Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

 IVF/ICSI

IVF en ICSI zijn behandelingen waarbij eicellen samengebracht worden met zaadcellen in het laboratorium om een bevruchting tot stand te brengen. Het beste embryo wordt vervolgens in de baarmoeder geplaatst.

Wat is IVF?

Wanneer de eicellen buiten het lichaam in contact met de donorzaadcellen worden gebracht en op deze manier een spontane bevruchting plaatsvindt, spreken we over IVF-behandeling. IVF staat voor In Vitro Fertilisatie. Als de bevruchte eicellen voldoende ontwikkeld zijn, plaatst de arts het best ontwikkelde bevruchte eicel (embryo genoemd) in de baarmoederholte terug.
De arts stelt IVF voor wanneer:

 • De eileiders van de vrouw afgesloten zijn waardoor de zaadcellen niet bij de eicellen kunnen komen.
 • Er geen duidelijke oorzaak is gevonden voor de verminderde vruchtbaarheid. Meestal is dit een volgende behandeling als resultaat na IUI uitblijft.

Wat is ICSI?

Als blijkt dat de donorzaadcellen niet in staat zullen zijn op eigen kracht door de wand van de eicel heen te dringen en zo deze te bevruchten, bespreekt de arts met jullie de mogelijkheid van een ICSI-behandeling. ICSI staat voor IntraCytoplasmatische Sperma Injectie. Met behulp van een micro-injectie injecteren we onder een microscoop één levende zaadcel in de eicel. Wanneer de bevruchting (samensmelting) is gelukt en er embryo’s zijn gegroeid, plaatst de arts het beste embryo in de baarmoeder.

Hoe werkt deze vruchtbaarheidsbehandeling?

Tijdens de behandeling dient de vrouw zich te injecteren met hormonen, zodat de eierstokken meerdere eicellen laten rijpen en we deze kunnen verzamelen tijdens een punctie. De eicellen gaan we daarna bevruchten in het laboratorium waarna we de embryo-ontwikkeling kunnen volgen. Vervolgens plaatsen we het beste embryo in de baarmoeder waarna hopelijk een innesteling volgt.

Aan deze behandelingen is een aantal risico’s verbonden, waarbij de kans op een ovariëel hyperstimulatiesyndroom (OHSS) de belangrijkste is.

IVF ICSI behandeling
ben je vruchtbaar als je ongesteld bent

Bonuskans

Hopelijk ontstaan uit een behandeling cryo-embryo’s. Dit zijn embryo’s die niet meteen geselecteerd worden voor een terugplaatsing, maar te goed zijn om verloren te laten gaan. Door ze in vloeibare stikstof te bewaren kunnen ze later alsnog gebruikt worden en voor extra kansen zorgen.

Maak kennis met een van onze artsen

Wil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 16.45 uur

Fertiliteitskliniek CVB in ETZ

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  IVF/ICSI behandelingen zijn ingrijpend, misschien psychisch nog wel meer dan lichamelijk.

  Freya is de patiëntvereniging voor iedereen met vruchtbaarheidsproblemen. Op hun website vind je informatie over behandelingen, tips, adviezen, wettelijke bepalingen en vergoedingen. Wanneer je wil, kan je in contact komen met lotgenoten.

  De meeste zorgverzekeraars vergoeden drie behandelingen (eicelpuncties) per doorgaande zwangerschap tot de leeftijd van 43 jaar. De vergoeding van cryo-terugplaatsing(en) valt onder de vergoeding van de punctie zelf.

   

  Onze specialisten

  Ilse van Rooij

  Gynaecoloog

  Esther Geenen

  Fertiliteitsarts

  Petra van Boxtel

  Medisch secretaresse

  Veelgestelde vragen