Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

 IVF/ICSI

IVF en ICSI zijn behandelingen waarbij eicellen samengebracht worden met zaadcellen in het laboratorium om een bevruchting tot stand te brengen. Het beste embryo wordt vervolgens in de baarmoeder geplaatst.

Wat is IVF/ICSI?

IVF (In vitro fertilisatie) en ICSI (Intra-cytoplasmatische sperma-injectie) zijn behandelingen waarbij de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt. De behandelingen zijn volstrekt hetzelfde, tot het moment van de bevruchting in het laboratorium. Bij IVF moeten zaadcellen zelf de eicel in een schaaltje vinden, bij ICSI wordt per eicel een zaadcel geïnjecteerd. IVF wordt toegepast wanneer IUI niet succesvol is geweest of de eileiders zijn beschadigd. ICSI wordt toegepast wanneer de zaadkwaliteit niet voldoende is voor inseminatie.

Hoe werkt deze vruchtbaarheidsbehandeling?

Tijdens de behandeling dient de vrouw zich te injecteren met hormonen, zodat de eierstokken meerdere eicellen laten rijpen en we deze kunnen verzamelen tijdens een punctie. De eicellen gaan we daarna bevruchten in het laboratorium waarna we de embryo-ontwikkeling kunnen volgen. Vervolgens plaatsen we het beste embryo in de baarmoeder waarna hopelijk een innesteling volgt.

Aan deze behandelingen is een aantal risico’s verbonden, waarbij de kans op een ovariëel hyperstimulatiesyndroom (OHSS) de belangrijkste is.

IVF ICSI behandeling
ben je vruchtbaar als je ongesteld bent

Hoe ziet de behandeling er uit?

IVF/ICSI behandelingen zijn ingrijpend, misschien psychisch nog wel meer dan lichamelijk. De meeste zorgverzekeraars vergoeden drie behandelingen (eicelpuncties) per doorgaande zwangerschap. Hopelijk ontstaan uit een behandeling cryo-embryo’s. Dit zijn embryo’s die niet meteen geselecteerd worden voor een terugplaatsing, maar te goed zijn om verloren te laten gaan. Door ze in vloeibare stikstof te bewaren kunnen ze later alsnog gebruikt worden en voor extra kansen zorgen. De vergoeding van deze cryo-terugplaatsingen valt onder de vergoeding van de punctie zelf.

Maak kennis met een van onze specialisten

Wil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur
In het weekend van 10.00 uur – 12.00 uur

Fertiliteitskliniek CVB in ETZ

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

    Diagnostiek

    Om achter de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid te komen, starten we met een Oriënterend FertiliteitsOnderzoek (OFO). Dit onderzoek duurt gemiddeld twee maanden. Via een vragenlijst en diverse onderzoeken worden verschillende onderdelen met jullie besproken. Denk hierbij aan:

    • onderzoek van de baarmoeder, eileiders en buikholte
    • gebruik van donorzaad via spermabank of van een bekende donor
    • leefstijlfactoren, zoals leeftijd, roken, drugs of gewicht
    Vruchtbaarheidsonderzoek mannen en vrouwen

    Onze specialisten

    Ilse van Rooij

    Gynaecoloog

    Esther Geenen

    Fertiliteitsarts

    Petra van Boxtel

    Medisch secretaresse

    Veelgestelde vragen