Wanneer is een vrouw vruchtbaar?
Op de vraag ‘wanneer is een vrouw vruchtbaar?’, zijn meerdere antwoorden mogelijk. Belangrijk hierbij is de achterliggende gedachte waarmee de vraag gesteld wordt.
In welke levensfase is een vrouw vruchtbaar?
Wanneer je naar het leven van een vrouw kijkt, wordt een vrouw vruchtbaar net voor de eerste menstruatie totdat de overgang begint.
Vrouwen worden met ongeveer twee miljoen eicellen geboren. Gemiddeld beginnen meisjes rond 13 jaar te menstrueren. Je hebt dan nog 300.000 tot 500.000 eicellen over.
De eerste cycli van jonge vrouwen verlopen vaak nog zonder eisprong, maar het voortplantingssysteem rijpt steeds verder uit zodat meestal na een paar jaar de cyclus regelmatig is. Je verliest in die periode ongeveer 1000 eicellen per maand. Het maakt daarvoor niet uit of je de pil slikt, zwanger bent of niets doet, elke jonge vrouw raakt ze kwijt en dat is heel natuurlijk.

Op je 53e ben je ongeveer door je voorraad eicellen heen.
Wanneer een vrouw een jaar geen bloedverlies meer heeft gehad, is zij officieel in de overgang of menopauze.
De vruchtbaarheid begint vanaf ongeveer 32 jaar af te nemen en neemt in de loop van de jaren steeds sneller af. Dit houdt verband met zowel de hoeveelheid eicellen die afneemt als met de kwaliteit van de eicellen die verslechterd. Ongeveer 10 jaar voordat de overgang begint, houdt de vruchtbaarheid op.

Cyclus – Vruchtbaarheid berekenen
Het antwoord op de vraag ‘wanneer is een vrouw vruchtbaar?’ is niet eenduidig te geven, maar het heeft altijd te maken met je menstruatiecyclus. Wanneer je naar de cyclus kijkt, zijn er een aantal dagen waarbinnen een vrouw vruchtbaar is omdat dan de eisprong plaatsvindt. Tel je vanaf de eerste dag van de menstruatie(eerste cyclusdag), dan vindt de eisprong gemiddeld op dag 14 plaats. Dit past dan in een cyclus van 28 dagen. Wanneer de cyclus bijvoorbeeld gemiddeld 3 dagen langer duurt, zal de eisprong waarschijnlijk ook 3 dagen later optreden.
Omdat je niet precies weet wanneer de eisprong zal plaatsvinden, is het verstandig om vanaf cyclusdag 10 ongeveer 4 keer om de dag gemeenschap te hebben. Je kan beter al voor de eisprong gemeenschap hebben dan daarna. Dit heeft te maken van de levensduur van zaadcellen en eicellen. Zaadcellen kunnen ongeveer maximaal 72 uur overleven en een eicel maar 12 tot 24 uur.
Om het moment van je eisprong te bepalen, kun je alert zijn op een aantal signalen en je kunt hulpmiddeltjes gebruiken. Je kunt wellicht bemerken dat je richting een eisprong een meer heldere vaginale afscheiding krijgt, die bovendien bij het afvegen draden trekt. Dit is een teken van een rijpende eicel. Niet voor iedere vrouw is dit even duidelijk.
Meer informatie over het bepalen van je eisprong en tips om de kans op een zwangerschap te vergroten lees je hier.
De helft van de vrouwen voelt de eisprong als een meestal lichte buikpijn
Je kunt jezelf iedere ochtend temperaturen om te zien of je lichaamstemperatuur iets stijgt. Echter wanneer dit gebeurt, ben je eigenlijk al te laat. Je temperatuur stijgt namelijk pas duidelijk na de eisprong. Tegenwoordig kun je LH- of ovulatietesten kopen. Zodra een dergelijke test positief wordt, vindt de eisprong ongeveer een dag later plaats.
Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt die langer dan 35 dagen duurt, kun je af en toe eens een eisprong hebben. Het is dan echter heel moeilijk te voorspellen wanneer die plaatsvindt. Heb je na een half jaar kinderwens nog geen regelmatige cyclus, dan is dat voor de huisarts een reden om je door te verwijzen naar een fertiliteitskliniek waar ze je verder kunnen onderzoeken.
Meer weten?
Ter voorbereiding op een zwangerschap raden we je de volgende website aan: www.zwangerwijzer.nl. Je vult een vragenlijst in en krijgt adviezen op maat over leefstijl, werk en andere mogelijke risicofactoren voor een zwangerschap.