Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Een ovulatietest

Een ovulatietest of LH-test is een hulpmiddel om te bepalen wanneer je je eisprong krijgt.

Ovulatietest

Datum: 24-05-2024
Geschreven door Esther Geenen, Fertiliteitsarts

Hoe werkt een ovulatietest?

Met een ovulatietest kun je ontdekken of er LH in je urine aanwezig is. LH is een hormoon dat door een orgaantje in de hersenen wordt afgegeven om de eisprong in gang te zetten. Dit gebeurt alleen wanneer er een rijpe eicel is ontstaan in één van de eierstokken. Een snelle stijging van LH voorspelt de komst van een eisprong.

Een ovulatietest in je eigen cyclus

Ovulatietesten kunnen in natuurlijke cycli worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in het beloop. Ze kunnen je zo wellicht een beetje rust geven. In een regelmatige cyclus van 28 dagen is het gebruik van LH-testen echter niet nodig. Je eisprong zal ergens tussen dag 12 en 16 zitten. Wanneer je minstens om de dag gemeenschap hebt vanaf dag 10 tot en met ongeveer cyclusdag 16, dan zit je qua timing eigenlijk altijd wel goed. Duurt je cyclus gemiddeld 30 dagen? Dan zou je 2 dagen later kunnen gaan testen. Duurt je cyclus juist korter? Dan moet je iets eerder gaan testen.

Een ovulatietest tijdens je vruchtbaarheidsbehandeling

Ovulatietesten worden bij CVB met name ingezet om het het juiste moment van een behandeling te plannen. Dit gebeurt bij inseminaties en terugplaatsingen van cryo-embryo’s wanneer een vrouw een regelmatige cyclus heeft.

Ovulatietesten tijdens ovulatie-inductie

Ovulatietesten kunnen tijdens ovulatie-inductie van pas komen om iets meer inzicht te krijgen in het moment van ovuleren. Wanneer wij een cyclus met echo’s volgen, hebben LH-testen echter niet zo veel toegevoegde waarde. Wanneer ovulatie-inductie goed verloopt en de cyclus vrij regelmatig blijkt, kan je dit vergelijken met testen in je eigen cyclus, zoals hierboven beschreven.

Ovulatietesten tijdens kunstmatige inseminatie

In een traject met inseminatie zonder echocontroles wordt de LH-test gebruikt om de dag van de inseminaties te bepalen. Iedere ochtend, beginnend op cyclusdag 10 bij een cyclus van 28 dagen, wordt de tweede urineportie van de dag getest op de aanwezigheid van LH. Zodra de test positief is, wordt dit tussen 10.00-12.00u aan ons secretariaat doorgegeven en wordt de inseminatie voor de volgende dag gepland. Blijven testen heeft hierna geen zin, de test kan zeker nog 1-2 dagen positief blijven en zelfs sterker kleuren.

Ovulatietest tijdens cryocyclus / terugplaatsing van ingevroren embryo

In een cryocyclus zonder echocontroles wordt de LH-test gebruikt om de dag van de terugplaatsing te bepalen. Iedere ochtend en avond, beginnend op cyclusdag 10 bij een cyclus van 28 dagen, wordt de urine getest op de aanwezigheid van LH. Zodra de test positief is, wordt dit tussen 10.00-12.00u aan ons secretariaat doorgegeven en wordt de terugplaatsing zes dagen later ingepland. Blijven testen heeft dan ook geen zin meer.

De verschillende soorten ovulatietesten

Er zijn verschillende soorten ovulatietesten te koop. Wij adviseren Clearblue Digitaal (roze variant), deze is het makkelijkst om af te lezen. Er verschijnt een smiley of niet, dus er is geen ruimte voor twijfel. De gevoeligheid ligt op 40mIU/ml. Gebuik geen gevoeligere tests zonder overleg. De Clearblue Advanced digitaal (paars) mag ook gebruikt worden, maar deze meet ook het hormoon oestrogeen en dat is voor een behandeling niet nodig.

Het uitvoeren van de ovulatietest

Hoe je de test uitvoert, hangt af van het merk en de test die je gebruikt. Wanneer je de Clearblue Digitaal gebruikt, doe je dat als volgt:

 1. De ovulatietest voorbereiden
  • Neem het ovulatietest staafje uit de verpakkingsfolie.
  • Verwijder het kapje.
  • Plaats het ovulatietest staafje in de testhouder voordat je er urine op aanbrengt.
  • Lijn de roze pijl op het ovulatieteststaafje uit met de roze pijl op de testhouder en breng deze in tot deze op zijn plaats klikt.
  • Wacht tot het symbool ’test klaar’ verschijnt en begin onmiddellijk met de ovulatietest.

2. De test uitvoeren

  • Houd de absorberende teststrip gedurende 5 tot 7 seconden omlaag in je urinestraal.
  • Of vang een urinestaal op in een schoon, droog potje. Houd de absorberende teststrip gedurende 15 seconden in de urine. -> Zorg ervoor dat de testhouder niet nat wordt.

3. Wacht gedurende 3 minuten

4. Lees je resultaten af

Geen LH toename:
Als je een ‘lege cirkel’ ziet, heeft de test je LH-toename niet gedetecteerd. Test de volgende keer volgens de instructie van CVB.

LH-toename:
Een ‘lachend gezichtje’ (smiley) betekent dat je je LH-toename hebt ontdekt. Je twee meest vruchtbare dagen zijn vandaag en morgen. Wanneer je dus in de volgende 48 uren seks hebt, heb je een maximale kans om zwanger te raken.

Nadat je je eindresultaat hebt gelezen, verwijder je het ovulatieteststaafje en gooi je deze weg. Je resultaat kan alleen op het scherm van de testhouder worden afgelezen. Je kunt je resultaat niet afleiden uit streepjes op het ovulatieteststaafje. Je resultaat blijft 8 minuten zichtbaar op het scherm. Plaats een gebruikt ovulatieteststaafje niet opnieuw.

Andere artikelen