Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Veelgestelde vragen

Tijdens ons telefonisch spreekuur blijkt dat veel mensen dezelfde soorten vragen hebben. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Veelgestelde vragen

Prikinstructies

In het begin is het best spannend om jezelf te prikken, ondanks het oefenen bij CVB en de uitgebreide uitleg door onze medewerkers. Daarom tref je hier de links naar de website van de farmaceut met alle informatie over de medicatie én instructies om te prikken.

Ga naar de links en vind in het totaaloverzicht de medicatie die je gaat gebruiken. Hier vind je ook de bijsluiters en prikinstructies.

Waar vind ik instructiefilmpjes over het spuiten van hormonen?

  • Op internet kun je filmpjes vinden over Menopur.
  • Decapeptyl en Rekovelle op de website van Ferring.
  • Op de website van Merck vindt je informatie over Ovitrelle, Gonal-F en Cetrotide.
  • Ovaleap van TEVA is hier te vinden.
  • Via deze link tref je het informatiefilmpje van het over het spuiten van 10.000IE Pregnyl.
Wat zijn de tarieven?

In onze kliniek verschillen de tarieven per behandeling. Klik hier om de tarieven te zien.

Is het verstandig om me te laten vaccineren tegen COVID-19/coronavirus?

Het is zeker verstandig om je te laten vaccineren tegen corona, het liefst voordat je zwanger raakt. Ben je al zwanger en nog niet (volledig) gevaccineerd, dan is het alsnog goed om je te laten vaccineren, bij voorkeur na 12 weken zwangerschapduur. Zeker wanneer je zwangerschap al verder gevorderd is, heb je als zwangere immers een grotere kans op een ernstiger beloop met bijbehorende complicaties.

Kan ik onvruchtbaar worden van een COVID-19 vaccin?

Nee, je vruchtbaarheid leidt niet onder een coronavaccinatie. Hier is geen enkel bewijs voor. Het vaccin is ook na enkele dagen geheel uit je lichaam verdwenen.

Is het pijnlijk?

Ovulatie-inductie is een hormonale behandeling. Alleen als je hormonen moet injecteren, kan dat wat belastend zijn. Wanneer je voor een inseminatie hormonen moet spuiten, geldt hetzelfde. Om een inseminatie of IVF /ICSI uit te kunnen voeren, is het gebruik van een speculum/eendebek/spreider noodzakelijk. Dit kan eveneens wat ongemakkelijk zijn. De inseminatie zelf is meestal ongevoelig.

Een IVF/ of ICSI-punctie is vaak wat vervelender. Toch blijkt de pijn na goede pijnstilling meestal acceptabel. De terugplaatsing is dan vaak weer te vergelijken met de inseminatie.

Waar vind ik instructiefilmpjes over het spuiten van hormonen?

Op internet kun je filmpjes vinden over Menopur, Decapeptyl en Rekovelle op de website van Ferring. Op de website van Merck vindt je informatie over Ovitrelle, Gonal-F en Cetrotide. Ovaleap van TEVA is op YouTube te vinden. Hier vindt je ook het informatiefilmpje van het ETZ over het spuiten van 10.000IE Pregnyl.

Hoe werkt een cyclus?

De eerste dag van de menstruatie is de eerste dag waarop helder bloedverlies optreedt. De hormoonwaarden zijn dan laag, de binnenbekleding van de baarmoeder (endometrium) is dan dun en de eierstokken zijn helemaal rustig. Het FSH gaat dan stijgen waardoor er meerdere eiblaasjes (follikels) gaan rijpen in de eierstokken. Deze rijpende eiblaasjes maken oestradiol aan, waardoor de waarde hiervan in het bloed ook gaat stijgen en het baarmoederslijmvlies opgebouwd gaat worden. Hierdoor wordt ook de afgifte van FSH geremd en alleen het grootste eiblaasje groeit door. Wanneer dit blaasje rijp is, komt de LH-piek op gang waarna de eisprong volgt. Na de eisprong vormt het restant van het eiblaasje progesteron. Dit hormoon houdt het opgebouwde baarmoederslijmvlies in stand tot er een zwangerschap is opgetreden en het zwangerschapshormoon de functie over kan nemen. Treedt er geen zwangerschap op, dan zakt de productie van progesteron in en treedt er weer een menstruatie op.

Wat is een regelmatige cyclus?

Een cyclus is veel vaker regelmatig dan men denkt. Wanneer een cyclus tussen de 24 en 36 dagen duurt, wordt deze als regelmatig beschouwd. De kans dat de cyclus dan gepaard gaat met een eisprong is heel groot. Met name wanneer de cyclus langer duurt dan 35 dagen, zie je vaker dat de eisprong uitblijft en daardoor ook de kansen uitblijven.

