Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je graag weten of je wel vruchtbaar bent. Maar hoe weet je dat?

Hoe weet je of je vruchtbaar bent?

En wanneer is dan het beste moment om zwanger te raken? Het klinkt raar, maar een zwangerschap is de enige manier om aan te tonen dat je vruchtbaar bent. Er is geen andere test die dit kan voorspellen. Je kan echter wel weten dat je niet vruchtbaar bent. Wanneer er bijvoorbeeld geen zaadjes beschikbaar zijn, je eileiders verstopt zijn, seksuele problemen spelen of als er geen menstruaties komen of maar zelden, weet je dat je zonder hulp niet of verminderd vruchtbaar bent.

Wanneer er geen redenen zijn om te denken dat je onvruchtbaar bent, wil je natuurlijk ook zo snel mogelijk zwanger raken. Dan kan het helpen om te weten hoe je je meest vruchtbare dagen bepaalt.

Baarmoeder van binnen
Invriezen van eicellen oftewel eicelvitrificatie

Ovulatiedag bepalen

Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, kun je er vanuit gaan dat twee weken voordat je menstruatie begon, je een eisprong hebt gehad. Bij een gemiddelde cyclusduur van 28 dagen betekent dit dus rond dag 14. Duurt je cyclus wat langer, dan zal de eisprong ook zoveel dagen later plaatsgevonden hebben. Het vervelende is dus dat je achteraf vaak pas kan bepalen wanneer je eisprong was.

Een andere manier om je ovulatie te bepalen is het gebruik van ovulatietests. Deze maken gebruik van een hormoon stijging (LH) in je urine. De LH-piek gaat ongeveer 24 uur vooraf aan een eisprong. Stel je dus een LH-piek vast, dan zal de ovulatie waarschijnlijk de volgende dag plaatsvinden.

De helft van de vrouwen merkt overigens rond de dagen van de eisprong dat de vaginale afscheiding wat verandert. Wanneer deze helder en elastisch wordt, is dit een teken van een rijpe eiblaas en dus een aanstaande eisprong.

Daarnaast hebben veel vrouwen eenvoudigweg meer zin in seks wanneer ze rond de eisprong zitten. De natuur geeft dus zelf ook een paar mooie signaaltjes af, sterker nog, mannen blijken daar zelfs een soort ‘neus’ voor te hebben. Dus volg vooral ook die natuur.

Vruchtbare dagen berekenen

Wanneer is het dan verstandig om seks te hebben? Oftewel: Hoe bereken je je vruchtbare dagen? Wanneer je bedenkt dat je eisprong bij een regelmatige cyclus rond dag 14 zit van je cyclus, is het verstandig om vanaf dag 10 of 11 minstens om de dag gemeenschap te hebben en dit ongeveer een keer of 4. Is je cyclus dan eens wat korter of langer, mis je je kans niet.
Het is overigens belangrijk om beter te vroeg dan te laat seks te hebben. Een eicel overleeft maar 12-24 uur, zaadjes daarentegen kunnen tot wel 72 uur overleven na de zaadlozing.

Ben je vruchtbaar als je ongesteld bent?

Wanneer je menstrueert, maak je schoon schip voor een volgende kans op zwangerschap. Het baarmoederslijmvlies dat opgebouwd werd toen de vorige eicel rijpte maar daarna niet innestelde, wordt afgestoten en er wordt weer een nieuwe eicel klaargelegd voor de volgende eisprong. Tijdens je menstruatie kun je dus niet zwanger raken.

Ben je vruchtbaar als je een onregelmatige cyclus hebt?

Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt die korter is dan 24 dagen of langer duurt dan 36 dagen, gaan je cycli meestal niet gepaard met een eisprong. Je kan dan dus ook niet zwanger raken. Soms ontsnapt er echter toch een eicel en maak je alsnog kans, maar je kan daar dan nauwelijks op rekenen.

Een fertiliteitsarts aan het werk in Centrum Voortplanting Brabant

Wat als zwanger worden niet lukt?

Wanneer het niet lukt om zwanger te worden, kunnen wij bij CVB je helpen.
Je bent bij ons welkom met een verwijzing van de huisarts. In de meeste gevallen ga je eerst gedurende een jaar je eigen kansen benutten. Wanneer je echter een kinderwens hebt en je weet eigenlijk al dat je geen of weinig kans maakt op een zwangerschap kan je huisarts je eerder doorverwijzen. Dit geldt voor onder andere wanneer er geen zaadjes beschikbaar zijn, je eileiders verstopt zijn, seksuele problemen spelen of als er geen of weinig menstruaties komen.

Wanneer je bij ons komt, staan wij voor je klaar om naar de oorzaak te kijken en zo nodig een passende behandeling te starten.

Lesbische stellen met kinderwens in vruchtbaarheidskliniek

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.