onderdelen met jullie besproken. Denk hierbij aan:

  • onderzoek van de baarmoeder, eileiders en buikholte
  • gebruik van donorzaad via spermabank of van een bekende donor
  • leefstijlfactoren, zoals leeftijd, roken, drugs of gewicht
  Vruchtbaarheid controleren mannen
  Hoe werkt het precies?
  Ik ben alleengaand, kan dat ook?

  Veelgestelde vragen

  Vergoedt mijn zorgverzekering de behandelingen?
  Is het pijnlijk?
  Is het pijnlijk?

  Ovulatie-inductie is een hormonale behandeling. Alleen als je hormonen moet injecteren, kan dat wat belastend zijn. Wanneer je voor een inseminatie hormonen moet spuiten, geldt hetzelfde. Om een inseminatie of IVF /ICSI uit te kunnen voeren, is het gebruik van een speculum/eendebek/spreider noodzakelijk. Dit kan eveneens wat ongemakkelijk zijn. De inseminatie zelf is meestal ongevoelig.

  Een IVF/ of ICSI-punctie is vaak wat vervelender. Toch blijkt de pijn na goede pijnstilling meestal acceptabel. De terugplaatsing is dan vaak weer te vergelijken met de inseminatie.

  Waar vind ik instructiefilmpjes over het spuiten van hormonen?

  Op internet kun je filmpjes vinden over Menopur, Decapeptyl en Rekovelle op de website van Ferring. Op de website van Merck vindt je informatie over Ovitrelle, Gonal-F en Cetrotide. Ovaleap van TEVA is op YouTube te vinden. Hier vindt je ook het informatiefilmpje van het ETZ over het spuiten van 10.000IE Pregnyl.

  Vergoedt mijn zorgverzekering mijn behandeling?

  Meestal wordt een vruchtbaarheidsbehandeling vergoed. Wilt u hier echter meer over weten, klik dan hier.

  Hoe herken ik mijn eerste cyclusdag?

  Meestal begint de menstruatie met bruinige afscheiding, daarna komt er helderrood bloedverlies. Wanneer dit bloedverlies voor 18.00 uur begint, mag je deze dag als eerste cyclusdag aanhouden. Als het bloedverlies na 18.00 uur optreedt, is de volgende dag je eerste cyclusdag. Als je twijfelt over je beginnende menstruatie, kun je met een verpleegkundige overleggen tijdens het telefonische spreekuur.