Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Ben ik vruchtbaar?

Veel mensen stellen zich vroeg of laat de vraag: ‘kan ik zwanger worden, ben ik vruchtbaar? Daar is niet zo makkelijk een antwoord op te geven. Het klinkt raar, maar een zwangerschap, spontaan of na een behandeling, is de enige manier om aan te tonen dat je vruchtbaar bent. Er is geen andere test die dit kan voorspellen.

Je kunt echter wel zelf al bedenken of je bepaalde risico’s loopt of juist goede kansen hebt. Zie het als een soort van tips om je kans op zwangerschap te vergroten.

Vruchtbaarheid bij vrouwen

Wanneer je als vrouw wil weten of je vruchtbaar bent, kun je jezelf een aantal vragen stellen:

 

Ben ik vruchtbaar? Zaadkwaliteit controleren in een Fertiliteitskliniek

1. Leef ik gezond?

Vrouwen die een gezond gewicht hebben met een BMI tussen 20-25, niet roken, geen drugs gebruiken, zo min mogelijk alcohol drinken en regelmatig bewegen hebben een grotere kans op een zwangerschap. Slik alvast foliumzuur ter voorkoming van een open ruggetje bij je baby. Wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt, onderzoek dan of ze samen mogen gaan met zwangerschap.

2. Heb ik een regelmatige cyclus en heb ik daarmee goede kansen?

Wanneer je cyclus tussen de 24-37 dagen duurt, krijg je waarschijnlijk iedere maand een eisprong en daarmee een kans. Duurt je cyclus langer, dan blijft een eisprong (en dus ook je menstruatie) vaak uit. Heb je een korte cyclus, dan ben je vaker ongesteld en dat kan een teken zijn dat je niet zo veel eicellen meer hebt. Zeker als er in de familie vrouwen zijn die al vroeg (eerder dan 52 jaar) in de overgang komen, is dat een signaal dat je mee moet nemen in bovenstaande vraag.

3. Wat doet mijn leeftijd op mijn kansen op zwangerschap?

De optimale kans op zwangerschap ligt ergens rond de leeftijd van 25 jaar. Tot 32 jaar bedragen je kansen ongeveer 20% per maand. Daarna loopt dat langzaam af. Hoe ouder, hoe sneller dat gaat. Er ontstaat steeds meer DNA-schade in de eicel. Je vruchtbaarheid houdt ongeveer 10 jaar eerder op dan dat je de overgang bereikt. Daarom worden in Nederland geen behandelingen meer vergoed bij vrouwen van 43 jaar en ouder. Wanneer er geen andere reden dan leeftijd wordt gevonden voor een uitblijvende zwangerschap, is IVF dus wellicht ook niet van toegevoegde waarde. We werken dan immers in onze vruchtbaarheidskliniek nog altijd met materiaal dat een bepaalde leeftijd heeft en door de tijd wat kwaliteit verloren heeft.

4. Wanneer ben ik vruchtbaar? Heb ik voldoende seks?

Doe ik het wel goed? Zo lang als je ‘gewone’ vaginale seks hebt op regelmatige basis, doe je het goed. Bepaalde standjes, orgasmes bij de vrouw, die zijn niet van invloed. Als je ongeveer om de dag seks hebt rond het midden van je cyclus, dus ongeveer tussen dag 10 en 17 van je cyclus, dan zit je qua timing bijna altijd goed. Soms word je op het goede spoor gezet omdat je merkt dat je meer heldere vaginale afscheiding krijgt, dat is een teken van vruchtbare dagen. Ongeveer 50% van de vrouwen ervaart wat last van de onderbuik rondom de eisprong. Daarnaast hebben veel vrouwen meer zin in seks wanneer ze vruchtbaar zijn. Ervaar je seksuele problemen, praat er dan over met je arts. Afhankelijk van de oorzaak kan het probleem wellicht opgelost of verkleind worden met bijvoorbeeld een verwijzing naar de psycholoog, seksuoloog, bekkenbodemtherapie of inseminaties. Blijf er in ieder geval niet mee lopen!

5. Heb je een medische voorgeschiedenis waardoor je bepaalde risico’s hebt gelopen?

Wanneer je een grote buikoperatie hebt ondergaan, bijvoorbeeld na een gesprongen blindedarm of door de ziekte van Crohn, heb je meer kans op verklevingen in je buik waardoor de eicel na een eisprong misschien niet goed door de eileider naar de baarmoeder vervoerd kan worden. Dit kan ook gebeuren na het oplopen van een geslachtsziekte, bijvoorbeeld door chlamydia. Daardoor kunnen ook eileiders zelf beschadigd raken. Risicovol seksueel gedrag kan dus ook van belang zijn. Ook wanneer je een oncologische voorgeschiedenis hebt, kan je vruchtbaarheid aangetast zijn.

6. Ben ik eerder zwanger geweest?

Wanneer je al eens zwanger bent geweest, heb je eigenlijk bewezen dat het systeem van zwanger worden werkt. De kans dat je dan nog eens zwanger wordt, is heel groot.

Kunststof schaalmodel van baarmoeder

Hoe weet ik of niet vruchtbaar ben?

Zoals al eerder gezegd is een zwangerschap de enige manier om écht zeker te weten dat je vruchtbaar bent. Daar is helaas geen test voor beschikbaar, maar wat je wel kunt weten is of je niet vruchtbaar bent.

Wanneer er bijvoorbeeld geen zaadjes beschikbaar zijn, je eileiders verstopt zijn, seksuele problemen spelen of als er geen menstruaties komen of maar zelden, weet je dat je zonder hulp niet of verminderd vruchtbaar bent.

