Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Folders

Meer weten over de behandelingen?

Bekijk dan hier alle behandelfolders van Centrum Voortplanting Brabant.

Hoe werkt het precies?
Ik ben alleengaand, kan dat ook?

Veelgestelde vragen

Vergoedt mijn zorgverzekering de behandelingen?
Is het pijnlijk?
Wat kan ik doen om de kans op een zwangerschap te verhogen?

Iedereen met een kinderwens wordt geadviseerd zo gezond mogelijk te leven, dus gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en de ongezonde dingen zoals roken, alcohol en drugs achterwege te laten. Heb je over- of ondergewicht, probeer dan wat af te vallen of aan te komen. Regelmatige seks is natuurlijk ook belangrijk. Geadviseerd wordt om tijdens de vruchtbare dagen minstens om de dag gemeenschap te hebben. Tijdens een IUI-traject mag je in principe seks hebben wanneer je wilt. Wel moet op de dag van de inseminatie een zaadmonster ingeleverd worden, wellicht houdt je daar een beetje rekening mee.

Wat is Hunault score?

Wanneer het oriënterend fertiliteitsonderzoek is afgerond, berekenen we de spontane zwangerschapskans in 1 jaar resulterend in een levend geboren kind.

Deze spontane zwangerschapskans berekening geldt niet in geval van:

  • geen eisprong of zeer onregelmatige eisprong
  • ernstige mannelijke factor (zaad = volume x concentratie x % goed beweeglijk <3  miljoen)
  • 2-zijdige eileiderafwijking
  • duur infertiliteit minder dan een jaar
  • leeftijd vrouw boven de 38 jaar
  • achter deze berekening zit een zeer ingewikkelde formule. Wanneer de uitslag >30% uitkomt, is een afwachtend beleid voor 6-12 maanden gerechtvaardigd

Bereken je Hunault score hier

In het buitenland bieden ze allerlei extra mogelijkheden aan tijdens het IVF- of ICSI-behandeling. Doen jullie dat ook?

Deze extra mogelijkheden worden ‘add ons’ genoemd. Denk dan aan bijvoorbeeld aan assisted hatching, scatching of iets dergelijks. De meerwaarde van deze mogelijkheden is niet bewezen. Ook staat niet altijd vast of ze wel 100% veilig zijn. Zij maken daarom geen onderdeel uit van onze routine.

Wat mag ik van mijn werkgever verwachten wanneer ik een behandeling onderga?

Een werknemer heeft wettelijk recht op betaald kortdurend verzuim bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Dit valt onder de noemer kort-verzuimverlof bij spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijs niet buiten werktijd te plannen arts- of ziekenhuisbezoek. Voor alle situaties waarin recht bestaat op calamiteiten- en kort verzuimverlof geldt dat het verlof wordt verleend voor een korte, naar billijkheid te berekenen tijd. Hiermee wordt bedoeld dat de werknemer voldoende tijd krijgt voor het bezoek aan een arts of ziekenhuis, maar niet langer verzuimt dan daarvoor nodig is. Meer informatie hierover is te vinden op de website van patiëntenvereniging Freya.

Kan ik extra psychologische begeleiding krijgen tijdens het traject?

Wanneer je bij ons patiënt bent, bieden we je extra ondersteuning. Dit kan in de vorm van een extra ondersteunend gesprek met een verpleegkundige, of we verwijzen je intern door naar een medisch maatschappelijk werker (bijvoorbeeld bij relatieproblematiek), medisch psycholoog (bijvoorbeeld voor EMDR of gedragstherapie) of naar een psychiater. Begeleiding door deze professionals wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Mag ik sporten, vrijen en werken tijdens de behandeling?

Als je het prettig vindt mag dit, tenzij je andere voorschriften hebt gekregen. Op de dag van de punctie wordt door ons afgeraden om te werken en het die dag rustig aan te doen. Je mag, doordat je medicijnen van ons hebt gekregen die de rijvaardigheid beïnvloeden, dan geen auto rijden.