Het fertiliteitstraject; als zwanger worden niet lukt
Een op de zes stellen ervaart een probleem met zwanger worden. We spreken over een probleem wanneer na een jaar onbeschermde gemeenschap nog geen zwangerschap is opgetreden. De huisarts kan je dan doorsturen naar het ziekenhuis voor onderzoek en indien nodig, voor behandelingen.
Fertiliteitstraject
Hoe werkt een fertiliteitstraject?
Een fertiliteitstraject start met een intake. Er wordt een vragenlijst doorlopen, gynaecologisch onderzoek uitgevoerd en aanvullend laboratoriumonderzoek aangevraagd. Zo nodig vindt er nog onderzoek plaats naar de doorgankelijkheid van de eileiders. Op basis van de uitkomsten wordt een diagnose gesteld en een behandelplan gestart. De diagnose kan zijn: ‘onbegrepen subfertiliteit’. Dit betekent eigenlijk dat we geen verklaring hebben gevonden en dat gebeurt best vaak: bij 30% van de stellen. Bij 30% wordt de oorzaak bij de man gevonden, bij 30% bij de vrouw en bij de overige 10% bij beiden.
Wanneer er een cyclusprobleem bestaat, proberen we de cyclus hormonaal te herstellen (ovulatie-inductie). Wanneer er een probleem met de spermakwaliteit is, kunnen we starten met intra-uteriene inseminaties (IUI) in de natuurlijke cyclus. Is het probleem ernstig, dan bestaat er een ICSI-indicatie (IVF met een speciale labtechniek). Wanneer we geen reden vinden, kan het zijn dat we in eerste instantie een afwachtend beleid voeren. De kans op een zwangerschap is op de natuurlijke manier dan net zo groot als middels een behandeling. Wanneer echter de kansen als niet groot genoeg ingeschat worden, kan gestart worden met inseminaties met hormonale stimulatie. In uitzonderlijke gevallen kan direct gestart worden met IVF. IVF is ook de geschikte behandeling voor vrouwen die schade hebben aan beide eileiders.
Hoe lang duurt een fertiliteitstraject
Het is moeilijk te voorspellen hoe lang een fertiliteitstraject gaat duren. Het kan immers zijn dat je van de eerste of tweede behandeling al zwanger wordt. Toch kunnen we wel iets zeggen over bepaalde fases.
Ovulatie-inductie wordt maximaal 12 maanden uitgevoerd. Inseminaties in de natuurlijke cyclus vinden ongeveer 3x plaats, waarna 3x inseminaties met hormonen worden uitgevoerd. Iedere behandeling kost ongeveer een maand. Wanneer we een onbegrepen subfertiliteit hebben, zullen we 4-6x een inseminatie met hormonen uitvoeren, we hebben het dus over 4-6 maanden.
IVF en/of ICSI wordt maximaal 3x vergoed. Een behandeling duurt 2-3 maanden. Daarnaast kan het zijn dat er cryo-embryo’s ontstaan die we ook nog terug kunnen plaatsen. Per terugplaatsing moet je op een maand rekenen.
Voor de meesten vormen de behandelingen een onzeker traject waarvan je niet weet hoe lang het gaat duren. Je zult je dus moeten voorbereiden op tegenslagen. Cycli verlopen niet altijd zoals je verwacht, een zwangerschap kan langer uitblijven dan je hoopt of je prille zwangerschap eindigt in een miskraam waardoor je weer aangewezen bent op een nieuwe behandeling.
Een traject kan dus van een enkele maand tot meerdere jaren in beslag nemen.
Wanneer je 3 IVF/ICSI behandelingen hebt doorlopen of de leeftijd van 43 bereikt, komt er voor de meesten sowieso een eind aan het traject. De behandelingen worden dan immers niet meer vergoed.
Persoonlijke begeleiding tijdens het fertiliteitstraject
De onzekerheid over de uitkomst, bijkomende frustratie, boosheid en/of verdriet, al deze emoties zijn heel invoelbaar. Veel mensen geven ook aan een gevoel van falen te ervaren met betrekking tot eigen lijf of in relatie tot elkaar of bijvoorbeeld (schoon-)ouders of vinden het moeilijk steeds te moeten verzuimen van werk. Iedereen zal zijn/haar eigen manier moeten vinden om zich door dit traject heen te slaan en de een is daar beter in dan de ander. Bij CVB hebben wij uiteraard oog voor deze problematiek. We bieden degene die daar behoefte aan heeft graag een luisterend oor of we verwijzen iemand naar medisch maatschappelijk werk of naar de medische psychologie. Ook kan je deelnemen aan het Kinderwenscafe: bijeenkomsten waar specifiek aandacht wordt gegeven aan de bovengenoemde gevoelens middels lotgenotencontact.
Dus worstel je ergens mee, vertel het ons en wij kijken welke zorg we je kunnen bieden.
Wil je hier meer over lezen, kijk dan op:
Leefstijl en persoonlijke begeleiding