Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Kunstmatige inseminatie

Kunstmatige inseminatie, of Intra Uteriene Inseminatie (IUI), is een pijnloze behandeling waarbij in het laboratorium geselecteerde zaadcellen rechtstreeks met een dun slangetje via de baarmoedermond in de baarmoederholte worden gebracht. De zaadcellen vervolgen daarna zelf hun weg door de eileiders en komen daar onderweg in contact met de eicel, waarna een spontane bevruchting kan plaatsvinden. Kunstmatige inseminatie kan uitgevoerd worden als een behandeling zonder of met hormonale stimulatie van de eierstokken.

IUI in de natuurlijke cyclus

IUI in de eigen cyclus (IUI NC) wordt meestal gekozen wanneer de zaadkwaliteit wat minder optimaal is, maar ook niet slecht. Op basis van LH-testen (ovulatietesten) of eventueel echo’s wordt de inseminatie gepland juist voorafgaand aan de eisprong. Naast voldoende zaadkwaliteit moet er sprake zijn van een regelmatige cyclus en is minstens één doorgankelijke eileider een voorwaarde voor succes. Deze doorgankelijkheid kan meteen onderzocht worden (via een baarmoederfoto / HSG) of wat later in het traject, afhankelijk van eerdere bevindingen. Deze behandeling wordt meestal driemaal uitgevoerd, waarna driemaal IUI MOH volgt.

IUI in een gestimuleerde cyclus

Voor IUI met hormonen (IUI MOH) wordt meestal gekozen wanneer de reden voor de verminderde vruchtbaarheid onduidelijk blijkt. Er wordt rijping nagestreefd van 2-3 eicellen zodat de trefkans vergroot wordt. Een eigen cyclus is minder relevant. Wel moet minstens één eileider doorgankelijk zijn. IUI MOH wordt meestal driemaal uitgevoerd na IUI in natuurlijke cyclus bij verminderde zaadkwaliteit of 4-6x bij een onbegrepen verminderde vruchtbaarheid.

Het verschil tussen IUI en IUI-D

Er wordt onderscheid gemaakt tussen IUI-behandelingen en IUI-behandelingen met donorzaad (IUI-D/ KID), omdat bij patiënten die IUI-D behandelingen ondergaan vaak geen sprake is van verminderde vruchtbaarheid. Dit is wel het geval voor patiënten waarbij de zwangerschap uitblijft in een heterorelatie zonder duidelijke oorzaak of bij een verminderde zaadkwaliteit. De kans op een zwangerschap hangt af van onder andere de leeftijd van de vrouw en de periode dat de kinderwens al bestaat.

Kunstmatige inseminatie met donorzaad (IUI-D)

Kunstmatige inseminatie kan een oplossing bieden voor stellen en alleengaanden met een kinderwens. Deze behandeling is geschikt voor:

  • Heterostellen van wie de man geen zaadcellen produceert
  • Lesbische stellen
  • Alleengaanden

Er worden maximaal twaalf inseminatiebehandelingen uitgevoerd, maar dit is onder meer afhankelijk van leeftijd. Deze inseminaties vinden meestal plaats in een natuurlijke cyclus. Hierna volgt zo nodig IVF.

Het CVB heeft zelf geen donorbank. Je dient voor IUI-D zelf voor een donor te zorgen. Dit kan een voor jou bekende zijn die onder andere gescreend wordt op SOA’s of een onbekende waarvan het materiaal gebruikt wordt via een betrouwbare donorbank, zoals European Sperm Bank (ESB) of Cryos. Donoren dienen volgens de wet geregistreerd te worden zodat nageslacht later informatie kan opvragen over de donor.

KID-behandelingen voor vrouwen zonder mannelijke partner worden per 1 april 2020 grotendeels vergoed vanuit de ‘Subsidieregeling kunstmatige inseminatie met donorsemen’. De oorsprong van het donorzaad is hiervoor niet van belang.

Kunstmatige inseminatie, wat zijn de voordelen?

Het voordeel van kunstmatige inseminatie is dat de behandeling relatief eenvoudig is. Een nadeel van een gestimuleerde behandeling is het iets vergroot risico op een meerling en soms het vinden van de juiste dosis voor het gewenste resultaat. De behandelingen worden in principe vergoed door de zorgverzekering, ongeacht het aantal. Voor donorinseminaties gelden andere voorwaarden.

Kunstmatige inseminatie

Het centrum voortplanting Brabant is er voor iedereen met een kinderwens

Heb je of hebben jullie moeite met zwanger worden of zijn er vragen? Het CVB is er om te helpen. Wij beantwoorden al je vragen en helpen je waar wij dat kunnen.

Wil je een intakegesprek? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

Baarmoeder van binnen