Vruchtbaarheidsonderzoek
Vruchtbaarheidsonderzoek
Met het vruchtbaarheidsonderzoek bij verminderde vruchtbaarheid kunnen we een aantal zaken uitzoeken, maar ook nog heel veel niet. Wanneer een zwangerschap uitblijft, kan hulp uitkomst bieden. Wanneer zowel man als vrouw gezond zijn, er sprake is van een regelmatige cyclus en geen seksuele problematiek is de verwachting dat 90% van de stellen binnen een jaar zwanger is. Mocht dat echter niet lukken, dan is een verwijzing door de huisarts naar onze vruchtbaarheidskliniek op zijn plaats.
Onderzoek bij een uitblijvende zwangerschap
We noemen het vruchtbaarheidsonderzoek oriënterend fertiliteitsonderzoek, of OFO en is gericht op zowel man als vrouw. Uiteindelijk blijkt in 30% van de gevallen de oorzaak bij de vrouw te liggen, in 30% bij de mannen, in 30% bij beiden en bij ongeveer 10% wordt er geen oorzaak gevonden. Wil je meer weten over de inhoud van het orienterend fertiliteitsonderzoek? Bekijk onze video via onderstaande knop.
Het fertiliteitsonderzoek
Vruchtbaarheidsonderzoek bij een vrouw
Bij de vrouw vindt er onderzoek naar de vruchtbaarheid plaats middels een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek inclusief echoscopie, laboratoriumonderzoek en zo nodig een radiologisch onderzoek.
Vraaggesprek
- leeftijd
- leefstijl: roken, alcohol- en drugsgebruik, medicatiegebruik en gewicht
- Voorgeschiedenis: buikoperatie, seksueel overdraagbare aandoening, ontstekingen in de buik, eerdere zwangerschappen
- Menstruele cyclus: regelmatige cyclus, pijnlijke menstruaties
- Voldoende eicelvoorraad: cyclusduur, gemiddelde menopauzeleeftijd verwante vrouwen
- Seksualiteit: libido, pijn bij het vrijen, frequentie van geslachtsgemeenschap
Lichamelijk onderzoek
- Inwendig onderzoek (als nodig)
- Echoscopie voor baarmoeder en eierstokken
Laboratoriumonderzoek
- Schildklierfunctie, screening op antistoffen tegen chlamydia (CAT)
- Op indicatie hormonaal onderzoek: bijv. FSH, LH, oestradiol en progesteron
- Op indicatie aanvullend onderzoek, zoals AMH
Radiologisch onderzoek
- HSG: onderzoek met contrastvloeistof waarbij gekeken wordt naar de vorm van de baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders
- Kijkoperatie: laparoscopie, eventueel met eileidertesten
Vruchtbaarheidsonderzoek bij een man
Bij de man zijn de mogelijkheden voor onderzoek beperkt. Uiteraard staan we ook hier stil bij de leefstijl en voorgeschiedenis van de man. Daarnaast wordt er een semenanalyse uitgevoerd (zaadonderzoek) en zo nodig aanvullend lichamelijk onderzoek.
Vraaggesprek
- leefstijl: roken, alcohol- en drugsgebruik, medicatiegebruik en gewicht
- Voorgeschiedenis: operaties in de onderbuik (liesbreuk, niet ingedaalde testikel, steeldraai van testikel), seksueel overdraagbare aandoening, eerdere zwangerschappen bewerkstelligd
- Seksualiteit: libido, erecties, zaadlozing, frequentie van geslachtsgemeenschap
Zaadonderzoek
- Semenanalyse: volume, concentratie, beweeglijkheid
- Op indicatie: semenopwerktest / semenoverlevingstest (SOT). Geschiktheid van het zaad voor een bepaalde behandeling
- Op indicatie verwijzing naar uroloog voor lichamelijk onderzoek, hormoononderzoek, echografie van testikels en zo nodig genetisch onderzoek
Vergroot je kansen om zwanger te worden
Een aantal zaken zijn zoals ze zijn. Je kan bijvoorbeeld niets aan je leeftijd veranderen of de eicelvoorraad die je nog hebt.
Je kan echter wel je lijf proberen in een zo goed mogelijke conditie te brengen. Dat geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. Dus probeer er een gezonde leefstijl op na te houden. Eet gezond, gevarieerd en voldoende, zorg voor een gezond gewicht. Beweeg regelmatig. Laat ongezonde gewoontes zoals alcoholgebruik, roken of drugsgebruik achterwege. Bij een gezond lijf past vaak ook een hoger libido. Regelmatige seks is goed voor de kansen. Wanneer je zo’n vier keer om de dag vanaf cyclusdag 10 geslachtsgemeenschap hebt, verhoogt dat je kans op zwangerschap aanzienlijk.