Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

De spermakwaliteit verslechterd, maar hoe komt dat?

Spermakwaliteit

Datum: 12-01-2023
Geschreven door Esther Geenen, Fertiliteitsarts

De spermakwaliteit holt achteruit door chemische stoffen in dagelijkse producten van plastic, crèmes en parfum. Zogenoemde hormoonverstorende stoffen zijn schadelijk voor de vruchtbaarheid en moeten volgens Nederlandse experts aan banden worden gelegd. Helaas blijven strengere EU-wetten nog uit.

De Europese Commissie zou afgelopen jaar strengere wetgeving invoeren om risico’s van deze stoffen te beperken. Dat is jammer genoeg niet gelukt. Dit hoewel verontrustende resultaten van onderzoeken uit binnen- en buitenland zich juist opstapelen.

Dalende spermakwaliteit

Wetenschappers van de Oxford Academy waarschuwden onlangs al voor de wereldwijde dalende spermakwaliteit. In hun onderzoek komt onder andere naar voren dat één milliliter sperma in de jaren ‘70 gemiddeld 90 miljoen zaadcellen bevat en dat het nu gedaald is tot 50 miljoen zaadcellen per milliliter sperma. Natuurlijk zijn oorzaken als roken, het drinken van alcohol en overgewicht bekend en meegenomen in het onderzoek. Daarnaast blijkt uit steeds meer onderzoek dat weekmakers (chemische stoffen die worden gebruikt om producten van plastic en kunststof soepel en buigzaam te maken) en andere chemicaliën de vruchtbaarheid aanzienlijk aantasten.

Lees hier het volledige onderzoek.

De gevolgen van hormoonverstoring

Op het Erasmus MC wordt de invloed van hormoonverstorende stoffen op de ontwikkeling van een kind onderzocht. Al vanaf de vroege zwangerschap hebben chemische stoffen een schadelijke invloed en dit kan ernstige gevolgen hebben op de lange termijn. Kinderen die tijdens de zwangerschap verhoogd zijn blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen blijken minder testosteron aan te maken en testikels ontwikkelen zich minder goed.

Wil je meer weten over de schadelijke gevolgen van blootstelling aan chemische, hormoonverstorende stoffen op de spermakwaliteit? Lees het volledige artikel van de NOS via onderstaande knop:
NOS nieuwsartikel

Andere artikelen