Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Zaadcelpreservatie

Mannen kunnen om meerdere redenen behoefte hebben om zaadcellen in te laten vriezen voor later gebruik. Enkele voorbeelden zijn wanneer mannen bijvoorbeeld veel van huis zijn, productieproblemen verwachten op de dag van behandeling of optreden als zaaddonor.

Daarnaast kunnen er ook dringende medische redenen zijn om zaadcellen in te vriezen, bijvoorbeeld bij gebruik van schadelijke medicatie of een operatie waarbij een testikel wordt weggehaald. Ook voor transvrouwen die nog in transitie gaan, kan de wens bestaan om zaadcellen veilig te stellen voor de toekomst.

Wanneer zaadcellen ingevroren worden, gaat dit bijna altijd ten koste van de kwaliteit. Voor een behandeling gaat dus de voorkeur uit naar gebruik van vers semen. Afhankelijk van de reden van verzoek tot invriezen, worden de kosten eventueel vergoed door de zorgverzekeraar.

Bij vragen of een intakegesprek, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur
In het weekend van 10.00 uur – 12.00 uur

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

  Diagnostiek

  Om achter de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid te komen, starten we met een Oriënterend FertiliteitsOnderzoek (OFO). Dit onderzoek duurt gemiddeld twee maanden. Via een vragenlijst en diverse onderzoeken worden verschillende onderdelen met jullie besproken. Denk hierbij aan:

  • onderzoek van de baarmoeder, eileiders en buikholte 
  • gebruik van donorzaad via spermabank of van een bekende donor
  • leefstijlfactoren, zoals leeftijd, roken, drugs of gewicht

   

  Vruchtbaarheid controleren mannen
  Hoe werkt het precies?
  Ik ben alleengaand, kan dat ook?

  Veelgestelde vragen

  Vergoedt mijn zorgverzekering de behandelingen?
  Is het pijnlijk?
  Wat is een regelmatige cyclus?

  Een cyclus is veel vaker regelmatig dan men denkt. Wanneer een cyclus tussen de 24 en 36 dagen duurt, wordt deze als regelmatig beschouwd. De kans dat de cyclus dan gepaard gaat met een eisprong is heel groot. Met name wanneer de cyclus langer duurt dan 35 dagen, zie je vaker dat de eisprong uitblijft en daardoor ook de kansen uitblijven.

  Wat kan ik doen om de kans op een zwangerschap te verhogen?

  Iedereen met een kinderwens wordt geadviseerd zo gezond mogelijk te leven, dus gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en de ongezonde dingen zoals roken, alcohol en drugs achterwege te laten. Heb je over- of ondergewicht, probeer dan wat af te vallen of aan te komen. Regelmatige seks is natuurlijk ook belangrijk. Geadviseerd wordt om tijdens de vruchtbare dagen minstens om de dag gemeenschap te hebben. Tijdens een IUI-traject mag je in principe seks hebben wanneer je wilt. Wel moet op de dag van de inseminatie een zaadmonster ingeleverd worden, wellicht houdt je daar een beetje rekening mee.

  Vergoedt mijn zorgverzekering mijn behandeling?

  Meestal wordt een vruchtbaarheidsbehandeling vergoed. Wilt u hier echter meer over weten, klik dan hier.

  Hoe herken ik mijn eerste cyclusdag?

  Meestal begint de menstruatie met bruinige afscheiding, daarna komt er helderrood bloedverlies. Wanneer dit bloedverlies voor 18.00 uur begint, mag je deze dag als eerste cyclusdag aanhouden. Als het bloedverlies na 18.00 uur optreedt, is de volgende dag je eerste cyclusdag. Als je twijfelt over je beginnende menstruatie, kun je met een verpleegkundige overleggen tijdens het telefonische spreekuur.