Zwanger worden tips
Je hebt een kinderwens en je wil de kans op een zwangerschap en een gezond kind zo groot mogelijk maken. Maar hoe bereid je je daarop voor? En wat als het niet meteen raak is, zijn er dingen die je kunt doen om te zorgen dat het wel lukt?
Dit zijn zomaar de eerste vragen die bij ons opkomen als we denken vanuit iemand die zwanger wil worden. Er komt zoveel op je af waar je rekening mee moet houden en om jou de bomen door het bos weer te laten zien hebben we 10 tips voor je opgesteld. Wellicht kunnen ze je helpen met de voorbereiding op de vervulling van jouw kinderwens.
Wat is er nodig om zwanger te worden?
Misschien is het overbodige informatie, maar wat is er eigenlijk precies nodig om zwanger te worden? We hebben het niet over factoren die de kans op een zwangerschap vergroten, maar de voorwaarden die voldaan moeten worden om zwanger te worden. We benoemen ze hieronder kort:
- De vrouw moet een eisprong hebben. De eisprong is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat. In iedere menstruatiecyclus heb je één eisprong. Bevruchting van de eicel kan plaatsvinden na de eisprong. Volgen je menstruaties zich niet regelmatig op duurt je cyclus langer dan 37 dagen, dan kan je contact opnemen met ons vruchtbaarheidscentrum.
- Het sperma van de man moet genoeg zaadcellen bevatten. Daarnaast moeten de cellen de juiste vorm hebben en op de goede manier bewegen. Samen noemen we deze voorwaarden de kwaliteit van het zaad. Wil je meer weten over zaadkwaliteit, hoe dit te meten en eventueel te verbeteren? Lees er hier alles over.
- De zaadcellen moeten bij de eicel kunnen komen. Tijdens het klaarkomen van de man moeten de zaadcellen in de vagina komen en vervolgens moeten ze door de baarmoeder de eileiders in kunnen zwemmen zodat ze daar de eicel kunnen tegenkomen. Seksuele problematiek en problemen met de eileiders kunnen dus een zwangerschap in de weg staan.
Ovulatie en vruchtbare dagen
De eisprong, oftewel ovulatie, vindt één keer per menstruatiecyclus plaats en vooral de dagen net voor de ovulatie zijn de dagen waarop de kans op een zwangerschap het grootste is. Halverwege je menstruatiecyclus (gemiddeld op dag 14, maar ook dit kan verschillen per vrouw) ovuleer je. De gerijpte eicel maakt zich dan los uit de eierstok en begint haar reis naar de baarmoeder. Op het moment dat je eisprong plaatsvindt, kan je bevrucht worden. Hoewel een eicel maar maximaal een dag leeft, hebben zaadcellen een langere levensduur, maximaal een dag of 3.
Hoe bepaal je je vruchtbare dagen?
Zoals hierboven genoemd vindt de ovulatie gemiddeld gezien op de 14de dag van de cyclus plaats. De dagen rondom zijn de meest vruchtbare dagen, maar het moment van ovuleren verschilt per vrouw. Het doen van een ovulatietest geeft de meeste duidelijkheid. Je kan echter ook kijken of je meer heldere, elastistisch afscheiding krijgt of merken dat je meer zin hebt om te vrijen. Ook dat zijn tekenen dat de eisprong er aankomt. Het kan zijn dat de ovulatie al op de 9de dag, of juist pas de 21ste dag plaatsvindt. Daarom is het handig als je al 2 of 3 dagen voor de te verwachten eisprong je kansen gaat creëren en dit om de dag volhoudt totdat je vrijwel zeker bent dat je eisprong is geweest. Praktisch betekent dit dat als je vanaf ongeveer cyclusdag 11 ongeveer 4 keer om de dag gemeenschap hebt, je je kansen zo goed mogelijk benut. Als je zwanger wilt worden is dit natuurlijk handig om te weten.
Ken je lichaam
Geen enkel lichaam is hetzelfde en jij kent je eigen lichaam het beste. Het is daarom belangrijk te luisteren naar je lichaam. Op deze manier kun je ook herkennen wanneer je ovuleert en dus in de meest vruchtbare dagen zit. Een ovulatie brengt in veel gevallen een (combinatie van) aantal symptomen met zich mee. Wat je onder andere kunt merken aan je lichaam:
- Een stijging van de lichaamstemperatuur, dit gebeurt echter pas net na de eisprong.
- Het slijm uit je baarmoedermond is doorzichtig (als eiwit). Dit slijm zorgt ervoor dat zaadcellen makkelijker vanuit de vagina in de baarmoeder kunnen komen.
- Je borsten kunnen gevoeliger zijn.
- De zin in seks groeit, oftewel je krijgt een hoger libido.
- Daarnaast voelen sommige vrouwen een zeurende pijn aan de linker- of rechterkant van hun onderbuik wanneer ze ovuleren.
Gezond leven en goede voeding
De volgende zwanger worden tips spreken misschien voor zich, maar een gezonde levensstijl en de daarbij horende voeding zijn ontzettend belangrijk als je een kinderwens hebt. Lichamelijke gezondheid is een belangrijke factor, en gelukkig een die je kunt beïnvloeden. Maar waar moet je dan aan denken?
- Stop met roken en drink geen alcohol meer. Naast dat het je lichamelijke gezondheid bevordert kun je er alvast aan wennen. Als je straks zwanger bent mag het allebei niet meer.
- Gebruik geen soft- en/of harddrugs.
- Probeer je BMI tussen 20-25 te krijgen of te houden.
- Eet gevarieerd en voedzaam. Ook dit is tijdens de zwangerschap belangrijk, dus het is fijn daar al op voorbereid te zijn.
- Beweeg gezond en neem ook op tijd rust.
Sekstips om bevruchting te bevorderen
Om de bevruchting te bevorderen hebben we nog enkele zwanger worden tips:
Regelmatig vrijen
Het lijkt een open deur, maar dat is het toch echt niet. Veel stellen blijken door alle drukte en stress niet vaak genoeg toe te komen aan seks.
Daarom is het advies toch echt om tussen dag 11 en dag 17 om de dag gemeenschap te hebben en verder zo nodig naar behoefte.
Gebruik van LH-test/ovulatietest
Een ovulatietest of LH-test maakt gebruik van de stijging van LH in urine, een hormoon dat voorafgaat aan je eisprong. Zodra je test positief wordt, vindt de eisprong ongeveer 24 uur later plaats en is het tijd om kansen te creëren. Bij een regelmatige cyclus is het verstandig om ongeveer vanaf dag 10 dagelijks de tweede portie urine van de dag te testen totdat de test positief wordt.
Mythes en fabels
Vaak krijgen we vragen over of een bepaald standje, moment van seks of het blijven liggen na de seks met eventueel zelfs een kussen onder de billen helpt om sneller zwanger te worden. Misschien dat dergelijke inspanningen een tikkeltje kunnen helpen, maar de frequentie van seks is veel belangrijker. Daarom geven wij hier geen advies over. Wij vinden het bovendien veel belangrijker dat de seks fijn en ontspannen kan verlopen, zonder allerlei regels.
Overigens is het voor vrouwen belangrijk om na de seks nog even uit te plassen ter voorkoming van een blaasontsteking, dus als je even wilt blijven liggen is dat prima, maar de gang naar de wc moet je nog wel even maken.
Het centrum voortplanting Brabant is er voor iedereen met een kinderwens
Heb je of hebben jullie moeite met zwanger worden of zijn er vragen? Het CVB is er om te helpen. Wij beantwoorden al je vragen en helpen je waar wij dat kunnen.
Wil je een intakegesprek? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.