Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Eicelpreservatie

Eicelpreservatie vindt plaats op sociale indicatie of op medische indicatie. Door op tijd voldoende eicellen in te laten vriezen, kan zij daar later gebruik van maken. Om deze inspanningen succesvol te laten zijn, is het belangrijk voldoende eicellen in te vriezen.

Het bewaren van eicellen (preserveren) kan doordat we ze kunnen invriezen (eicelvitrificatie). Hiervoor behandelen we via hormooninjecties de eierstokken waarna we de eicellen die klaarliggen, verzamelen. Dit invriezen van eicellen kan een uitkomst zijn voor:

 • vrouwen die een behandeling zoals chemotherapie of bestraling moeten ondergaan
 • vrouwen die een verhoogde kans hebben op vervroegde overgang en nu eicellen willen laten invriezen voor toekomstig gebruik
 • vrouwen die het vervullen van een kinderwens nog even willen uitstellen.

Eicelpreservatie op medische indicatie

Eicelpreservatie wordt op medische indicatie verricht bij vrouwen die bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling moeten ondergaan en daarna verminderd vruchtbaar zullen zijn. We voeren dan een spoedprocedure uit. Ook als vrouwen sterk vervroegd in de overgang dreigen te komen, kan eicelpreservatie een medische reden hebben. In beide gevallen hebben deze vrouwen (nog) geen vaste partner. Wanneer zij dat wel hebben, heeft een spoed IVF-behandeling met het invriezen van embryo’s de voorkeur boven het invriezen van eicellen. Soms wordt uitgeweken naar eicelpreservatie wanneer op de dag van de eicelpunctie er onverwachts geen zaadcellen beschikbaar blijken voor IVF/ICSI. De eicellen gaan dan niet verloren.

Een enkele behandeling duurt ongeveer twee weken. Echter om voldoende eicellen te verzamelen zijn vaak meerdere behandelingen nodig.

Ben ik vruchtbaar? Zaadkwaliteit controleren in een Fertiliteitskliniek

Maak kennis met een van onze artsen

Eicelpreservatie op sociale indicatie

Voor eicelpreservatie op sociale indicatie is leeftijd de belangrijkste factor voor de kans op slagen. Hoe ouder een vrouw wordt, hoe slechter de eicelkwaliteit en de eicelvoorraad is. Het is belangrijk om voldoende eicellen in te kunnen vriezen van goede kwaliteit. Voorafgaand aan het traject zullen we een inschatting maken van de kans op succes en de voor- en nadelen bespreken. De kosten van het invriezen voor eicellen voor later gebruik op sociale indicatie komt voor eigen rekening van de patiënte.

Wil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur

Fertiliteitskliniek CVB in ETZ

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  Onze specialisten

  Pettie Maas – van Son

  Fertiliteitsarts

  Angelique Marcelissen – Bastings

  Senior Analist

  Jeannine Bernards

  Fertiliteitsarts

  Veelgestelde vragen