Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Behandelingen

Vruchtbaarheidsbehandelingen dienen om de kans op zwangerschap te vergroten als deze te klein blijkt. Afhankelijk van de oorzaak, wordt de keuze gemaakt voor een bepaald behandeltraject.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Behandelingen dienen er allemaal toe de kans op een zwangerschap te vergroten. Wanneer de spontane kansen groot genoeg blijken, heeft een behandeling geen toegevoegde waarde. Maandelijks bedraagt de kans op zwangerschap normaal gesproken ongeveer 20%. Wanneer de spontane kansen echter klein zijn, bieden wij je hulp aan. Sommige behandelingen kunnen je kinderwens in de toekomst veilig stellen.

Wat is de oorzaak?

Afhankelijk van het probleem, adviseren we je over de mogelijkheden. Bijvoorbeeld: als de cyclus is verstoord, dan herstellen we die met hormonen (ovulatie-inductie). Is de zaadkwaliteit verminderd of wordt donorsemen gebruikt, dan is afhankelijk van de situatie een inseminatiebehandeling (IUI) of ICSI-behandeling op haar plaats. Wanneer we niet begrijpen waarom iemand niet zwanger wordt of als blijkt dat eileiders zijn beschadigd of vrouwen willen hun eicellen veiligstellen voor later, dan stellen we IUI of IVF voor.

De kansen van vruchtbaarheidsbehandelingen

Aan het eind van een vruchtbaarheidstraject is ongeveer 80% van de wensouderen zwanger. Het succes hangt van verschillende factoren af, maar je leeftijd telt het zwaarst. Hoe jonger je bent, hoe groter de kans op succes.

Hoe werkt het precies?
Ik ben alleengaand, kan dat ook?

Veelgestelde vragen

Vergoedt mijn zorgverzekering de behandelingen?
Is het pijnlijk?
Wat kan ik doen om de kans op een zwangerschap te verhogen?

Iedereen met een kinderwens wordt geadviseerd zo gezond mogelijk te leven, dus gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en de ongezonde dingen zoals roken, alcohol en drugs achterwege te laten. Heb je over- of ondergewicht, probeer dan wat af te vallen of aan te komen. Regelmatige seks is natuurlijk ook belangrijk. Geadviseerd wordt om tijdens de vruchtbare dagen minstens om de dag gemeenschap te hebben. Tijdens een IUI-traject mag je in principe seks hebben wanneer je wilt. Wel moet op de dag van de inseminatie een zaadmonster ingeleverd worden, wellicht houdt je daar een beetje rekening mee.

Wat is Hunault score?

Wanneer het oriënterend fertiliteitsonderzoek is afgerond, berekenen we de spontane zwangerschapskans in 1 jaar resulterend in een levend geboren kind.

Deze spontane zwangerschapskans berekening geldt niet in geval van:

  • geen eisprong of zeer onregelmatige eisprong
  • ernstige mannelijke factor (zaad = volume x concentratie x % goed beweeglijk <3  miljoen)
  • 2-zijdige eileiderafwijking
  • duur infertiliteit minder dan een jaar
  • leeftijd vrouw boven de 38 jaar
  • achter deze berekening zit een zeer ingewikkelde formule. Wanneer de uitslag >30% uitkomt, is een afwachtend beleid voor 6-12 maanden gerechtvaardigd

De Hunault score kan hier berekend worden.

In het buitenland bieden ze allerlei extra mogelijkheden aan tijdens het IVF- of ICSI-behandeling. Doen jullie dat ook?

Deze extra mogelijkheden worden ‘add ons’ genoemd. Denk dan aan bijvoorbeeld aan assisted hatching, scatching of iets dergelijks. De meerwaarde van deze mogelijkheden is niet bewezen. Ook staat niet altijd vast of ze wel 100% veilig zijn. Zij maken daarom geen onderdeel uit van onze routine.

Wat mag ik van mijn werkgever verwachten wanneer ik een behandeling onderga?

Een werknemer heeft wettelijk recht op betaald kortdurend verzuim bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Dit valt onder de noemer kort-verzuimverlof bij spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijs niet buiten werktijd te plannen arts- of ziekenhuisbezoek. Voor alle situaties waarin recht bestaat op calamiteiten- en kort verzuimverlof geldt dat het verlof wordt verleend voor een korte, naar billijkheid te berekenen tijd. Hiermee wordt bedoeld dat de werknemer voldoende tijd krijgt voor het bezoek aan een arts of ziekenhuis, maar niet langer verzuimt dan daarvoor nodig is. Meer informatie hierover is te vinden op de website van patiëntenvereniging Freya.

Kan ik extra psychologische begeleiding krijgen tijdens het traject?

Wanneer je bij ons patiënt bent, bieden we je extra ondersteuning. Dit kan in de vorm van een extra ondersteunend gesprek met een verpleegkundige, of we verwijzen je intern door naar een medisch maatschappelijk werker (bijvoorbeeld bij relatieproblematiek), medisch psycholoog (bijvoorbeeld voor EMDR of gedragstherapie) of naar een psychiater. Begeleiding door deze professionals wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Mag ik sporten, vrijen en werken tijdens de behandeling?

Als je het prettig vindt mag dit, tenzij je andere voorschriften hebt gekregen. Op de dag van de punctie wordt door ons afgeraden om te werken en het die dag rustig aan te doen. Je mag, doordat je medicijnen van ons hebt gekregen die de rijvaardigheid beïnvloeden, dan geen auto rijden.