Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie staat voor een behandeling waarbij zaadcellen met een dun slangetje via de baarmoedermond in de baarmoederholte worden gebracht.

Deze behandeling wordt toegepast wanneer het gebruik van donorsemen buiten de huiselijke sfeer gewenst is. Het sperma wordt meestal geleverd door een bekende donor of via een spermabank in Scandinavië. De zaadkwaliteit moet voldoende zijn en de donor wordt regelmatig gescreend op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Bij een doorgaande zwangerschap wordt de donor, de moeder en uiteindelijk ook het kind, geregistreerd in een landelijk register. Anonieme donatie is in Nederland bij wet verboden. Het kind heeft het recht zijn of haar afstamming te kennen.

Inseminaties worden meestal uitgevoerd in een eigen natuurlijke cyclus en bij voorkeur 6-9 maal. Hierna kan eventueel overgegaan worden op IUI met hormonale stimulatie of IVF. Bij IUI waarbij met hormonen getracht wordt het aantal rijpe eicellen te verhogen, verbetert de kans op zwangerschap, echter neemt ook de kans op een meerling toe. Bij IVF is het meerlingrisico kleiner.

Voor IUI met donorsemen gelden speciale vergoedingsregels vanuit de overheid en zorgverzekeraar. Experts binnen ons team begeleiden je graag in dit traject. Wij hebben helaas geen eigen spermabank.

Maak kennis met een van onze artsen

Bij vragen of voor een intakegesprek, neem contact op

Wij zijn bereikbaar
Iedere werkdag van 08.30 uur – 17.00 uur

Wil je je aanmelden? Dat kan door te bellen of te mailen, we proberen binnen drie werkdagen een reactie te geven.

 

  Freya is de patiëntvereniging voor iedereen met vruchtbaarheidsproblemen. Op hun website vind je informatie over behandelingen, tips, adviezen, wettelijke bepalingen en vergoedingen. Wanneer je wil, kan je in contact komen met lotgenoten.

  Vruchtbaarheid controleren mannen
  Hoe werkt het precies?
  Ik ben alleengaand, kan dat ook?

  Veelgestelde vragen

  Vergoedt mijn zorgverzekering de behandelingen?
  Is het pijnlijk?
  Is het pijnlijk?

  Ovulatie-inductie is een hormonale behandeling. Alleen als je hormonen moet injecteren, kan dat wat belastend zijn. Wanneer je voor een inseminatie hormonen moet spuiten, geldt hetzelfde. Om een inseminatie of IVF /ICSI uit te kunnen voeren, is het gebruik van een speculum/eendebek/spreider noodzakelijk. Dit kan eveneens wat ongemakkelijk zijn. De inseminatie zelf is meestal ongevoelig.

  Een IVF/ of ICSI-punctie is vaak wat vervelender. Toch blijkt de pijn na goede pijnstilling meestal acceptabel. De terugplaatsing is dan vaak weer te vergelijken met de inseminatie.

  Waar vind ik instructiefilmpjes over het spuiten van hormonen?

  Op internet kun je filmpjes vinden over Menopur, Decapeptyl en Rekovelle op de website van Ferring. Op de website van Merck vindt je informatie over Ovitrelle, Gonal-F en Cetrotide. Ovaleap van TEVA is op YouTube te vinden. Hier vindt je ook het informatiefilmpje van het ETZ over het spuiten van 10.000IE Pregnyl.

  Vergoedt mijn zorgverzekering mijn behandeling?

  Meestal wordt een vruchtbaarheidsbehandeling vergoed. Wilt u hier echter meer over weten, klik dan hier.

  Hoe herken ik mijn eerste cyclusdag?

  Meestal begint de menstruatie met bruinige afscheiding, daarna komt er helderrood bloedverlies. Wanneer dit bloedverlies voor 18.00 uur begint, mag je deze dag als eerste cyclusdag aanhouden. Als het bloedverlies na 18.00 uur optreedt, is de volgende dag je eerste cyclusdag. Als je twijfelt over je beginnende menstruatie, kun je met een verpleegkundige overleggen tijdens het telefonische spreekuur.