Vragen over een traject?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Wat is een fertiliteitsarts?

Een fertiliteitsarts is een basisarts die zich toegelegd heeft op de voortplantingsgeneeskunde. Je kan ze tegenkomen in het ziekenhuis of bij een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) en er zijn er ruim 100 van in Nederland. In Nederland zijn er 16 vergunninghoudende klinieken. Dat betekent dat deze klinieken een eigen laboratorium hebben waar IVF en ICSI mogen worden uitgevoerd.

Fertiliteitsarts

Datum: 01-05-2023

Veel fertiliteitsartsen werken in een dergelijke vergunninghoudende vruchtbaarheidskliniek of in een transport- of satellietkliniek. In transportklinieken worden de eicelpuncties nog wel uitgevoerd, maar de eicellen worden vervoerd naar de vergunninghoudende kliniek om daar bevrucht te worden. De terugplaatsingen vinden dan ook in de vergunninghoudende kliniek plaats. Satellietklinieken bereiden slechts de punctie voor.

Fertiliteitsartsen hebben een opleiding geneeskunde afgerond. Vaak hebben ze een poos als arts-assistent gynaecologie/verloskunde gewerkt voordat ze bij de fertiliteit terechtkomen.
Wanneer een arts de opleiding doorlopen heeft van de VVF (vereniging van fertiliteitsartsen), mag deze zich arts VPG (voortplantingsgeneeskunde) VVF noemen. Fertiliteitsartsen werken onder de eindverantwoordelijkheid van gynaecologen die gespecialiseerd zijn in de voortplantingsgeneeskunde.

Wanneer ga je naar een fertiliteitsarts?

Er zijn verschillende redenen waarom je naar de fertiliteitsarts of gynaecoloog gaat.

  • Je probeert al langer dan een jaar tevergeefs om zwanger te worden.
  • Je hebt al een half jaar een uitblijvende menstruatie of hele lange cycli.
  • Je hebt een operatie of infectie in je buik doorgemaakt waardoor je een groter risico hebt dat je kans op zwangerschap is verminderd.
  • Je wil je eicellen graag laten invriezen voor later.
  • Je krijgt te maken met een oncologisch behandeltraject waardoor je vruchtbaarheid kan afnemen

Deze lijst is niet compleet. Heb je twijfels over een bezoek aan de fertiliteitsarts, overleg dit dan met je huisarts, je hebt immers een verwijzing nodig van je huisarts om op gesprek te mogen komen.

Wat je mag verwachten van een eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek wordt gevraagd naar de reden van je bezoek. Je algemene gezondheid, voorgeschiedenis, leefstijl, eerdere zwangerschappen en andere eventuele bijzonderheden worden in kaart gebracht. Daar kunnen ook psychosociale problemen onder vallen, zoals een verslaving of schuldsanering. In de meeste gevallen zal er een vaginale echo verricht worden en op indicatie aanvullend gynaecologisch onderzoek. Verder zal bloedonderzoek ingezet worden, onder andere naar antistoffen tegen chlamydia, een veel voorkomende geslachtsziekte die onder andere schade kan veroorzaken aan eileiders.

Na de intake wordt meestal een vervolgafspraak gepland waarin de resultaten bekeken worden en een plan van aanpak opgesteld kan worden.

De fertiliteitsartsen van CVB

Bij CVB werken 5 zeer ervaren fertiliteitsartsen, met ieder hun eigen aandachtsgebieden. Je ontmoet ze in de spreekkamer of behandelkamer. In principe heeft iedere arts haar eigen patiënten, maar door de cyclusgebonden afspraken zien ze ook elkaars patiënten. Dokter Hamdine en dokter Bernards coördineren de donorzorg voor alleengaanden, lesbische stellen en heterostellen en de eiceldonatietrajecten. Dokter Sparidaens houdt zich met name bezig met oncologische fertiliteitspreservatie bij vrouwen. Dokter Maas-van Son houdt zich vooral bezig met wetenschappelijke studies en dokter Geenen richt zich op kwaliteitsmanagement, social media en begeleidt het Kinderwenscafe.

De fertiliteitsartsen werken nauw samen met 2 voortplantingsgynaecologen, dokter Smeenk en dokter van Rooij. Met name wanneer er naast de kinderwens ook gynaecologische problemen spelen, zul je een van deze twee specialisten ontmoeten. Je kan ze echter ook ‘gewoon’ in de spreekkamer of behandelkamer treffen. Iedere donderdag of wanneer het nodig is, vindt er overleg plaats over bepaalde vraagstukken. Dat is fijn voor de arts en nog beter voor de patiënt. Daarnaast volgen de artsen uiteraard geregeld scholing om goed aan te blijven sluiten bij actuele ontwikkelingen op het gebied van fertiliteitszorg.

Ben je nieuwsgierig naar ons team, dan stellen wij ons voor op onze eigen website en op de website van ETZ.

We zijn er voor iedereen met een kinderwens

Wie je ook bent of wat je ook wil, wij staan voor je klaar om met jou in gesprek te gaan over de mogelijkheden ten aanzien van het vervullen van je kinderwens.
Neem direct contact op

Andere artikelen