Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Wat is fertiliteit?

Fertiliteit is een ander woord voor vruchtbaarheid. Voor een man is fertiliteit het vermogen om een bevruchting tot stand te kunnen brengen en voor een vrouw om zwanger te raken.

We spreken van ‘subfertiliteit’ wanneer een heterostel  langer dan één jaar nodig heeft om zwanger te worden. Ongeveer 15% van alle heterokoppels krijgt hiermee te maken op een gegeven moment tijdens hun leven.

Oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen

Als een vrouw moeilijk spontaan zwanger wordt, kunnen meerdere factoren de vruchtbaarheid verminderen:

  • Leeftijd
  • Ovulatiestoornis
  • Endometriose
  • Baarmoederproblemen
  • Overgewicht,
  • Roken, alcohol, drugs
  • Seksueel overdraagbare aandoening
  • Seksuele problematiek
  • Oncologie (kanker)
Baarmoeder van binnen

Wat zijn de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij mannen?

De volgende factoren bepalen een verminderde vruchtbaarheid bij mannen:

  • Semenkwaliteit: aantal, vorm en beweeglijkheid van zaadcellen
  • Leefstijlfactoren zoals roken, alcohol, drugs
  • Voorgeschiedenis met niet ingedaalde testikel, steeldraai van de testikel (torsie), oncologie (kanker)

Wanneer zoek je hulp?

Er zijn verschillende redenen om contact op te nemen met een fertiliteitskliniek, zoals:

  • Na een jaar onbeschermde gemeenschap is er geen zwangerschap opgetreden
  • Er is een half jaar sprake van een cyclus die langer dan 36 dagen duurt
  • Er bestaat de wens tot het invriezen van eicellen of zaadcellen. Dit kan zijn om je kinderwens uit te stellen omdat een geschikte partner ontbreekt, maar ook bijvoorbeeld omdat je medicatie gaat gebruiken dat je vruchtbaarheid kan aantasten.
  • Je bent alleengaand of maakt deel uit van een lesbisch koppel en je hebt de wens tot gebruik van donorzaad van een bekende donor die je zelf meebrengt of donorzaad dat je zelf koopt.

Wanneer je hulp wilt krijgen, vraag je een verwijzing bij de huisarts. Wanneer je een mannelijke partner hebt, geldt dat ook voor hem.

Zwanger worden lukt niet | mogelijke behandelingen CVB

Wat kun je verwachten van CVB?

Een kinderwens kan een diep menselijk verlangen zijn. Het vervullen van deze wens is voor ons een uitdaging waarbij wij ons uiterste best doen je hierbij te helpen. Dit willen we doen door buiten het gewone te denken en zorg te leveren die gericht is op jou. Samen met jou doen we er alles aan om jouw kinderwens te vervullen.

Centrum Voortplanting Brabant (CVB) is onderdeel van Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) (met ziekenhuislocaties in Tilburg en Waalwijk) en werkt samen met afdelingen voortplantingsgeneeskunde uit regionale ziekenhuizen.

Als enige ziekenhuis in deze regio omvat onze zorg behandelingen waarbij de ondersteuning van een laboratorium nodig is. Hierdoor bestrijkt onze zorg het gehele gebied van het stellen van diagnoses en het aanbieden van alle reguliere en specialistische behandelingen. Denk onder andere aan donorprocedures, eicelvitrificatie, cryopreservatie, fatherhoodbanking, MESA en ICSI na TESE. Zowel alleengaanden, lesbiennes, transgenders als heterostellen zijn hier welkom. 

We realiseren ons dat een vruchtbaarheidsbehandeling meer nodig heeft dan een behandeling van het lichaam en daarom bieden we ook emotionele hulp tijdens jullie traject.

Ons fertiliteitsteam is een hecht en vast team. Goede onderlinge communicatie met elkaar en met jou als patiënt vinden wij belangrijk. Door de korte lijnen is er een intensief onderling contact en overleg. Tweemaal per week houden we patiëntenbesprekingen. Bijzondere situaties of problemen worden dan met elkaar besproken.

Onderzoek bij uitblijvende zwangerschap

Het diagnostisch onderzoek is erop gericht een of meerdere oorzaken van uitblijvende zwangerschap te achterhalen. Zo kan bijvoorbeeld het ontbreken van een cyclus bij een vrouw een reden zijn waarom de zwangerschap uitblijft. Het kan ook aan de verminderde zaadkwaliteit van een man liggen. Kortom, we starten met een uitgebreid onderzoek naar het onderliggend probleem. In 30% van de gevallen vinden we de oorzaak bij de vrouw, bij 30% ligt de oorzaak de man en bij 30% ligt de oorzaak bij zowel de man als de vrouw. Bij 10 %  is de oorzaak niet te verklaren.

Vergroot je kansen om zwanger te worden

De periode van diagnostiek houden wij zo kort mogelijk. Zodra wij alle diagnostiek uitgevoerd hebben, bespreken we de uitkomsten, de gevolgen en welke behandeling passend is. Dit kan betekenen dat we adviseren het rustig af te wachten en de spontane kansen optimaal te benutten. Wanneer een aantal  stippen op een dobbelsteen ontbreken, gooi je minder makkelijk 2×6. Om de kansen te vergroten, vullen wij de ontbrekende stippen aan. Dit kan met leefstijladviezen, seksuologische adviezen of door een bepaalde behandeling toe te passen. Zo nemen de kansen weer toe.

7 dagen per week geopend

Een fertiliteitsbehandeling kan zeer inspannend en belastend zijn. Het is daarom niet prettig als je bij ieder bezoek weer een andere dokter of verpleegkundige ziet. Wij streven naar een vaste arts als aanspreekpunt voor jou. Toch ontmoet je tijdens de behandeling verschillende mensen. Wij zijn immers 7 dagen per week geopend. Daarmee streven wij naar optimale zorg voor jou. 

Zwangerschapskliniek wachtkamer

Aanmelden bij CVB

Wil je een afspraak met CVB, dan kan je huisarts een verwijzing regelen. Deze is vervolgens een jaar geldig. Wil je direct contact? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

Je vindt ons in ETZ, locatie Elisabeth