Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Alles over een innestelingsbloeding

Als je zwanger wil worden zijn de dagen voor je menstruatie erg spannend. Als je dan wat bloed verliest, kan dat heel teleurstellend zijn. Toch kan dit juist ook goed nieuws zijn. Misschien is het wel een innestelingsbloeding!

Innestelingsbloeding

Datum: 02-11-2023
Geschreven door Esther Geenen, Fertiliteitsarts

Wat is een innestelingsbloeding?

Het vastgroeien van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies wordt innestelen genoemd. Tijdens dit ingroeien knapt soms een vaatje wat bloedverlies veroorzaakt. We noemen dat een innestelingsbloeding.

Wanneer is er kans op een innestelingsbloeding?

Ongeveer 9 dagen na de eisprong (dit is bij een cyclus van 28 dagen, dus 5 dagen voor je verwachte menstruatie) hecht de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Je kan dan een paar druppels bloed verliezen.

De symptomen van een innestelingsbloeding

De bloeding ziet er uit als een lichte menstruatie. Vaak verlies je niet heel veel bloed, maar in plaats daarvan een paar druppels bloed.

Bloedverlies door een innesteling komt soms meteen naar buiten, dan is het roze of helderrood. Vaak verlies je maar enkele druppels bloed en dan komt het pas uren of dagen later naar buiten en is het bruin verkleurd. Je ziet bijna nooit stolseltjes.

Vaak duurt het bloedverlies bij een innesteling minder lang dan tijdens een menstruatie, meestal korter dan 2 dagen.

Onder in je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: een innestelingskramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.

Symptomen van innesteling op een rijtje:

 • Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt.
 • Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.

Het verschil tussen innestelingsbloeding en menstruatie

Het verschil tussen innestelingsbloeding en menstruatie zit in het bloedverlies en de eventuele pijn. We sommen de verschillen hieronder voor je op:

Innesteling
Bloedverlies

 • Start 6-12 dagen na de eisprong
 • Weinig bloedverlies, geen stolsels
 • Vaak bruin van kleur, soms roze of rood
 • Duurt vaak paar uur tot max. 2 dagen
 • Vaak neemt hoeveelheid na eerste bloedverlies af

Pijn

 • Milde krampende zeurende pijn

Menstruatie
Bloedverlies

 • Het bloedverlies start tussen de 2 en 16 dagen na de eisprong
 • Er vindt een lichte tot ruime hoeveelheid bloedverlies, vaak met stolsels
 • De kleur van het bloed is meestal helderrood, vaak beginnend en eindigend met bruin kleurig bloedverlies
 • Het duurt vaak tussen de 2 en 10 dagen
 • De hoeveelheid bloedverlies neemt toe na de eerste tekenen van bloedverlies

Pijn

 • Je kunt last hebben van krampen in onderbuik/-rug die erg pijnlijk kunnen zijn

Krijgt elke vrouw een innestelingsbloeding?

Slechts ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt een innestelingsbloeding. En een deel daarvan merkt het bloedverlies niet op omdat het zelfs te weinig is. Maak je dus niet direct zorgen als je geen innestelingsbloeding bemerkt, je kan nog steeds zwanger zijn.

Hoelang na een innestelingsbloeding kan ik een zwangerschapstest doen?

Zo werkt een zwangerschapstest
Een zwangerschapstest werkt door middel van urine, en een staafje dat met streepjes laat zien of het een positieve of negatieve test is. De test meet de hoeveelheid hCG in je urine: dat is het zwangerschapshormoon. Vanaf het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt, maakt je lichaam dit hormoon aan. Dat is dus nog níet direct na de vrijpartij en de bevruchting. De innesteling vindt immers pas zo’n negen dagen na de bevruchting plaats.

Genoeg hCG voor een zwangerschapstest
Pas één week na de innesteling heb je genoeg hCG in je lichaam om een positieve zwangerschapstest te krijgen. Dat heeft te maken met dat de concentratie van het hormoon in je lichaam toeneemt naarmate de zwangerschap vordert.

Het beste moment is dus om een zwangerschapstest te doen op de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen, of in ieder geval twee weken na de bepalende vrijpartij. Als je hiervóór een test doet, kan hij negatief zijn terwijl je eigenlijk wel zwanger bent. De zwangerschapstest kun je dan het beste ‘s ochtends doen: dan is de concentratie hCG in de urine het hoogst.

We zijn er voor iedereen met een kinderwens

Heb je vragen over een innestelingsbloeding of kunnen we je ergens anders mee helpen? Neem dan contact op, onze specialisten staan voor je klaar.
Neem contact op

Andere artikelen