Ik ben in behandeling
Bij CVB ben je in goede handen voor je kinderwens!
Bij CVB ben je in goede handen voor je kinderwens
Wij nemen de tijd voor je en we denken met je mee. Wij bieden alle soorten gangbare diagnostiek en behandelingen voor heterostellen, alleengaanden en lesbische paren die nu of in de toekomst een kinderwens hebben. Bij ons vind je alles wat je nodig hebt en zijn we 24/7 – 365 dagen per jaar bereikbaar. Dus mochten er acute problemen ontstaan, dan lossen we die snel voor je op!
Diagnostiek
Tijdens onze kennismaking bespreken we je situatie en willen we graag weten wat je wensen en verwachtingen zijn. Wij geven vervolgens aan hoe we je kansen inschatten en wat je van ons mag verwachten. Daar zijn we open en eerlijk over.
Daar hebben we wel eerst onderzoek voor nodig. Afhankelijk van je situatie zijn de volgende onderzoeken mogelijk:
- Lichamelijk onderzoek, met name een inwendige echo
- In kaart brengen van de maandelijkse cyclus, cyclusanalyse
- Hormoononderzoek
- Semenanalyse / semenopwerktest (SOT)
- Inventarisatie van risicofactoren voor beschadigde eileiders
- Kijkje in de baarmoeder, zogenoemde hysteroscopie
Onze behandelingen
Bij CVB bieden we alle gangbare behandelingen. Na onderzoek beginnen we, afhankelijk van de diagnose, met ovulatie-inductie (OI, het opwekken van een eisprong) of met iets meer hulp met intra-uteriene inseminatie (IUI, het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder op het vruchtbaarste moment). Wanneer dat niet passend is, kan IVF (in vitro fertilisatie / de voormalige reageerbuisbevruchting) of ICSI (IVF met slechte zaadkwaliteit) geboden worden. ICSI kan met vers geproduceerde en ingevroren zaadcellen worden uitgevoerd. Zowel na zelf produceren als na chirurgie TESE/MESA.
Ben je een heterostel zonder zaadcellen, ben je lesbisch of alleengaand, dan kunnen we je bijvoorbeeld helpen met een behandeling met donorsemen. Heb je een uitgestelde kinderwens omdat je nog geen geschikte partner hebt of er is een medische reden om zo snel mogelijk eicellen of zaadcellen in te vriezen, ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Leefstijl
Mensen met een kinderwens adviseren wij zo gezond mogelijk te leven. Een gezonde leefstijl draagt op een positieve manier bij aan de kans op een goede zwangerschap en een gezonde start voor je kind. Dit betekent onder andere dat we je tijdens onze consulten de volgende adviezen geven:
- Neem de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur in
- Probeer te stoppen met roken
- Drink zo min mogelijk tot geen alcohol
- Gebruik zo min mogelijk tot geen drugs
- Eet gezond en beweeg regelmatig
- Kom of blijf op gewicht
Het is niet altijd gemakkelijk om je aan bovengenoemde adviezen te houden. Ter ondersteuning een gezonde leefstijl te bereiken of te behouden is er onze gratis app. Zo helpen we je op afstand.
Persoonlijke begeleiding
Een onvervulde kinderwens kan op psychisch vlak veel van je vragen. Je voelt je bijvoorbeeld eenzaam tijdens het traject, je ervaart onbegrip vanuit de omgeving of je hebt het gevoel te falen. Allemaal emoties die bij de een sterker spelen dan bij de ander. En met dit psychologische stukje helpen wij je. We doen dat met een heel team, waaronder een maatschappelijk werker, psycholoog en psychiater. Zo bieden wij vanuit ETZ goede ondersteuning en sta je er niet alleen voor. En we organiseren vier keer per jaar een Kinderwenscafe. Hier kun je in contact komen met lotgenoten.
Acute problemen
Wanneer er een acuut probleem ontstaat, geeft dat onrust. Denk aan bijvoorbeeld hevig bloedverlies, ernstige buikpijn, overstimulatieklachten of problemen met medicatie. Gelukkig zijn wij altijd bereikbaar. Tijdens kantoortijden en in het weekend tussen 10.00 uur – 12.00 uur kun je CVB bellen. Buiten deze tijden word je altijd geholpen door een medewerker van de verloskamers.
Zwanger en nu?
Zodra je weet dat je zwanger bent, is de grote vraag of de zwangerschap goed is. Daarom maken we dan graag een vaginale echo bij een zwangerschapsduur van ongeveer 7,5 week. Hopelijk is alles goed en verwijzen wij je door naar jouw gynaecoloog, FAM of een verloskundige elders. Wij nemen dan afscheid van je.
Vergoeding en prijzen
De meeste behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekeringswet, mits een medische reden bestaat voor de behandeling. Er is een aantal situaties waarin geen vergoeding plaatsvindt:
- Alle behandelingen na een niet succesvolle derde IVF/ICSI behandeling (enkele zorgverzekeringen hanteren een uitzondering op deze regel via een aanvullende verzekering)
- Wanneer de vrouw 43 jaar of ouder is
- Wanneer iemand zonder medische indicatie op eigen verzoek eicellen of zaadcellen wil laten invriezen
- Er bestaat voor wensouders zonder mannelijke partner een subsidieregeling waar zij gebruik van kunnen maken. Hiervoor geldt een eigen bijdrage. Voor meer informatie over deze subsidieregeling verwijzen wij je naar Freya.
- Wanneer patiënten geen BSN-nummer hebben en geen vergoeding plaatsvindt door een Nederlandse zorgverzekering
In deze gevallen kunnen wij wel de gevraagde zorg leveren, maar we sturen je een rekening die je moet betalen. Je vindt hier de tarievenlijst.