Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Eicelvitrificatie

Eicelvitrificatie is een relatief nieuwe methode waarbij eicellen ingevroren worden. De eerste vitrificatie in Nederland vond plaats in 2006. Bij CVB wordt de techniek nu ongeveer 10 jaar toegepast. De ingevroren eicellen kunnen later ontdooid en gebruikt worden tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling.

Eicelvitrificatie

Datum: 17-07-2023
Geschreven door Esther Geenen, Fertiliteitsarts

Redenen om je eicellen te laten invriezen

Je kunt eicellen om verschillende redenen laten invriezen: op sociale indicatie of vanwege een medische reden. We spreken over sociale indicatie wanneer de vrouw in kwestie (nog) geen geschikte partner heeft en het vervullen van haar kinderwens daarom wil uitstellen. We spreken over een medische indicatie wanneer de vrouw een medische behandeling moet ondergaan met risico op vermindering van de vruchtbaarheid. Je kan dan denken aan chemotherapie, radiotherapie of een operatieve behandeling moet ondergaan waarbij beide eierstokken of grote delen verwijderd moeten worden. Daarnaast zijn er een aantal chromosomale afwijkingen waarbij het risico op vervroegde overgang heel duidelijk is. Ook transmannen kunnen hun eicellen voorafgaand aan de transitie laten invriezen op medische indicatie. Je spreekt dan ook van fertiliteitspreservatie: het zekerstellen van je voortplanting voor later.  Daarnaast kunnen eicellen ingevroren worden tijdens een IVF-behandeling wanneer de partner op de dag van de eicelpunctie geen zaadcellen lijkt te hebben.

De toenemende populariteit van eicelvitrificatie

Eicelvitrificatie wordt steeds populairder omdat het steeds meer bekendheid krijgt. De toenemende populariteit geldt vooral voor de social freezing. Steeds meer vrouwen die niet tijdig een geschikte partner vinden, kiezen ervoor om hun eicellen in te laten vriezen zodat ze hun kinderwens nog even kunnen uitstellen. Daarnaast weten steeds meer specialisten de juiste weg om vrouwen met een medische indicatie te verwijzen.

Wat is eicelvitrificatie?

Eicelvitrificatie is het invriezen van eicellen. Deze eicellen worden op dezelfde manier verkregen als eicellen bij een normale IVF-behandeling. Dit betekent dat de vrouw haar eierstokken moet stimuleren met hormonen gedurende een kleine twee weken, waarna de eicelpunctie kan plaatsvinden. Hierna kunnen de rijpe eicellen ingevroren worden tot later gebruik.
Wanneer de vrouw de eicellen wil gaan benutten omdat ze een partner of donor heeft gevonden, kunnen de eicellen ontdooid worden en middels ICSI bevrucht worden. Het beste embryo kan dan in de baarmoeder geplaatst worden. Indien de resterende embryo’s van voldoende kwaliteit zijn, kunnen zij op hun beurt weer ingevroren worden voor later gebruik.

Waar moet je rekening mee houden als je eicelvitrificatie overweegt?

Het invriezen van eicellen is technisch gezien vrij makkelijk, echter komt er voor de vrouw best wel het een en ander kijken bij het proces:

  • Hoe jonger je bent, hoe meer eicellen we van betere kwaliteit kunnen invriezen. In het algemeen wordt er een bovengrens aangehouden van 38 jaar.
  • Op een leeftijd van 35 jaar moet je ongeveer 15 eicellen invriezen om later een kindje te kunnen krijgen.
  • We kunnen vooraf middels testjes een inschatting maken van de hoeveelheid eicellen die we zullen gaan oogsten. Dit is echter geen hele betrouwbare voorspelling.
  • Wellicht heb je meerdere stimulaties en eicelpuncties nodig om je gewenst aantal eicellen te verzamelen.
  • Het kan zijn dat je denkt dat deze procedure een oplossing is voor de toekomst, maar dat je geconfronteerd gaat worden met een verminderde eicelvoorraad. Je bent dan moeilijker te stimuleren en behaalt wellicht niet het aantal beoogde eicellen.
  • Het kan dus gebeuren dat dan juist blijkt dat je tijd om moeder te worden nog meer beperkt is dan je al dacht. Dit kan psychologisch heel verwarrend zijn.
  • Je eicellen zijn bruikbaar tot je 50e levensjaar. Je moet dan echter zowel lichamelijk als  geestelijk in goede gezondheid zijn.
  • Wellicht vindt er eerst een gezondheidscheck plaats voorafgaand aan het gebruik.
  • Het blijkt dat slechts 10-20% van de vrouwen die eicellen hebben laten invriezen, daadwerkelijk terugkomt voor het gebruik ervan. Het overige gedeelte wordt alsnog spontaan zwanger of ziet af van het vervullen van haar kinderwens.
  • De behandelingen komen voor eigen kosten wanneer er geen medische indicatie bestaat. Zie onze tarievenlijst voor de bedragen.

Zo gaan we te werk

Tijdens de intake bij CVB gaan we uitgebreid met je in gesprek naar aanleiding van een vragenlijst. We zullen een echo verrichten en bloedonderzoek inzetten. Daarna zullen we de resultaten met je doornemen en indien je je wens wilt doorzetten, zullen we de behandeling met je doorspreken zodat je zo goed mogelijk aan de start verschijnt. Na elke behandeling volgt er een evaluatie en bekijken we of het doel behaald is, nog bereikt kan worden of dat we moeten besluiten het traject te beëindigen. Wanneer we te maken hebben met een medische indicatie, zullen we, afhankelijk van de reden, proberen het traject zo kort mogelijk te houden met zo min mogelijk tijdverlies tot de start van je behandeling door een chirurg, oncoloog of internist.

De slagingskans

Over de kans van slagen is nog niet zo veel bekend omdat het een relatief nieuwe methode is. Met de tijd zal duidelijk worden hoeveel vrouwen uiteindelijk terugkomen voor het gebruik van hun eicellen en hoeveel kinderen hieruit geboren gaan worden.

Heb je nog vragen?

Wanneer je nog vragen hebt, kan je contact opnemen met medewerkers van CVB. Zij staan je graag te woord met advies.

Andere artikelen