Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Diagnostiek

Diagnostisch onderzoek is erop gericht om de oorzaak van de uitblijvende zwangerschap te achterhalen.

Onderzoek bij uitblijvende zwangerschap

Het diagnostisch onderzoek is erop gericht een of meerdere oorzaken van uitblijvende zwangerschap te achterhalen. Zo kan bijvoorbeeld het ontbreken van een cyclus bij een vrouw een reden zijn waarom de zwangerschap uitblijft. Het kan ook aan de verminderde zaadkwaliteit van een man liggen. Kortom, we starten met onderzoek naar het onderliggend probleem. In 30% van de gevallen vinden we de oorzaak bij de vrouw, bij 30% ligt de oorzaak de man en bij 30% ligt de oorzaak bij zowel de man als de vrouw, of is de oorzaak niet te verklaren.

Vergroot je kansen om zwanger te worden

De periode van diagnostiek houden wij zo kort mogelijk. Zodra wij alle diagnostiek uitgevoerd hebben, bespreken we de uitkomsten, de consequenties en welke behandeling passend is. Dit kan betekenen dat we adviseren het rustig af te wachten en de spontane kansen optimaal te benutten. Wanneer wat stippen op een dobbelsteen ontbreken, gooi je minder makkelijk 2×6. Om de kansen te vergroten, vullen wij de ontbrekende stippen aan. Dit kan met leefstijladviezen, seksuologische adviezen of door een bepaalde behandeling toe te passen. Zo nemen de kansen weer toe.

 

Hoe werkt het precies?
Ik ben alleengaand, kan dat ook?

Veelgestelde vragen

Vergoed mijn zorgverzekering de behandelingen?
Is het pijnlijk?
Hoe werkt een cyclus?

De eerste dag van de menstruatie is de eerste dag waarop helder bloedverlies optreedt. De hormoonwaarden zijn dan laag, de binnenbekleding van de baarmoeder (endometrium) is dan dun en de eierstokken zijn helemaal rustig. Het FSH gaat dan stijgen waardoor er meerdere eiblaasjes (follikels) gaan rijpen in de eierstokken. Deze rijpende eiblaasjes maken oestradiol aan, waardoor de waarde hiervan in het bloed ook gaat stijgen en het baarmoederslijmvlies opgebouwd gaat worden. Hierdoor wordt ook de afgifte van FSH geremd en alleen het grootste eiblaasje groeit door. Wanneer dit blaasje rijp is, komt de LH-piek op gang waarna de eisprong volgt. Na de eisprong vormt het restant van het eiblaasje progesteron. Dit hormoon houdt het opgebouwde baarmoederslijmvlies in stand tot er een zwangerschap is opgetreden en het zwangerschapshormoon de functie over kan nemen. Treedt er geen zwangerschap op, dan zakt de productie van progesteron in en treedt er weer een menstruatie op.

Wat is een regelmatige cyclus?

Een cyclus is veel vaker regelmatig dan men denkt. Wanneer een cyclus tussen de 24 en 36 dagen duurt, wordt deze als regelmatig beschouwd. De kans dat de cyclus dan gepaard gaat met een eisprong is heel groot. Met name wanneer de cyclus langer duurt dan 35 dagen, zie je vaker dat de eisprong uitblijft en daardoor ook de kansen uitblijven.

Wat kan ik doen om de kans op een zwangerschap te verhogen?

Iedereen met een kinderwens wordt geadviseerd zo gezond mogelijk te leven, dus gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en de ongezonde dingen zoals roken, alcohol en drugs achterwege te laten. Heb je over- of ondergewicht, probeer dan wat af te vallen of aan te komen. Regelmatige seks is natuurlijk ook belangrijk. Geadviseerd wordt om tijdens de vruchtbare dagen minstens om de dag gemeenschap te hebben. Tijdens een IUI-traject mag je in principe seks hebben wanneer je wilt. Wel moet op de dag van de inseminatie een zaadmonster ingeleverd worden, wellicht houdt je daar een beetje rekening mee.

Hoe herken ik mijn eerste cyclusdag?

Meestal begint de menstruatie met bruinige afscheiding, daarna komt er helderrood bloedverlies. Wanneer dit bloedverlies voor 18.00 uur begint, mag je deze dag als eerste cyclusdag aanhouden. Als het bloedverlies na 18.00 uur optreedt, is de volgende dag je eerste cyclusdag. Als je twijfelt over je beginnende menstruatie, kun je met een verpleegkundige overleggen tijdens het telefonische spreekuur.

Wat is Hunault score?

Wanneer het oriënterend fertiliteitsonderzoek is afgerond, berekenen we de spontane zwangerschapskans in 1 jaar resulterend in een levend geboren kind.

Deze spontane zwangerschapskans berekening geldt niet in geval van:

  • geen eisprong of zeer onregelmatige eisprong
  • ernstige mannelijke factor (zaad = volume x concentratie x % goed beweeglijk <3  miljoen)
  • 2-zijdige eileiderafwijking
  • duur infertiliteit minder dan een jaar
  • leeftijd vrouw boven de 38 jaar
  • achter deze berekening zit een zeer ingewikkelde formule. Wanneer de uitslag >30% uitkomt, is een afwachtend beleid voor 6-12 maanden gerechtvaardigd

De Hunault score kan hier berekend worden.

Neemt CVB deel aan onderzoeken?

We nemen deel aan wetenschappelijke onderzoeken naar vruchtbaarheidsproblemen zodat we hiermee de mogelijke behandelingen kunnen verbeteren. Een arts kan je daarom vragen om deel te nemen aan een lopende studie.