Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Eicellen invriezen na je 40ste, kan dat?

Eicellen invriezen na je 40e jaar is geen goed idee. Tegen die tijd is je voorraad eicellen te klein en de kwaliteit niet meer goed genoeg.

Eicellen invriezen na 40 jaar

Datum: 24-08-2023
Geschreven door Esther Geenen, Fertiliteitsarts

Als babymeisje dat in de baarmoeder van haar moeder groeit, bezit je het ongelofelijke aantal van 5 tot 6 miljoen eicellen. Bij je geboorte is dit aantal al met tot 80% gedaald tot ongeveer 2 tot 3 miljoen, Tegen de tijd dat je voor het eerst ongesteld wordt heb je er “nog maar” zo’n 300.000. Vervolgens verlies je ongeveer 1000 eicellen per maand, of je nu de anticonceptiepil gebruikt, zwanger bent of niets doet.Gemiddeld zijn je eicellen rond je 52e levensjaar op. Je komt dan in de overgang.

De kwaliteit van eicellen neemt af

Daarnaast neemt de kwaliteit van je eicellen gedurende je leven af. Omdat je met je eicellen geboren wordt, staan ze tijdens je leven bloot aan veroudering. Hoe ouder je wordt, hoe langer het duurt voordat je zwanger raakt, hoe groter de kans op een miskraam wordt en hoe hoger de kans dat het kindje te maken krijgt met bijvoorbeeld een chromosomale aandoening, zoals trisomie 18 of 21 (Syndroom van Down). Zo heb je tussen je 25 en 30 jaar een kans van 14-19/10.000 en tussen je 41-45 jaar een kans van 200-615/10.000 op een kindje met trisomie 21. Op je 40e jaar is gemiddeld nog maar 1 op de 10 eicellen goed genoeg om daar nog zwanger mee te worden. Ongeveer 10 jaar voordat je in de overgang komt, komt je vruchtbaarheid tot een einde.

Is er een leeftijdsgrens voor het invriezen van eicellen?

In het algemeen wordt de grens aangehouden van 38 jaar. Dat is dus vanwege de afname van de kwaliteit van de eicellen op basis van leeftijd. Ook de hoeveelheid eicellen is dan al flink afgenomen. De hoeveelheid eicellen is tevoren iets meer individueel te voorspellen. We kunnen voorafgaand aan een behandeling het aantal onrijpe eiblaasjes tellen (AFC), het AMH en FSH op rond de 3e dag van je cyclus bepalen. De uitslagen helpen dan mee om te beslissen of een IVF-stimulatie nog zinvol lijkt. Soms blijkt de hoeveelheid dan al onvoldoende om te starten, ongeacht de leeftijd.

Recente, betrouwbare studies gaan uit van een kans op een levend geboren kind van 70% bij 10 opgeslagen eicellen en 90% bij 20 eicellen, wanneer deze in de ideale levensfase (dus voor de leeftijd van 30 jaar) weggenomen worden. Ter vergelijking: voor vrouwen van 38 jaar is er een kans op een levend geboren kind van 70% bij 20 opgeslagen eicellen.
Voor vrouwen onder de 30 jaar is invriezen op sociale indicatie ook niet zo’n goed idee. De kans dat deze vrouwen hun eicellen later gaan gebruiken is namelijk klein, meestal zullen zij zelf spontaan zwanger worden in de toekomst.

Wat is de reden voor de leeftijdsgrens?

De leeftijdsgrens wordt dus aangehouden om teleurstellingen tijdens de behandeling of bij gebruik te voorkomen. Je verdient het om eerlijk voorgelicht te worden en zo een verstandige keuze te kunnen maken.

Tot welke leeftijd kunnen bevruchte eicellen teruggeplaatst worden?

Ingevroren eicellen kunnen tot de leeftijd van 50 jaar bevrucht en teruggeplaatst worden. Je dient dan wel in een goede lichamelijke en psychische conditie te zijn.

Heb je vragen? Neem contact op!

Andere artikelen