Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Je wil snel zwanger worden, maar hoe?

Bij vrouwen met een kinderwens of haar partner kan na enige tijd de vraag ontstaan of het te lang duurt voordat het lukt zwanger te worden. Logisch, want wanneer je kinderwens is uitgesproken en de keuze is gemaakt om zwanger te worden, of dat te proberen, kan het proces als langdurig ervaren worden. Het kan lang geduurd hebben voor je deze keuze maakt, dus misschien verwacht je dat het daadwerkelijk zwanger worden binnen afzienbare tijd lukt. Of, dat hoop je tenminste.

Het snel zwanger worden lukt niet?

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom dat niet zou lukken, maar op sommige daarvan kun je invloed uitoefenen. We hebben daarom enkele tips verzameld voor diegenen die snel zwanger willen worden. We sommen ze hieronder voor je op.

Centrum Voortplanting Brabant | CVB

Tips om zwanger te worden

Je hebt een kinderwens en wilt maar één ding en dat is zwanger worden. Gelukkig zijn er factoren die je kunt beïnvloeden waardoor het lukt om snel zwanger te worden.

Voor sommige koppels is het vrijwel direct raak, terwijl andere stellen het jarenlang zonder succes proberen. Zwanger worden hangt namelijk af van een heleboel factoren. Om snel zwanger te worden gaat het niet enkel om hoe vaak je gemeenschap hebt. Het zijn juist de timing en de regelmaat waarop je gemeenschap hebt die de kansen vergroten.

Daarnaast zijn er de volgende zaken waar je rekening mee kunt houden als een zwangerschap uitblijft:

  • Zaadcellen overleven langer dan eicellen, dus gemeenschap voor de eisprong geeft een aanzienlijk hogere kans op zwangerschap dan gemeenschap na de eisprong.
  • Om de kansen op een zwangerschap zo goed mogelijk te benutten adviseren we voorafgaand aan de eisprong elke 2 tot 3 dagen gemeenschap te hebben.
  • Een gezonde levensstijl is iedereen aan te raden, maar zeker wanneer je een kinderwens hebt. Het betreft hier niet alleen de vrouw, maar ook haar partner. Hebben jullie een kinderwens? Dan is het aan te raden alcohol voorlopig te laten staan en niet te roken. Beide hebben een erg nadelig effect op het (snel) zwanger worden.
  • Naast het laten staan van alcohol en het stoppen met roken speelt gewicht een belangrijke rol in het vervullen van een kinderwens. Zowel over- als ondergewicht kunnen zorgen voor problemen bij het (snel) zwanger worden.
  • Overgewicht kan leiden tot het uitblijven van de eisprong: de cyclus wordt onregelmatig. Een regelmatige cyclus is een voorwaarde voor het zwanger worden, alhoewel ook bij vrouwen met een onregelmatige cyclus in sommige gevallen een zwangerschap optreedt. Ook tijdens de zwangerschap geeft overgewicht meer kans op problemen, zoals een hoge bloeddruk en zwangerschapssuikerziekte.
  • Ondergewicht kan op zijn beurt ook ernstige gevolgen hebben op een kinderwens. Het ondergewicht remt namelijk de eisprong, waardoor je minder snel zwanger zult worden. Wanneer een vrouw toch zwanger wordt kan het lage gewicht voor complicaties zorgen.

Het centrum voortplanting Brabant is er voor iedereen met een kinderwens

Heb je of hebben jullie moeite met zwanger worden of zijn er vragen? Het CVB is er om te helpen. Wij beantwoorden al je vragen en helpen je waar wij dat kunnen.

Wil je een intakegesprek neem dan contact met ons op.

Wil je snel zwanger worden? | Het CVB geeft je tips!

Aanmelden kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

    Veelgestelde vragen