Hoe lang moet ik afwachten voordat ik een afspraak in het ziekenhuis mag maken?

Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, geen seksuologische problemen ervaart en geen bijzondere operaties of ontstekingen in je buik hebt gehad, ga je rustig je spontane kansen benutten. Maak je je toch zorgen of herken je je niet in een van de bovengenoemde omstandigheden, dan kan de huisarts beslissen om je naar CVB te verwijzen. Voor de vrouw wordt altijd het eigen risico aangesproken na een bezoek aan ons, dit geldt eveneens voor een mannelijke partner.

Wat kan ik doen om de kans op een zwangerschap te verhogen?

Iedereen met een kinderwens wordt geadviseerd zo gezond mogelijk te leven, dus gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en de ongezonde dingen zoals roken, alcohol en drugs achterwege te laten. Heb je over- of ondergewicht, probeer dan wat af te vallen of aan te komen. Regelmatige seks is natuurlijk ook belangrijk. Geadviseerd wordt om tijdens de vruchtbare dagen minstens om de dag gemeenschap te hebben. Tijdens een IUI-traject mag je in principe seks hebben wanneer je wilt. Wel moet op de dag van de inseminatie een zaadmonster ingeleverd worden, wellicht houdt je daar een beetje rekening mee.

Vergoedt mijn zorgverzekering mijn behandeling?

Meestal wordt een vruchtbaarheidsbehandeling vergoed. Wilt u hier echter meer over weten, klik dan hier.

We zijn al bekend in een ander ziekenhuis en willen graag in behandeling komen in ETZ. Hoe pakken we dat aan?

Je kunt je bij ons aanmelden door je gegevens van je behandelend gynaecoloog of fertiliteitsarts op te laten sturen met de bijbehorende verwijzing. Na een positieve beoordeling maak je na onze schriftelijke bevestiging een afspraak op de polikliniek voor een intakegesprek bij een van de fertiliteitsartsen of gynaecologen.

Soms is het nodig dat we je persoonlijk uitleg geven waarom we je niet in behandeling kunnen nemen, dus een afspraak betekent niet per definitie akkoord voor behandeling.

Kan ik afgewezen worden voor een behandeling?

Ja, dan kan. Wanneer wij een behandeling als medisch zinloos beschouwen of als een te groot medisch risico achten, kunnen wij een behandeling weigeren. Dit kan bijvoorbeeld als er sprake is van ernstig onderliggend lijden (bijvoorbeeld ontregelde diabetes, ernstige long- of hartproblematiek, BMI >40 of <18, bij ernstige verslavingsproblematiek of psychiatrische problematiek). Ook ernstige problemen op sociaal gebied (bijvoorbeeld een eerdere ontheffing uit de ouderlijke macht) zijn reden tot weigering. Wij inventariseren dergelijke casussen nauwgezet en we onderbouwen een eventuele afwijzing zorgvuldig.

Wat zijn de voorwaarden voor eiceldonatie?

De eiceldonor moet een voor jou bekende vrouw zijn die de behandeling vanuit onbaatzuchtige en menslievende motieven ondergaat. De donor heeft bij voorkeur geen kinderwens en haar leeftijd ligt onder de 36 jaar. Er wordt bij de donor een test gedaan om de ovariële reserve (= eicelvoorraad) te meten en hiermee testen we de stimuleerbaarheid van de donor. De donor mag niet belast zijn met erfelijke aandoeningen en verder wordt zij vanuit ons ziekenhuis psychologisch getoetst en gecounseld.

Hoe herken ik mijn eerste cyclusdag?

Meestal begint de menstruatie met bruinige afscheiding, daarna komt er helderrood bloedverlies. Wanneer dit bloedverlies voor 18.00 uur begint, mag je deze dag als eerste cyclusdag aanhouden. Als het bloedverlies na 18.00 uur optreedt, is de volgende dag je eerste cyclusdag. Als je twijfelt over je beginnende menstruatie, kun je met een verpleegkundige overleggen tijdens het telefonische spreekuur.

Kan ik iets doen om de kans op een zwangerschap na embryoterugplaatsing te verhogen?

Nee, het is een spannende tijd, maar je hebt geen invloed om de kans op een zwangerschap te verhogen. Je mag alle dagelijkse activiteiten verrichten: tillen, vrijen, sporten, werken. Je moet wel voorzichtig zijn met medicijnen en röntgenstralen en uiteraard rook je niet, gebruik je geen drugs en drink je geen alcohol.

Werkt ETZ met donorsemen?

Er wordt alleen gewerkt met donorsemen waarvan de oorsprong is vastgelegd. Dit kan van een voor jou bekende donor zijn, of bijvoorbeeld van een semenbank (meestal uit Scandinavië) die beschikt over de persoonsgegevens van een donor. ETZ beschikt niet over een spermabank.