Wanneer er geen redenen zijn om te denken dat je onvruchtbaar bent, wil je natuurlijk ook zo snel mogelijk zwanger raken. Dan kan het helpen om te weten hoe je je meest vruchtbare dagen bepaalt.

Ovulatiedag bepalen

Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, kun je er vanuit gaan dat twee weken voordat je menstruatie begon, je een eisprong hebt gehad. Bij een gemiddelde cyclusduur van 28 dagen betekent dit dus rond dag 14. Duurt je cyclus wat langer, dan zal de eisprong ook zoveel dagen later plaatsgevonden hebben. Het vervelende is dus dat je achteraf vaak pas kan bepalen wanneer je eisprong was.

Een andere manier om je ovulatie te bepalen is het gebruik van ovulatietests. Deze maken gebruik van een hormoon stijging (LH) in je urine. De LH-piek gaat ongeveer 24 uur vooraf aan een eisprong. Stel je dus een LH-piek vast, dan zal de ovulatie waarschijnlijk de volgende dag plaatsvinden.

De helft van de vrouwen merkt overigens rond de dagen van de eisprong dat de vaginale afscheiding wat verandert. Wanneer deze helder en elastisch wordt, is dit een teken van een rijpe eiblaas en dus een aanstaande eisprong.

Daarnaast hebben veel vrouwen eenvoudigweg meer zin in seks wanneer ze rond de eisprong zitten. De natuur geeft dus zelf ook een paar mooie signaaltjes af, sterker nog, mannen blijken daar zelfs een soort ‘neus’ voor te hebben. Dus volg vooral ook die natuur.

Vruchtbare dagen berekenen

Wanneer is het dan verstandig om seks te hebben? Oftewel: Hoe bereken je je vruchtbare dagen? Wanneer je bedenkt dat je eisprong bij een regelmatige cyclus rond dag 14 zit van je cyclus, is het verstandig om vanaf dag 10 of 11 minstens om de dag gemeenschap te hebben en dit ongeveer een keer of 4. Is je cyclus dan eens wat korter of langer, mis je je kans niet.
Het is overigens belangrijk om beter te vroeg dan te laat seks te hebben. Een eicel overleeft maar 12-24 uur, zaadjes daarentegen kunnen tot wel 72 uur overleven na de zaadlozing.

Vruchtbaarheid bij mannen

Wanneer je als man een kinderwens hebt en wil weten of je vruchtbaar bent, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 

Vruchtbaarheidsonderzoek mannen en vrouwen

1. Leef ik gezond?

Wanneer je gezond leeft, heb je meer kans dat je goed zaad hebt. Zowel op DNA-niveau als op het niveau van het ‘zwemsysteem’ moet alles zo optimaal mogelijk zijn. Wanneer je bijvoorbeeld blowt, wordt het zaad trager. Van vitaminen en voedingssupplementen is nog nooit echt goed bewezen dat ze helpen om sneller zwanger te worden, van stoppen met roken wel. Anabole steroïden verstoren het testosteronsysteem en zijn daardoor slecht voor het libido (zin in het hebben van seks) en de zaadkwaliteit.

2. Wat doet mijn leeftijd op mijn kansen?

Oudere mannen (boven de 40) hebben een steeds iets minder goede kans om een zwangerschap tot stand te brengen. De zaadcellen hebben wat vaker genetische schade.

3. Heb ik voldoende seks? Doe ik het wel goed?

Om een vrouw zwanger te maken, is een zaadlozing in de vagina belangrijk. Wanneer er seksuele problemen zijn, zoals geen zin in seks, erectieproblemen of problemen met de zaadlozing, is het belangrijk deze te bespreken met een arts. Vaak zijn de problemen psychisch, maar zeker niet altijd. Elke vorm van hulp kan heel zinvol zijn.
Of je goed, zwak of zelfs geen zaad hebt, kan je zelf eigenlijk niet zeggen zonder een zaadonderzoek in het laboratorium (semenanalyse).

4. Heb je een medische voorgeschiedenis waardoor je bepaalde risico’s hebt gelopen?

Ben je eerder gesteriliseerd? Heb je een hersteloperatie ondergaan? Als er grote schade is aan de zaadleiders kunnen er geen zaadcellen meer in het sperma zitten.
Wanneer je een oncologische voorgeschiedenis hebt, kan je vruchtbaarheid aangetast zijn.

Bezoek een vruchtbaarheidskliniek

Wanneer je bij een vruchtbaarheidskliniek komt om hulp te vragen, worden al deze factoren besproken of onderzocht. Daarna wordt de kans op zwangerschap ingeschat en gekeken of en welke hulp nodig is en eventueel een behandeling gestart.
Wanneer je een kinderwens hebt maar denkt dat je kansen op zwangerschap kleiner dan normaal zijn, bespreek dit met je huisarts . Deze kan je verwijzen naar onze kliniek.

Wat als zwanger worden niet lukt?

Wanneer het niet lukt om zwanger te worden, kunnen wij bij CVB je helpen.

Je bent bij ons welkom met een verwijzing van de huisarts. In de meeste gevallen ga je eerst gedurende een jaar je eigen kansen benutten. Wanneer je echter een kinderwens hebt en je weet eigenlijk al dat je geen of weinig kans maakt op een zwangerschap kan je huisarts je eerder doorverwijzen. Dit geldt voor onder andere wanneer er geen zaadjes beschikbaar zijn, je eileiders verstopt zijn, seksuele problemen spelen of als er geen of weinig menstruaties komen.

Wanneer je bij ons komt, staan wij voor je klaar om naar de oorzaak te kijken en zo nodig een passende behandeling te starten.

Lesbische stellen met kinderwens in vruchtbaarheidskliniek

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.