Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Ovulatie-Inductie (OI)

Wanneer een vrouw geen of een onregelmatige cyclus heeft, vinden er geen eisprongen heeft en is de kans op een zwangerschap klein. Met hormonen kunnen we de cyclus herstellen en de kansen vergroten.

Ovulatie-inductie is een behandeling die tot doel heeft de cyclus te herstellen als deze niet goed loopt en daardoor de spontane kansen te vergroten. Vaak duurt de cyclus langer dan 37 dagen en vindt er geen of niet vaak een eisprong plaats. Er is dan een duidelijk verminderde kans op een zwangerschap.

We kijken naar de oorzaak van het uitblijven van de eisprong. Meestal is dit probleem op te lossen met hormoontabletten. Zij herstellen het hormoonevenwicht, de eisprong vindt weer plaats en de menstruaties komen weer regelmatig of, nog beter, je raakt zwanger. Mocht het met tabletten niet lukken, dan hebben we de mogelijkheid hormonen te injecteren.

Het voordeel van deze behandeling is dat het een gemakkelijke oplossing kan zijn, maar soms is het moeilijk de juiste strategie te vinden. Een ander nadeel is het risico op een meerlingzwangerschap. Gelukkig is dit risico klein.

Tijdens de eerste cyclus vinden echocontroles plaats of wanneer de dosering opgehoogd is. Wanneer hormonen geïnjecteerd worden, vinden iedere cyclus echocontroles plaats. Dit traject duurt in principe maximaal een jaar.

Maak kennis met een van onze artsen

Bij vragen of een intakegesprek, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

   

   

  Vruchtbaarheid controleren mannen

  Onze specialisten

  Pettie Maas – van Son

  Fertiliteitsarts

  Angelique Marcelissen – Bastings

  Senior Analist

  Lotte Broers

  Senior Analist

  Hoe werkt het precies?
  Ik ben alleengaand, kan dat ook?

  Veelgestelde vragen

  Vergoed mijn zorgverzekering de behandelingen?
  Is het pijnlijk?
  Wat is een regelmatige cyclus?

  Een cyclus is veel vaker regelmatig dan men denkt. Wanneer een cyclus tussen de 24 en 36 dagen duurt, wordt deze als regelmatig beschouwd. De kans dat de cyclus dan gepaard gaat met een eisprong is heel groot. Met name wanneer de cyclus langer duurt dan 35 dagen, zie je vaker dat de eisprong uitblijft en daardoor ook de kansen uitblijven.

  Wat kan ik doen om de kans op een zwangerschap te verhogen?

  Iedereen met een kinderwens wordt geadviseerd zo gezond mogelijk te leven, dus gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en de ongezonde dingen zoals roken, alcohol en drugs achterwege te laten. Heb je over- of ondergewicht, probeer dan wat af te vallen of aan te komen. Regelmatige seks is natuurlijk ook belangrijk. Geadviseerd wordt om tijdens de vruchtbare dagen minstens om de dag gemeenschap te hebben. Tijdens een IUI-traject mag je in principe seks hebben wanneer je wilt. Wel moet op de dag van de inseminatie een zaadmonster ingeleverd worden, wellicht houdt je daar een beetje rekening mee.

  Hoe herken ik mijn eerste cyclusdag?

  Meestal begint de menstruatie met bruinige afscheiding, daarna komt er helderrood bloedverlies. Wanneer dit bloedverlies voor 18.00 uur begint, mag je deze dag als eerste cyclusdag aanhouden. Als het bloedverlies na 18.00 uur optreedt, is de volgende dag je eerste cyclusdag. Als je twijfelt over je beginnende menstruatie, kun je met een verpleegkundige overleggen tijdens het telefonische spreekuur.