Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

 IVF/ICSI

IVF en ICSI zijn behandelingen waarbij eicellen samengebracht worden met zaadcellen in het laboratorium om een bevruchting tot stand te brengen. Het beste embryo wordt vervolgens in de baarmoeder geplaatst.

IVF (In vitro fertilisatie) en ICSI (Intra-cytoplasmatische sperma-injectie) zijn behandelingen waarbij de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt. De behandelingen zijn volstrekt hetzelfde, tot het moment van de bevruchting in het laboratorium. Bij IVF moeten zaadcellen zelf de eicel in een schaaltje vinden, bij ICSI wordt per eicel een zaadcel geïnjecteerd. IVF wordt toegepast wanneer IUI niet succesvol is geweest of de eileiders zijn beschadigd. ICSI wordt toegepast wanneer de zaadkwaliteit niet voldoende is voor inseminatie.

Tijdens de behandeling dient de vrouw zich te injecteren met hormonen, zodat de eierstokken meerdere eicellen laten rijpen en we deze kunnen verzamelen tijdens een punctie. De eicellen gaan we daarna bevruchten in het laboratorium waarna we de embryo-ontwikkeling kunnen volgen. Vervolgens plaatsen we het beste embryo in de baarmoeder waarna hopelijk een innesteling volgt.

Aan deze behandelingen is een aantal risico’s verbonden, waarbij de kans op een ovariëel hyperstimulatiesyndroom (OHSS) de belangrijkste is.

IVF/ICSI behandelingen zijn ingrijpend, misschien psychisch nog wel meer dan lichamelijk. De meeste zorgverzekeraars vergoeden drie behandelingen (eicelpuncties) per doorgaande zwangerschap. Hopelijk ontstaan uit een behandeling cryo-embryo’s. Dit zijn embryo’s die niet meteen geselecteerd worden voor een terugplaatsing, maar te goed zijn om verloren te laten gaan. Door ze in vloeibare stikstof te bewaren kunnen ze later alsnog gebruikt worden en voor extra kansen zorgen. De vergoeding van deze cryo-terugplaatsingen valt onder de vergoeding van de punctie zelf.

Maak kennis met een van onze specialisten

Bij vragen of een intakegesprek, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur
In het weekend van 10.00 uur – 12.00 uur

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  Diagnostiek

  Om achter de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid te komen, starten we met een Oriënterend FertiliteitsOnderzoek (OFO). Dit onderzoek duurt gemiddeld twee maanden. Via een vragenlijst en diverse onderzoeken worden verschillende onderdelen met jullie besproken. Denk hierbij aan:

  • onderzoek van de baarmoeder, eileiders en buikholte
  • gebruik van donorzaad via spermabank of van een bekende donor
  • leefstijlfactoren, zoals leeftijd, roken, drugs of gewicht
  Vruchtbaarheid controleren mannen

  Onze specialisten

  Ilse van Rooij

  Gynaecoloog

  Esther Geenen

  Fertiliteitsarts

  Petra van Boxtel

  Medisch secretaresse

  Hoe werkt het precies?
  Ik ben alleengaand, kan dat ook?

  Veelgestelde vragen

  Vergoedt mijn zorgverzekering de behandelingen?
  Is het pijnlijk?
  Kan ik extra psychologische begeleiding krijgen tijdens het traject?

  Wanneer je bij ons patiënt bent, bieden we je extra ondersteuning. Dit kan in de vorm van een extra ondersteunend gesprek met een verpleegkundige, of we verwijzen je intern door naar een medisch maatschappelijk werker (bijvoorbeeld bij relatieproblematiek), medisch psycholoog (bijvoorbeeld voor EMDR of gedragstherapie) of naar een psychiater. Begeleiding door deze professionals wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

  Mag ik sporten, vrijen en werken tijdens de behandeling?

  Als je het prettig vindt mag dit, tenzij je andere voorschriften hebt gekregen. Op de dag van de punctie wordt door ons afgeraden om te werken en het die dag rustig aan te doen. Je mag, doordat je medicijnen van ons hebt gekregen die de rijvaardigheid beïnvloeden, dan geen auto rijden.

  Mag ik bij de tandarts een behandeling ondergaan?

  Ja, dat mag. Ook de meeste röntgenfoto’s van het gebit zijn niet schadelijk voor de vrucht. Wanneer er geen spoed is kun je om psychologische redenen de foto wellicht beter uitstellen tot na de zwangerschap.

  Wat is het Kinderwenscafé?

  Het Kinderwenscafé biedt gelegenheid om in een veilige en gezellige setting in contact te komen met lotgenoten. Onder begeleiding van een arts en verpleegkundige van CVB worden stellingen ingebracht en gaan deelnemers samen in gesprek. Dit leidt vaak tot (h)erkenning van situaties waar mensen met een onvervulde kinderwens tegenaan lopen. De Kinderwenscafe’s worden 4 keer per jaar georganiseerd in Gouden Carolus in Hilvarenbeek en het drankje en wat lekkers worden gesponsord.