Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Ingevroren eicellen terugplaatsen

Strikt gezien plaatsen we geen ingevroren eicellen terug. We kunnen een embryo terugplaatsen dat is ontstaan uit een eerder ingevroren eicel die door middel van IVF-stimulatie in het verleden is verkregen. Vooraf aan het gebruik van ingevroren eicellen moet de vrouw aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een voldoende goede gezondheid (lichamelijk en psychisch) en jonger dan 50 jaar zijn.

Ingevroren eicellen terugplaatsen

Datum: 29-09-2023

De behandeling

Om een embryo een goede kans te geven op een innesteling, moet de ontwikkeling van het embryo gelijk lopen aan de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, zal de rijping van je eigen eicel die maand gebruikt worden. We plaatsen dan terug in een natuurlijke cyclus. Bij vrouwen met een onregelmatige cyclus zullen we kiezen voor het gebruik van hormonen om zo de baarmoeder klaar te maken. We hebben het dan over een kunstmatige cyclus of artificiële cyclus en wij bij het CVB gebruiken daar een schema voor dat we GEEP-schema noemen.

Terugplaatsing in een natuurlijke cyclus

Voor een terugplaatsing in een natuurlijke cyclus krijg je enkele dagen voorafgaand aan de te verwachten eisprong een vaginale echo om te zien of je eiblaasje (follikel) mooi groeit. Wanneer het groot genoeg is, krijg je een injectie om de laatste rijping van je eicel te laten plaatsvinden en de eisprong op te wekken. Twee dagen na je injectie moet je partner of donor de zaadcellen inleveren. We gaan dan de eicellen ontdooien en bevruchten middels ICSI. Na nog eens drie dagen zal dan de terugplaatsing plaatsvinden van het mooiste embryo. Resterende embryo’s kunnen we dan wellicht nog invriezen voor later gebruik, afhankelijk van de kwaliteit.

Terugplaatsing in een kunstmatige cyclus

Een terugplaatsing in een kunstmatige cyclus vereist het gebruik van twee verschillende hormonen die je slikt: een hormoon dat voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies zorgt (oestrogeen) en een hormoon dat zorgt dat dat baarmoederslijmvlies netjes blijft zitten (progesteron). Er zal middels een vaginale echo gecontroleerd worden of de opbouw van het baarmoederslijmvlies netjes gebeurt. Indien dit vastgesteld is, zal je partner of donor de zaadcellen moeten inleveren. We gaan dan de eicellen ontdooien en bevruchten middels ICSI. Na nog eens drie dagen zal dan de terugplaatsing plaatsvinden van het mooiste embryo. Resterende embryo’s kunnen we dan wellicht nog invriezen voor later gebruik, afhankelijk van de kwaliteit.
Je zult daarna tot aan de zwangerschapstest nog hormonen moeten blijven gebruiken en deze voort moeten zetten wanneer je zwanger raakt.

De kans op succes

De kans op succes is ietsje kleiner dan in een verse poging. In het algemeen kan gesteld worden dat de kans tussen de 15 en 20% ligt. Eicellen kunnen mogelijk niet goed ontdooien, niet goed bevrucht raken of niet goed gaan delen. Daarmee is de kans op een terugplaatsing wat kleiner dan wanneer er embryo’s ingevroren waren.

Na de behandeling

Na de behandeling hoop je natuurlijk op een mooi resultaat. In een natuurlijke cyclus is het na de terugplaatsing alleen maar wachten op de uitkomst. In een kunstmatige cyclus zit je dus nog even vast aan wat hormonen. Bovendien hoop je natuurlijk dat er nog wat embryo’s ingevroren konden worden. Je hebt dan nog wat extra kans op een zwangerschap.

Eigen kosten

Wanneer je je eicellen hebt laten invriezen op sociale indicatie (voor het uitstellen van je kinderwens), zullen er nu kosten berekend worden voor de bevruchting en terugplaatsing. Als je een medische reden had om je eicellen in te laten vriezen, zullen die kosten vergoed worden door je zorgverzekering. Voor meer informatie over de prijzen van behandelingen verwijzen we je graag naar onze vergoedingen en prijzen pagina.
Vergoedingen en prijzen

Andere artikelen