Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Ovulatie-Inductie (OI)

Wanneer een vrouw geen of een onregelmatige cyclus heeft, vinden er geen of weinig eisprongen plaats en is de kans op een zwangerschap klein. Met hormonen kunnen we de cyclus herstellen en de kansen vergroten.

Waarom ovulatie inductie voor lesbische stellen?

Ovulatie-inductie is een behandeling die tot doel heeft de cyclus te herstellen als deze niet goed loopt en daardoor de spontane kansen te vergroten. Vaak duurt de cyclus langer dan 37 dagen en vindt er geen of niet vaak een eisprong plaats. Er is dan een duidelijk verminderde kans op een zwangerschap.

We kijken naar de oorzaak van het uitblijven van de eisprong. Meestal is dit probleem op te lossen met hormoontabletten. Zij herstellen het hormoonevenwicht, de eisprong vindt weer plaats en de menstruaties komen weer regelmatig of, nog beter, je raakt zwanger. Mocht het met tabletten niet lukken, dan hebben we de mogelijkheid hormonen te injecteren.

Wanneer je geen mannelijke partner hebt, zul je over een eigen zaaddonor moeten beschikken. Dit kan binnen je eigen kring. Wanneer je over een eigen donor beschikt, dient die bij voorkeur gescreend te zijn (bijvoorbeeld via de GGD) op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Hij zal tijdens je vruchtbare dagen beschikbaar voor je moeten zijn om bijvoorbeeld middels zelfinseminatie kansen te kunnen creëren.

(Wanneer je donorsemen van een bank wilt gebruiken, zal dit leiden tot een inseminatie-behandeling.)

OI is een gemakkelijke oplossing

Het voordeel van deze behandeling is dat het een gemakkelijke en goedkope oplossing kan zijn, maar soms is het moeilijk de juiste strategie te vinden. Een ander nadeel is het risico op een meerlingzwangerschap. Gelukkig is dit risico klein.

Tijdens de eerste cyclus vinden echocontroles plaats of wanneer de dosering opgehoogd is. Wanneer hormonen geïnjecteerd worden, vinden iedere cyclus echocontroles plaats. Dit traject duurt in principe maximaal een jaar.

Maak kennis met een van onze artsen

Wil je een intakegesprek of heb je vragen, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 16.45 uur

Fertiliteitskliniek CVB in ETZ

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  Intake voor OI

  Via een vragenlijst en diverse onderzoeken worden verschillende onderdelen met je besproken. Denk hierbij aan:

  • onderzoek van de baarmoeder, eileiders en buikholte 
  • gebruik van donorzaad via een bekende donor
  • leefstijlfactoren, zoals leeftijd, roken, drugs of gewicht

   

  Alleenstaande met een kinderwens op gesprek bij de arts

  Onze specialisten

  Pettie Maas – van Son

  Fertiliteitsarts

  Angelique Marcelissen – Bastings

  Senior Analist

  Veelgestelde vragen