Zwanger worden lukt niet
Je hebt een kinderwens en je wil de kans op een zwangerschap en een gezond kind zo groot mogelijk maken. Je gaat op zoek naar informatie en aan de slag. Wanneer je een regelmatige cyclus en onbeschermde seks hebt, mag je rustig een jaar afwachten. Na een jaar is 90% van de paren zwanger. Heb je geen of lange menstruatiecycli, dan mag je na een half jaar al medische hulp zoeken.
Het zwanger worden lukt niet, maar waarom?
Wanneer het zwanger worden niet lukt, kunnen daar verschillende redenen voor zijn. In een normale cyclus bedraagt de kans op zwangerschap ongeveer 20%. Als mensen zijn wij nou eenmaal niet zo goed in het onszelf voortplanten. Gelukkig krijgen we dan wel iedere maand een kans en na een jaar is er nog maar 1 op de 10 niet zwanger.
Wanneer wij paren met kinderwens onderzoeken, blijkt bij 30% van de stellen de oorzaak bij de vrouw te liggen, bij 30% bij de man, bij 30% vinden we geen verklaring en in 10% ligt het aan beiden.
Voor vrouwen is leeftijd de meest beperkende reden. De vruchtbaarheid neemt vanaf een jaar of 33 steeds wat sneller af totdat deze nog maar ongeveer 10% is van wat het eerder was op 40 jarige leeftijd. De kans op een miskraam wordt dan ook al flink hoger en de risico’s op bijvoorbeeld chromosomale afwijkingen bij het kind nemen eveneens toe. Bepaalde problemen in de medische voorgeschiedenis kunnen je soms ook op het spoor zetten van problemen in de buik, zoals een doorgemaakte chlamydia-infectie, een gecompliceerde blindedarmonsteking, ziekte van Crohn of endometiose. Wanneer er een ontsteking in de buik is geweest of je hebt een operatie met wat problemen ondergaan kunnen de eileiders beschadigd zijn geraakt waardoor de zaadcellen de eicel niet meer kunnen bereiken.
Verder geeft overgewicht een afname van de spontane kans op zwangerschap en roken verhoogt bovendien de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Tips om zwanger te worden
Het zwanger worden lukt niet, maar heb je al aan onderstaande gedacht? We geven je enkele tips die je kunnen helpen bij het vervullen van je kinderwens.
- Stop met roken en drink geen alcohol meer. Naast dat het je lichamelijke gezondheid bevordert kun je er alvast aan wennen. Als je straks zwanger bent mag het allebei niet meer.
- Gebruik geen soft- en/of harddrugs.
- Probeer je BMI tussen 20-25 te krijgen of te houden.
- Eet gevarieerd en voedzaam. Ook dit is tijdens de zwangerschap belangrijk, dus het is fijn daar al op voorbereid te zijn.
- Beweeg gezond en neem ook op tijd rust
- Heb regelmatig seks rondom de eisprong. Een app waarin je je cyclus bijhoudt, kan je helpen met je timing.
- Daarnaast wordt iedere vrouw met een kinderwens geadviseerd om foliumzuur te slikken om de kans op een open ruggetje bij je kindje te voorkomen.
Lees hier meer over de tips die we voor je hebben als zwanger worden niet lukt.
Zwanger worden lukt niet, wat zijn de mogelijke behandelingen?
Wanneer we met een behandeling starten, is het afhankelijk van de oorzaak van de uitblijvende zwangerschap met welke we starten.
- Afwachtend beleid
Wanneer de kansen nog hoog genoeg zijn om zonder hulp zwanger te worden, wachten we vaak eerst nog een aantal maanden af. - Ovulatie-inductie, OI
Wanneer we geen andere bijzonderheden vinden dan een uitblijvende, onregelmatige cyclus, kunnen we met hormonen de cyclus weer op gang brengen zodat de eisprong alsnog plaatsvindt en het paar zelf een zwangerschap kan nastreven. - (intra-uteriene) inseminaties, IUI
Wanneer de zaadjes van onvoldoende kwaliteit zijn, kunnen we ze een beetje op weg helpen door met een inseminatie de zaadjes in de baarmoeder van de vrouw te brengen. Dit doen we dan in haar eigen cyclus.
Wanneer we niet begrijpen waarom iemand niet zwanger wordt, kunnen we een inseminatie uitvoeren in een cyclus met hormonen. We streven dan naar de groei van meerdere eiblaasjes zodat de trefkans vergroot wordt. - IVF
In vitro fertilisatie (of de vroegere reageerbuisbevruchting) wordt toegepast wanneer er sprake is van 2 dichte eileiders of IUI met hormonen niet succesvol is geweest of vanwege de eicelvoorraad niet meer zo succesvol wordt geacht. We gaan dan de eicellen buiten het lichaam in het laboratorium bevruchten na een hormonale voorbehandeling, zodat we vervolgens een embryo in de baarmoeder kunnen plaatsen. - ICSI
Intra-cytoplasmatische sperma-injectie wordt toegepast wanneer de zaadkwaliteit onvoldoende is voor IUI. We geven de vrouw dan dezelfde hormonale voorbehandeling als bij IVF, maar de bevruchting in het laboratorium wordt dan uitgevoerd met de injectie van een enkele zaadcel in een eicel waarna het ontstane embryo in de baarmoeder geplaatst kan worden. - (P/M)ESA en TESE wordt uitgevoerd wanneer een man geen zaadjes blijkt te kunnen produceren. We gaan dan op een chirurgische manier proberen de zaadjes alsnog te verkrijgen om ze vervolgens te gebruiken voor een ICSI-behandeling.

CVB is er voor iedereen met een kinderwens
Bij het CVB kan iedereen met een onvervulde of uitgestelde kinderwens terecht. Het maakt daarbij niet uit of je een hetero- of homorelatie hebt of alleengaand bent. Wij kunnen in vrijwel alle behandelingen voorzien, maar hebben geen zaadbank. Voor een donor moet je dus zelf zorgen via je eigen sociale netwerk of een spermabank elders.
Je kan een verwijzing vragen aan je huisarts waarna je een uitnodiging ontvangt om bij ons op een intakegesprek te komen.
Wij staan dan voor je klaar met een luisterend oor, eerlijk advies en een scala aan behandelingsmogelijkheden.

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.