Wat kan ik doen om onze behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen?

Als je zwanger wilt worden, is het van belang dat je lichaam in goede conditie is en je goed geïnformeerd de behandeling instapt. We hebben daarvoor een app ‘MijnFertiCoach’ die je helpt een gezonde leefstijl na te streven. Informeer tijdig mensen die je tot steun kunnen zijn, vertel indien mogelijk je werkgever en blijf in gesprek met je eventuele partner.

Is er altijd een stopmaand tussen de behandelingen?

Dat is afhankelijk van de behandeling. Als je Decapeptyl of Orgalutran hebt gebruikt (een hormoon om je cyclus stil te leggen), dan moet tussen de behandelingen minimaal een normale menstruatie zijn geweest voordat je na overleg met een arts doorgaat naar een volgende behandeling.

Wat is Hunault score?

Wanneer het oriënterend fertiliteitsonderzoek is afgerond, berekenen we de spontane zwangerschapskans in 1 jaar resulterend in een levend geboren kind.

Deze spontane zwangerschapskans berekening geldt niet in geval van:

  • geen eisprong of zeer onregelmatige eisprong
  • ernstige mannelijke factor (zaad = volume x concentratie x % goed beweeglijk <3  miljoen)
  • 2-zijdige eileiderafwijking
  • duur infertiliteit minder dan een jaar
  • leeftijd vrouw boven de 38 jaar
  • achter deze berekening zit een zeer ingewikkelde formule. Wanneer de uitslag >30% uitkomt, is een afwachtend beleid voor 6-12 maanden gerechtvaardigd

Bereken je Hunault score hier

Wat is een PESA?

PESA (Percutane Sperma Aspiratie) kan uitkomst bieden na bijvoorbeeld een eerdere sterilisatie of wanneer zaadleiders afwezig zijn. De aanmaak van de zaadcellen is in orde, maar de weg naar buiten is geblokkeerd. De zaadcellen die zich in de bijbal hebben opgehoopt, kunnen daar uitgezogen worden en gebruikt worden voor ICSI.

Kan ik zaadcellen in laten vriezen, omdat ik voor mijn werk soms naar het buitenland moet?

Ja, dat kan, maar de kwaliteit van de zaadcellen wordt vaak slechter en soms is de bedoelde behandeling niet meer mogelijk. Dan is het inleveren van vers zaad beter. Het invriezen van zaad om logistieke redenen komt voor rekening van de patiënt.

Wat is fatherhoodbanking?

Wanneer een man een behandeling moet ondergaan voor kanker, kan hij hierna onvruchtbaar raken. Dit hangt af van de plaats van operatie, bestraling en/of soort chemotherapie. Voorafgaand aan de kankerbehandeling bestaat er de mogelijkheid om zaadcellen in te vriezen, na zelf produceren of indien nodig tijdens een operatie. Dit invriezen wordt vergoed door de zorgverzekering. Ook indien een man Methotraxaat moet gebruiken en dit niet langer dan 3 maanden kan stoppen, is fatherhoodbanking een mogelijkheid.

In het buitenland bieden ze allerlei extra mogelijkheden aan tijdens het IVF- of ICSI-behandeling. Doen jullie dat ook?

Deze extra mogelijkheden worden ‘add ons’ genoemd. Denk dan aan bijvoorbeeld aan assisted hatching, scatching of iets dergelijks. De meerwaarde van deze mogelijkheden is niet bewezen. Ook staat niet altijd vast of ze wel 100% veilig zijn. Zij maken daarom geen onderdeel uit van onze routine.

Ik wil graag een vrouwelijke arts. Is dat mogelijk?

Wanneer je je voorkeur voor een vrouwelijke arts tijdig aangeeft, lukt het vaak wel om dat te regelen. Echter, soms is er alleen een mannelijke arts aanwezig. Ook in het laboratorium werken meerdere mannen en zij nemen deel aan de zorg die wij verlenen. Wij kunnen dus niet garanderen dat je nooit een mannelijke zorgverlener treft.

Ik wil graag echo’s laten maken bij CVB voor een behandeling in het buitenland. Kan dat?

Nee, dat gaat helaas niet, tenzij in het buitenland een behandeling wordt aangeboden die wij niet kunnen aanbieden, zoals PGD.

Neemt CVB deel aan onderzoeken?

We nemen deel aan wetenschappelijke onderzoeken naar vruchtbaarheidsproblemen zodat we hiermee de mogelijke behandelingen kunnen verbeteren. Een arts kan je daarom vragen om deel te nemen aan een lopende studie.

Wat mag ik van mijn werkgever verwachten wanneer ik een behandeling onderga?

