Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

TESE/PESA

TESE en PESA zijn chirurgische methoden om zaadcellen te verkrijgen wanneer er geen zaadcellen (azoospermie) in het sperma worden aangetroffen.

Een (Percutane) Epidydimale Sperma Aspiratie kan worden uitgevoerd wanneer er blokkades in de bijballen of zaadleiders zijn. Dit wordt veroorzaakt door een verstopping, na een sterilisatie of wanneer er geen zaadleiders aanwezig zijn. Het is een behandeling waarbij met een naaldje vocht met zaadcellen uit de bijbal wordt opgezogen.

Soms is er geen blokkade aanwezig, maar is de rijping van zaadcellen verstoord. Met een Testiculaire Sperma Extractie is het soms toch mogelijk om middels een biopt uit de zaadbal zaadcellen te verkrijgen.

Voorafgaand aan de ingreep wordt de kans op het vinden van zaadcellen ingeschat. Wanneer zaadcellen na PESA of TESE verkregen zijn, is hierna ICSI de aangewezen vervolgstap. Zowel PESA al TESE zijn ingrepen waarvoor bijzondere expertise nodig is, die wij gelukkig in huis hebben. Alhoewel de kansen na met name TESE iets lager liggen dan na een ‘gewone’ ICSI-behandeling, hebben onze patiënten een zeer goede kans op succes.

Bij vragen of een intakegesprek, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur
In het weekend van 10.00 uur – 12.00 uur

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  Diagnostiek

  Om achter de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid te komen, starten we met een Oriënterend FertiliteitsOnderzoek (OFO). Dit onderzoek duurt gemiddeld twee maanden. Via een vragenlijst en diverse onderzoeken worden verschillende onderdelen met jullie besproken. Denk hierbij aan:

  • onderzoek van de baarmoeder, eileiders en buikholte
  • gebruik van donorzaad via spermabank of van een bekende donor
  • leefstijlfactoren, zoals leeftijd, roken, drugs of gewicht
  Hoe werkt het precies?
  Ik ben alleengaand, kan dat ook?

  Veelgestelde vragen

  Vergoedt mijn zorgverzekering de behandelingen?
  Is het pijnlijk?
  Kan ik afgewezen worden voor een behandeling?

  Ja, dan kan. Wanneer wij een behandeling als medisch zinloos beschouwen of als een te groot medisch risico achten, kunnen wij een behandeling weigeren. Dit kan bijvoorbeeld als er sprake is van ernstig onderliggend lijden (bijvoorbeeld ontregelde diabetes, ernstige long- of hartproblematiek, BMI >40 of <18, bij ernstige verslavingsproblematiek of psychiatrische problematiek). Ook ernstige problemen op sociaal gebied (bijvoorbeeld een eerdere ontheffing uit de ouderlijke macht) zijn reden tot weigering. Wij inventariseren dergelijke casussen nauwgezet en we onderbouwen een eventuele afwijzing zorgvuldig.

  Kan ik zaadcellen in laten vriezen, omdat ik voor mijn werk soms naar het buitenland moet?

  Ja, dat kan, maar de kwaliteit van de zaadcellen wordt vaak slechter en soms is de bedoelde behandeling niet meer mogelijk. Dan is het inleveren van vers zaad beter. Het invriezen van zaad om logistieke redenen komt voor rekening van de patiënt.

  In het buitenland bieden ze allerlei extra mogelijkheden aan tijdens het IVF- of ICSI-behandeling. Doen jullie dat ook?

  Deze extra mogelijkheden worden ‘add ons’ genoemd. Denk dan aan bijvoorbeeld aan assisted hatching, scatching of iets dergelijks. De meerwaarde van deze mogelijkheden is niet bewezen. Ook staat niet altijd vast of ze wel 100% veilig zijn. Zij maken daarom geen onderdeel uit van onze routine.

  Neemt CVB deel aan onderzoeken?

  We nemen deel aan wetenschappelijke onderzoeken naar vruchtbaarheidsproblemen zodat we hiermee de mogelijke behandelingen kunnen verbeteren. Een arts kan je daarom vragen om deel te nemen aan een lopende studie.