Een werknemer heeft wettelijk recht op betaald kortdurend verzuim bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Dit valt onder de noemer kort-verzuimverlof bij spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijs niet buiten werktijd te plannen arts- of ziekenhuisbezoek. Voor alle situaties waarin recht bestaat op calamiteiten- en kort verzuimverlof geldt dat het verlof wordt verleend voor een korte, naar billijkheid te berekenen tijd. Hiermee wordt bedoeld dat de werknemer voldoende tijd krijgt voor het bezoek aan een arts of ziekenhuis, maar niet langer verzuimt dan daarvoor nodig is. Meer informatie hierover is te vinden op de website van patiëntenvereniging Freya.

Wat kan Fam voor mij betekenen?

Fam is een organisatie die verbonden is aan ETZ. Zij biedt zowel geboortezorg als kindergeneeskundige zorg. Omdat het team van Fam 24/7 bereikbaar is, is zij buiten kantoortijden bereikbaar bij problemen. Je belt met 013-2210800. Zo nodig vindt er overleg met iemand van CVB plaats. Zo sta je er nooit alleen voor!

Bloedverlies tijdens pilgebruik, kan dit kwaad?

Nee, dit kan geen kwaad en heeft geen consequenties voor de behandeling. Je kunt de pil gewoon doorgebruiken

Kan ik extra psychologische begeleiding krijgen tijdens het traject?

Wanneer je bij ons patiënt bent, bieden we je extra ondersteuning. Dit kan in de vorm van een extra ondersteunend gesprek met een verpleegkundige, of we verwijzen je intern door naar een medisch maatschappelijk werker (bijvoorbeeld bij relatieproblematiek), medisch psycholoog (bijvoorbeeld voor EMDR of gedragstherapie) of naar een psychiater. Begeleiding door deze professionals wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Wat is TESE?

TESE staat voor Testiculaire Sperma-extractie en is een chirurgische methode om zaadcellen bij mannen uit de testikel(s) te halen wanneer mannen zelf geen zaadcellen kunnen produceren (azoospermie). Hierna kan een ICSI-behandeling worden opgestart waarbij de tussentijds ingevroren zaadcellen gebruikt kunnen worden. Of iemand voor TESE in aanmerking komt, wordt door de uroloog vooraf beoordeeld.

Ik heb veel afscheiding tijdens utrogestan gebruik. Is dit normaal?

De werkzame stof die in de capsule zit, wordt snel via de vaginawand in het bloed opgenomen. Echter, een deel van de capsule lost niet op. Een inlegkruisje is dan prettig. Was je intieme zone niet met zeep, dit ter voorkoming van een schimmelinfectie. Mocht dit toch optreden, dan kun je contact opnemen via het telefonische spreekuur of met de huisarts. Geef bij de voorschrijvende arts aan met welke behandeling je bezig bent.

Ik heb veel last van afscheiding tijdens de stimulatie. Is dit normaal?

Ja. Onder invloed van oestrogenen die door de rijpende eiblaasjes aan het bloed worden afgegeven, ontstaat er meer vaginale afscheiding. Deze is zichtbaar als helder slijm.

Mag ik sporten, vrijen en werken tijdens de behandeling?

Als je het prettig vindt mag dit, tenzij je andere voorschriften hebt gekregen. Op de dag van de punctie wordt door ons afgeraden om te werken en het die dag rustig aan te doen. Je mag, doordat je medicijnen van ons hebt gekregen die de rijvaardigheid beïnvloeden, dan geen auto rijden.

Mag ik bij de tandarts een behandeling ondergaan?

Ja, dat mag. Ook de meeste röntgenfoto’s van het gebit zijn niet schadelijk voor de vrucht. Wanneer er geen spoed is kun je om psychologische redenen de foto wellicht beter uitstellen tot na de zwangerschap.

Mag ik medicijnen innemen tijdens de behandeling?

Krijg je een recept van een arts, maak dan aan deze arts je zwangerschapswens kenbaar en geef aan je arts door welke medicijnen je voor de behandeling gebruikt of gaat gebruiken.

Na de embryoterugplaatsing moet je voorzichtig omgaan met medicijnen. Paracetamol mag zonder overleg gebruikt worden. Wees terughoudend met vrij verkrijgbare middelen. Alleen foliumzuur wordt dringend geadviseerd aan vrouwen met een kinderwens.

Wat is het Kinderwenscafé?

Het Kinderwenscafé biedt gelegenheid om in een veilige en gezellige setting in contact te komen met lotgenoten. Onder begeleiding van een arts en verpleegkundige van CVB worden stellingen ingebracht en gaan deelnemers samen in gesprek. Dit leidt vaak tot (h)erkenning van situaties waar mensen met een onvervulde kinderwens tegenaan lopen. De Kinderwenscafe’s worden 4 keer per jaar georganiseerd in Gouden Carolus in Hilvarenbeek en het drankje en wat lekkers worden gesponsord.